10 redenen dat yoga gezond voor je is

10 redenen dat yoga gezond voor je is

Yoga geeft je gezondheid een boost

Ben jij al bekend met yoga? Ik ken het natuurlijk wel van naam, en jij waarschijnlijk ook, maar ik had mij er eigenlijk nog nooit echt in verdiept. Maar, nu ik een 40+ vrouw ben, ben ik er wel steeds nieuwsgieriger naar geworden. Ik heb namelijk de behoefte aan meer rust in mijn leven en de behoefte om meer één te zijn met mijzelf. Bij yoga denk ik meteen aan rust, aan balans, aan een moment voor jezelf en aan een gezonde levensstijl. Ik wilde graag weten wat de voordelen zijn van yoga voor je gezondheid. En dat zijn er best veel! Lees je mee?

 

Wat is yoga eigenlijk?

Yoga wordt al eeuwenlang beoefend en het woord is afkomstig uit het Sanskriet dat ‘eenheid’ en ‘verbinding’ betekent. Yoga zorgt voor harmonie in jouw lichaam en geest. Dit bereik je door middel van fysieke oefeningen, ademhalingsoefeningen en meditatie. Hierdoor ontstaat er meer balans en verbinding tussen je lichaam, geest en ziel. Dat klinkt heel goed, vind ik.

De fysieke oefeningen variëren van eenvoudige strekoefeningen tot wat moeilijkere houdingen, maar door er de tijd voor te nemen om ze te leren, zijn deze oefeningen goed te doen.  Een goede ademhaling is ook belangrijk bij yoga en ook dat ga je leren.

Yoga wordt vaak gezien als een levensstijl waarin je jouw lichaam en geest beter leert kennen en beter leert te verzorgen. Ook word je er lekker rustig en ontspannen van en dat heeft ook weer invloed op je humeur en je dagelijkse leven. Dus tja, dat smaakt naar meer!

 

Wat heb je nodig voor yoga?

Je hebt niet veel nodig om met yoga te beginnen. Een comfortabele yogamat en kleding waarin je vrij kunt bewegen zijn de basisbenodigdheden. Je kunt makkelijk en snel een yogamat kopen bij bijvoorbeeld Yogamat-online. De yogamatten van Yogamat-online zijn van goede kwaliteit en in hun webshop vind je diverse soorten yogamatten. Wat heb je nog meer nodig om yoga te beoefenen? Een rustige ruimte en misschien wil je online lessen volgen of yogales volgen bij een yogastudio. De keuze is daarbij uiteraard aan jou.

 

Hoe kun je yoga in je leven toepassen?

Je kunt yoga makkelijk in je dagelijkse leven toepassen door bijvoorbeeld kleine sessies te doen. Begin met een korte ochtendroutine om je dag te starten of eindig de avond met ontspannende oefeningen. Als je de smaak helemaal te pakken hebt, dan kun je je er natuurlijk veel meer in gaan verdiepen en er jouw levensstijl van maken.

En je kunt yoga zelfs tijdens jouw vakantie, op je werk of op reis beoefenen! Neem makkelijke kleding en een handige travel mat yoga mee en beoefenen het waar je maar wilt.

 

10 redenen waarom yoga gezond is

Aan het begin van dit blogartikel had ik het over de redenen waarom yoga gezond is. De 10 belangrijkste voordelen vind je hieronder:

  1. Verbetert jouw flexibiliteit: yoga maakt je lichaam soepeler, waardoor je jouw dagelijkse activiteiten met meer gemak kunt uitvoeren.
  2. Vermindert stress: de combinatie van ademhalingsoefeningen en meditatie helpt stress te verminderen, waardoor je mentaal beter tegen een stootje kunt.
  3. Versterkt je spieren: yoga-houdingen dagen verschillende spiergroepen uit en dit is goed voor je spieren.
  4. Zorgt voor innerlijke rust: het zorgt voor meer rust in je geest en dat zorgt er vaak voor dat je jouw dagelijkse activiteiten met minder stress en met meer rust oppakt.
  5. Je ademhaling verbetert: yoga leert je bewust te ademen. Dat is goed voor je longen en voor veel processen in je lichaam
  6. Je houding verbetert: door aandacht te besteden aan je lichaamshouding wordt je lichaamshouding vaak verbeterd.
  7. Balans en coördinatie: yoga-oefeningen verbeteren je balans en coördinatie. Dat zorgt ervoor dat je letterlijk steviger in je schoenen staat.
  8. Het verbetert je concentratie: yoga is echt even een moment voor jezelf, waarin je je goed focust op jezelf. Door bijvoorbeeld oefeningen te doen waarin je je focust op je ademhaling en je lichaamshouding, verbeter je daarmee ook je concentratievermogen. Je geest wordt als het ware weer even goed getriggerd om te concentreren en hier kun jij van profiteren in je dagelijkse leven.
  9. Je slaapt beter: met yoga ben je meer ontspannen en dat kan heel goed zijn voor een heerlijke nachtrust.
  10. Je denkt positiever: de eeuwenoude filosofie van yoga stimuleert een positieve kijk op je leven, waardoor je minder gestrest bent, meer kunt genieten van het leven en daardoor ook positiever in het leven staat. Heel veel mensen hebben hier baat bij en jij misschien ook?

 

Ik ga yoga zeker uitproberen

Nu ik beter weet wat de voordelen van yoga zijn, en jij hopelijk ook, wil ik yoga echt gaan uitproberen. Gewoon eerst ‘ns thuis op een yogamat van bijvoorbeeld Yogamat-online. Ik overweeg ook om yogalessen te nemen.

Het leuke aan yoga vind ik dat het voor iedereen mogelijk is. Dus voor jong en oud en het maakt niet uit of je iets niet kunt doen. Ik heb bijvoorbeeld een blessure aan mijn schouder, maar dat hoeft met yoga niet in de weg te zitten. Sterker nog: ik denk dat het mijn schouder zelfs soepeler maakt en mijn hele 40+ lichaam en geest alleen maar meer verrijkt. Dus, de stap om met yoga te beginnen is voor mij dichterbij gekomen en ik kijk ernaar uit om op mijn yogamatje mijn oefeningen te doen.

 

Dit blogartikel is geschreven in samenwerking met Yogamat-online.