Hoe val je af na zwangerschap?
Je bent bevallen van een lief kindje. Dat is natuurlijk het mooiste wat er is! Maar, je lichaam is waarschijnlijk niet meer zoals het voor je zwangerschap was. Dat is helemaal niet erg, maar misschien wil je weer iets meer in shape komen? Na negen maanden van groei en verandering ben je nu misschien klaar om je oude lichaam weer terug te krijgen? In dit blogartikel krijg je 15 uitgebreide tips om je te helpen op een gezonde manier gewicht te verliezen na de zwangerschap. En ook 10 tips hoe je juist niet moet afvallen na je zwangerschap. Lees dus gauw verder!
15 tips hoe je goed kunt afvallen na je zwangerschap:
Tip 1 – Luister naar je lichaam:
Geef jezelf de tijd om te herstellen en begin niet te snel met intensieve trainingen. Luister naar de signalen van je lichaam en neem voldoende rust.
Tip 2 – Eet gezond en gebalanceerd:
Kies voor voedzame maaltijden met veel groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten. Kies voor een gezond ontbijt, lunch, diner en gezonde snacks. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en laat toegevoegde suiker zoveel mogelijk staan.
Tip 3 – Drink voldoende water:
Water drinken is super belangrijk voor een gezond metabolisme en het bevorderen van je gewichtsverlies. Drink minimaal 8 glazen water per dag.
Tip 4 – Begin langzaam met lichaamsbeweging:
Start met lichte oefeningen om meer te bewegen, zoals wandelen en bouw geleidelijk aan op naar meer intensieve trainingen. Raadpleeg eventueel je arts voordat je begint met sporten na de bevalling.
Tip 5 – Borstvoeding als hulpmiddel:
Als je borstvoeding geeft, kan dit helpen bij het verbranden van extra calorieën. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en niet te veel calorieën verliest.
Tip 6 – Stel realistische doelen:
Verwacht niet dat de kilo’s er meteen afvliegen! Stel realistische doelen als je wilt afvallen na je bevalling en neem de tijd om op een gezonde manier af te vallen.
Tip 6 – Slaap voldoende:
Voldoende slaap is belangrijk voor het reguleren van je stofwisseling en het verminderen van stress. Probeer minimaal 7-8 uur per nacht te slapen.
Tip 7 – Wees actief met je baby:
Maak van je dagelijkse activiteiten met je baby een kans om in beweging te komen. Ga bijvoorbeeld vaker wandelen met de kinderwagen of ga zwemles nemen met je baby. Je kunt ook lichtjes wat gaan joggen achter de kinderwagen. Of doe voorzichtig wat fitness-oefeningen thuis, samen met je baby.
Tip 8 – Vermijd crashdiëten:
Extreme diëten kunnen leiden tot voedingsstoffentekorten en een langzamere stofwisseling. Kies liever voor een gezond voedingspatroon dat je op de lange termijn kunt volhouden, zodat afvallen blijvend is.
Tip 9 – Plan je maaltijden:
Maak een weekmenu en plan je maaltijden vooruit. Op deze manier voorkom je impulsieve, ongezonde keuzes en zorg je ervoor dat je voedzame maaltijden binnen handbereik hebt.
Tip 10 – Eet regelmatig kleine maaltijden:
Verdeel je voeding over de dag in plaats van grote maaltijden te eten. Dit houdt je stofwisseling actief en helpt bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel.
Tip 11 – Betrek je partner of een vriend(in) erbij:
Afvallen na de zwangerschap kan soms uitdagend zijn. Betrek je partner of een vriend(in) bij je gezonde levensstijl, zodat jullie elkaar kunnen motiveren en ondersteunen.
Tip 12 – Houd een eetdagboek bij:
Schrijf op wat je eet en drinkt om je te motiveren en stimuleren om door te gaan met afvallen. Dit helpt je om inzicht te krijgen in je eetgewoonten en mogelijke valkuilen te op tijd te ontdekken.
Tip 13 – Zoek professionele begeleiding:
Als je moeite hebt om op eigen kracht gewicht te verliezen, overweeg dan om professionele begeleiding te zoeken. Een diëtist of voedingsdeskundige kan je helpen bij het opstellen van een persoonlijk plan dat past bij jouw behoeften.
