Eelt onder je voeten verwijderen met deze 10 handige tips

Eelt onder je voeten verwijderen met deze 10 handige tips

Hoe kan je zelf eelt verwijderen?

Baal je ook van dat vervelende eelt onder je voeten? Het is een vervelend kwaaltje. Veel vrouwen hebben last van deze harde, dikke huidlaag die zich vormt als een soort beschermende barrière op onze geliefde voeten. Maar laten we eerlijk zijn, het kan behoorlijk ongemakkelijk en zelfs pijnlijk zijn. Veel vrouwen schamen zich er ook nog eens voor, omdat het er niet fris uit ziet als je op bloten voeten loopt of open schoenen draagt. In dit blogartikel krijg je daarom 10 waardevolle tips om eelt onder je voeten te verminderen, waardoor je voeten weer zijdezacht en soepel voelen en er fris uit zien.

 

Is eelt verwijderen slecht?

Is het goed om eelt te verwijderen? Het verwijderen van eelt is niet per se goed of slecht, maar het hangt af van jouw situatie en hoe comfortabel je je voelt. Eelt ontstaat meestal als een natuurlijke reactie van je huid op druk en wrijving. Soms kan eelt echter te dik en hard worden, waardoor het ongemak, pijn en zelfs scheurtjes kan veroorzaken. In die gevallen kan het helpen om het overtollige eelt voorzichtig te verwijderen om verlichting te krijgen. Maar wees voorzichtig, want je wilt niet te veel eelt weghalen, omdat een dun laagje eelt ook je voeten beschermt.

Als je twijfelt over het verwijderen van eelt of als je ernstige eeltproblemen hebt, is het altijd verstandig om een professional zoals een huisarts of podotherapeut te raadplegen.

 

Wat is de oorzaak van eelt? 10 veel voorkomende oorzaken:

Voordat we ingaan op de tips om eelt te verminderen, is het belangrijk om de oorzaken van eelt onder je voeten te begrijpen. Hier zijn 10 veelvoorkomende oorzaken van eelt onder de voeten. Wat zou bij jou een oorzaak kunnen zijn?

 1. Onjuist schoeisel: te strakke of oncomfortabele schoenen kunnen druk uitoefenen op bepaalde delen van je voeten, waardoor eelt ontstaat.
 2. Overmatige wrijving: langdurige wrijving of wrijving door herhaalde bewegingen kan leiden tot de vorming van eelt.
 3. Overmatig staan of lopen: als je beroep of levensstijl vereist dat je veel staat of loopt, kan dit eeltvorming veroorzaken.
 4. Overgewicht: extra gewicht kan leiden tot meer druk op je voeten, wat eelt kan veroorzaken. Probeer daarom dat je wat gaat afvallen.
 5. Voetafwijkingen: bepaalde voetafwijkingen, zoals platvoeten of hamertenen, kunnen de druk ongelijk verdelen en eelt veroorzaken.
 6. Gebrek aan voetverzorging: als je je voeten niet regelmatig verzorgt, zoals insmeren met een vochtinbrengende voetencrème, kan eelt zich ophopen.
 7. Onvoldoende hydratatie: droge huid kan sneller eelt vormen, dus zorg ervoor dat je je voeten goed hydrateert. Drink bijvoorbeeld dagelijks veel water.
 8. Ouderdom: naarmate we ouder worden, vermindert de natuurlijke hydratatie van onze huid, waardoor eelt gemakkelijker kan ontstaan.
 9. Bepaalde sporten: sommige sporten, zoals hardlopen of ballet, kunnen de voeten blootstellen aan herhaalde impact en wrijving, wat eelt kan veroorzaken.
 10. Voetaandoeningen: bepaalde medische aandoeningen, zoals diabetes of psoriasis, kunnen de vorming van eelt onder de voeten bevorderen.

 

Hoe kom je snel van je eelt af? 10 tips:

Je wilt hardnekkig eelt verwijderen? Dan zijn daar goede tips voor. Hieronder vind je een overzicht van wat je kunt doen.

 

Tip 1 – Week je voeten

Neem regelmatig een voetenbad met warm water en een beetje zout om je voeten te verzachten voordat je het eelt behandelt.

