Denk jij al na over je oude dag?
Als jonge volwassene of als 40+ vrouw, zoals ik ben, lijkt de oude dag misschien nog ver weg. En dat is misschien ook wel zo, maar een goede voorbereiding op zorg, financiën en wonen, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Lees daarom de onderstaande 5 tips waar je nu al aan kunt denken voor een onbezorgde oude dag!
Waarom nu al denken aan je oude dag?
Het is verleidelijk om je zorgen over de oude dag uit te stellen, want misschien denk je wel: “Het duurt nog héél lang”. Maar, vroeg beginnen heeft zo zijn voordelen. Door bijvoorbeeld al op jonge leeftijd te sparen, te investeren en pensioenplannen te maken, heb je een mooi potje geld voor later.
Daarnaast kun je, door al op jonge leeftijd gezonder te leven, nare ziektes misschien op latere leeftijd voorkomen. En ook is het zinvol om alvast na te denken over geschikte woonvormen, zoals een zorgwoning. Zorg wordt steeds schaarser en hulp van familie en vrienden in een zorgwoning kan dan de oplossing zijn.
5 tips om goed voorbereid te zijn op je oude dag
Denk eens na over de onderstaande 5 punten:
- Financiële planning: begin met het opstellen van een realistisch budget wat je later maandelijks nodig denkt te hebben en denk na over je pensioen. Hoe eerder je begint met sparen, hoe comfortabeler je oude dag zal zijn. Een goede financiële planning is belangrijk voor een zorgeloze oude dag. Stel daarom alvast een budget op, waarin je rekening houdt met spaardoelen, investeringen en hoeveel pensioen je later nodig denkt te hebben. Bijvoorbeeld, als je nu al maandelijks een vast bedrag opzij zet voor je pensioen, dan is dit potje op latere leeftijd lekker gevuld!
- Gezonde levensstijl: probeer nu al gezond te leven. Sowieso is dat een aanrader op elke leeftijd, maar het kan ook een hoop narigheid voorkomen als je straks oud bent. Eet gezond, beweeg regelmatig en houd je mentale gezondheid in de gaten. Dit zorgt ervoor dat je vitaal blijft op latere leeftijd. Bijvoorbeeld, maak wandelingen in de natuur, doe aan yoga of ga naar een sportschool. Ook mentale gezondheid is belangrijk. Overweeg mindfulness of meditatie om stress te verminderen.
- Denk na over hoe je later wilt wonen: natuurlijk zou bijna iedereen het liefst lang zelfstandig willen blijven wonen. Een bejaardentehuis of verzorgingstehuis is voor velen een onaantrekkelijke woonvorm. Overweeg daarom bijvoorbeeld de mogelijkheid van een mantelzorgwoning. Je woont dan zelfstandig in je eigen omgeving, maar het maakt ook zorg op maat mogelijk, mocht dat nodig zijn. Een mantelzorgwoning zou je bijvoorbeeld in de tuin van je zoon of dochter of een ander familielid kunnen laten plaatsen. Of in je eigen tuin, zodat er daarmee 2 zelfstandige woningen ontstaan. Het biedt dus niet alleen de mogelijkheid om zelfstandig te blijven wonen in je eigen omgeving, maar maakt ook zorg op maat mogelijk, of het nu van familieleden of professionele zorgverleners is.
Voorbeeld van een mantelzorgwoning. Bron: Mantelzorgwoningen.nl
- Zorg voor vrienden en familie om je heen: bouw een sterk sociaal netwerk op. Familie en vrienden spelen een belangrijke rol als je later oud bent. Zij kunnen je verzorgen, maar jou ook gezelligheid bieden. En andersom kun jij op latere leeftijd ook een steun zijn voor iemand van jouw leeftijd. Verwaarloos dus geen vriendschappen en koester de fijne relatie die je met bepaalde familieleden en vrienden hebt.
- Houd je verzekeringen op orde: zorg voor een goede zorgverzekering en overweeg het regelen van een volmacht. Zorg voor een uitgebreide zorgverzekering die past bij jouw behoeften. Overweeg ook het opstellen van een volmacht, waarbij je iemand aanwijst om beslissingen te nemen als je daartoe zelf niet meer in staat bent. Zo zorg je ervoor dat jouw wensen worden gerespecteerd en ontvang je de juiste zorg op het juiste moment. Zeker als je niet meer wilsbekwaam bent (dat betekent dat je zelf niet meer in staat bent om te beslissen over bijvoorbeeld jouw medische behandelingen), dan is het fijn dat een betrouwbaar iemand dat voor jou kan doen. Dit is meestal je zoon of dochter, of als je dat niet hebt, dan kan het je partner, een familielid of een goede vriend(in) zijn.
Maak het niet te zwaar, maar regel het wel
Een goede voorbereiding op je oude dag, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Maak het onderwerp ook niet te zwaar, maar zie het als een voorrecht dat je er op jongere leeftijd al mee bezig kunt zijn. Denk alvast na over een financiële planning, zorg voor een gezonde levensstijl en heb helder voor ogen wat jouw gewenste woonvorm op latere leeftijd is, zoals een mantelzorgwoning. Vergeet ook een goede zorgverzekering niet. Door nu al actie te ondernemen maak je een goed begin voor een zorgeloze oude dag. Ik ben daar zelf ook al mee bezig en dat voelt goed.