Tip 14 – Maak tijd voor zelfzorg:
Als nieuwe moeder ben je vaak druk bezig met de zorg voor je baby en het aanpassen aan je nieuwe rol. Vergeet echter niet om tijd vrij te maken voor zelfzorg. Neem regelmatig een moment voor jezelf om te ontspannen en op te laden. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je een warm bad neemt, gaat mediteren, een boek leest, een wandeling maakt of een hobby oppakt. Door goed voor jezelf te zorgen, verminder je stress en verhoog je je welzijn, wat uiteindelijk kan bijdragen aan een gezond gewichtsverlies.
Tip 15 – Word lid van groepen:
Het kan nuttig zijn om jezelf te omringen met mensen die je ondersteunen bij je doel om gewicht te verliezen na de zwangerschap. Word bijvoorbeeld lid van een fitnessgroep speciaal voor vrouwen die zwanger zijn geweest. Of van een online community voor moeders die in dezelfde fase zitten als jij. Het delen van ervaringen en tips met gelijkgestemde vrouwen kan motiverend en inspirerend zijn. Samen sta je sterker en kun je elkaar aanmoedigen om vol te houden, zelfs op de dagen dat het wat moeilijker is.
Wat je niet moet doen als je wilt afvallen tijdens de zwangerschap
Er zijn ook dingen die je vooral niet moet doen als je na je zwangerschap wat wilt afvallen:
- Te snel afvallen na bevalling werkt niet: na de zwangerschap is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen voor het herstel van je lichaam en eventueel voor het geven van goede moedermelk. Extreme caloriebeperking kan schadelijk zijn.
- Negeer niet je hongergevoel: luister naar je lichaam en geef het de brandstof die het nodig heeft. Honger jezelf niet uit, vooral niet als je borstvoeding geeft.
- Vermijd crashdiëten: het volgen van extreme diëten kan schadelijk zijn voor zowel jou als je baby. Zorg voor een gezond en uitgebalanceerd dieet.
- Overmatig trainen: te veel trainen kan leiden tot vermoeidheid en stress op je lichaam, wat niet bevorderlijk is voor het herstel na je zwangerschap.
- Gebruik geen dieetpillen of supplementen zonder overleg met je arts: sommige supplementen kunnen schadelijk zijn voor jou en je baby, bijvoorbeeld als je borstvoeding geeft. Raadpleeg altijd een professional voordat je iets nieuws probeert.
- Probeer niet te snel terug te gaan naar je pre-zwangerschapsgewicht: geef je lichaam de tijd om te herstellen. Het is normaal dat het gewichtsverlies na de bevalling geleidelijk verloopt.
- Val niet in de valkuil van vergelijken: ieder lichaam is uniek. Vergelijk jezelf niet met andere vrouwen die bijvoorbeeld binnen een week weer super slank waren. Hun figuur en lichaam is anders dan die van jou.
- Probeer niet teveel druk op jezelf te leggen: het is begrijpelijk dat je je pre-zwangerschapsgewicht wilt bereiken, maar leg geen onrealistische verwachtingen op. Elk lichaam is anders en heeft zijn eigen tempo van herstel.
- Vermijd het overslaan van maaltijden: het overslaan van maaltijden kan leiden tot een tekort aan essentiële voedingsstoffen. Zorg ervoor dat je regelmatig eet om je energieniveau op peil te houden.
- Probeer alcohol en sigaretten te laten staan na je zwangerschap: tijdens je zwangerschap wordt roken en alcohol sowieso afgeraden. En misschien is het nu het moment om ook na je zwangerschap alcohol en roken niet te doen? Vermijd in ieder geval roken en alcohol volledig tijdens de borstvoedingsperiode.
Afvallen na zwangerschap lukt niet?
Heb je meerdere pogingen gedaan om af te vallen na je zwangerschap, maar lukte het niet? Vraag dan echt hulp bij een diëtist of voedingsdeskundige. Zij kunnen voor jou een afslankschema op maat maken, zoals een afslankschema om 10 kilo af te vallen.
Afvallen na je zwangerschap is een persoonlijke reis. Geef jezelf de tijd en wees geduldig. Luister naar je lichaam, volg een gezond dieet en blijf actief op een veilige en verantwoorde manier. Raadpleeg eventueel je arts voordat je wijzigingen aanbrengt in je dieet of lichaamsbeweging, vooral tijdens de periode dat je borstvoeding geeft.
Veel vrouwen hebben dezelfde uitdagingen en struggles na de zwangerschap als jij. Zoek steun bij andere moeders, vrienden of familie en wees trots op elke stap die je zet richting een gezonde levensstijl.