 

Tip 2 – Scrubben

Gebruik een voetvijl, puimsteen of een exfoliërende scrub om voorzichtig het overtollige eelt weg te scrubben. Doe dit nadat je je voeten hebt geweekt, wanneer de huid zacht is.

eelt onder je voeten verwijderen tips

 

Tip 3 – Hydrateren

Breng dagelijks een vochtinbrengende crème of speciale voetencrème aan op je voeten om de huid gehydrateerd te houden. Focus vooral op de gebieden met eelt. Zorg er ook voor dat je van binnenuit goed gehydrateerd blijft, door minimaal anderhalve liter water per dag te drinken.

 

Tip 4 – Gebruik een eeltverzachter

Er zijn verschillende eeltverzachters op de markt die ingrediënten bevatten die helpen bij het verminderen van eelt. Volg wel de instructies op de verpakking voor het beste resultaat.

 

Tip 5 – Draag comfortabele schoenen

Als je jong bent, dan denk je daar misschien niet zo snel bij na en wil je liever schoenen dragen die hip zijn. Maar dat kan vaak funest zijn voor je voeten op latere leeftijd. Kies daarom schoenen die goed passen en voldoende ondersteuning bieden. Vermijd te strakke schoenen die extra druk op je voeten uitoefenen.

 

Tip 6 – Gebruik inlegzolen

Speciale inlegzolen kunnen de druk op bepaalde delen van je voeten verminderen en helpen bij het voorkomen van eeltvorming.

 

Tip 7 – Bescherm je voeten

Draag sokken of kousen van natuurlijke materialen om wrijving te verminderen. Gebruik eventueel een siliconenbeschermer op de plekken waar eelt zich vaak vormt.

 

Tip 8 – Gebruik een voetcrème met ureum

Ureum is een ingrediënt dat helpt bij het oplossen van eelt en het voorkomen van verdere opbouw. Kies voor een voetcrème met een hoger percentage ureum voor betere resultaten.

 

Tip 9 – Maak gebruik van een voetmasker

Breng een voetmasker aan dat speciaal is ontworpen om eelt te verminderen. Laat het masker zijn werk doen volgens de instructies op de verpakking.

 

Tip 10 – Voer regelmatig voetoefeningen uit

Versterk je voetspieren en verbeter de bloedcirculatie door regelmatig voetoefeningen te doen, zoals het ophalen van een handdoek met je tenen.

 

7 tips om eelt onder je voeten te voorkomen

Nu je weet hoe je eelt onder je voeten kunt verwijderen, is het ook handig om te weten hoe je eelt onder je voeten kunt voorkomen. Je kunt het niet altijd tegenhouden, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om de kans erop te verkleinen:

 1. Draag schoenen van goede kwaliteit die goed passen en voldoende ondersteuning bieden.
 2. Vermijd het dragen van te strakke schoenen of schoenen met hoge hakken voor langere periodes.
 3. Verzorg je voeten regelmatig door ze te weken, te scrubben en te hydrateren.
 4. Gebruik inlegzolen om de druk op je voeten te verminderen en eeltvorming te voorkomen.
 5. Droog je voeten grondig af na het wassen, vooral tussen je tenen, om schimmelgroei te voorkomen.
 6. Houd je gewicht onder controle om extra druk op je voeten te verminderen.
 7. Raadpleeg een huisarts of podotherapeut als je regelmatig last hebt van eelt onder je voeten, om de onderliggende oorzaak te achterhalen en professioneel advies te krijgen.

 

Eelt onder je voeten kun je verminderen

Hopelijk heb je wat aan de bovenstaande 10 tips om eelt onder je voeten te verminderen en 7 handige tips om eeltvorming te voorkomen. Soms kan het even duren voordat eelt is verdwenen. Als je echter merkt dat het eelt hardnekkig is, pijnlijk wordt of gepaard gaat met andere symptomen, is het raadzaam om je huisarts of een podotherapeut te raadplegen. Zij kunnen je advies geven wat je het beste kunt doen. Zorg in ieder geval goed voor je voeten, je hebt ze jouw hele leven nodig!