Herfstdip 15 handige tips wat je aan je herfstdepressie kunt doen

Herfstdip: 10 handige tips wat je eraan kunt doen!

Heb ik een herfstdip?

De herfst, met zijn prachtige gekleurde bladeren en gezellige avonden bij het haardvuur, kan voor velen een gezellig seizoen zijn. Maar voor sommige vrouwen kan de overgang naar de herfst ook gepaard gaan met somberheid en een gevoel van neerslachtigheid. Regen, kou, storm, donkere dagen, het is even wennen na een mooie zomer. Dit fenomeen, bekend als een herfstdip, kan behoorlijk vervelend zijn en je humeur flink beïnvloeden!

Heb jij het idee dat je last hebt van een herfstdip? In dit blogartikel lees je wat een herfstdip is, wat de oorzaken zijn, waarom de ene persoon er wel last van heeft en de ander niet, en natuurlijk, belangrijker nog, hoe je een herfstdip kunt verminderen en voorkomen. Lees je mee?

 

Wat is een herfstdip?

Een herfstdip, ook bekend als herfstdepressie, is een fenomeen waarbij je somberheid en neerslachtigheid ervaart tijdens de herfstmaanden. Het wordt vaak geassocieerd met de overgang van de zomer naar de herfst, wanneer de dagen korter worden, de temperaturen dalen en er minder natuurlijk daglicht beschikbaar is. Deze veranderingen in seizoenen kunnen van invloed zijn op de biologische klok en chemische processen in ons lichaam, wat kan leiden tot een scala aan vervelende symptomen, waaronder vermoeidheid, prikkelbaarheid, slaapproblemen, eetlustveranderingen en een algemeen gevoel van somberheid.

 

5 oorzaken van een herfstdip

De herfstdip kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Misschien herken je bij jezelf één of meerdere oorzaken? Dit zijn ze:

 1. Lichttekort: naarmate de dagen korter worden, krijgen we minder daglicht, wat kan leiden tot een verstoring van onze biologische klok en een vermindering van het gelukshormoon serotonine. Dat kan een herfstdip veroorzaken.
 2. Veranderingen in het weer: het onvoorspelbare weer van de herfst, met regen, storm en bewolkte dagen, kan invloed hebben op ons humeur en energieniveau.
 3. Terugkeer naar de routine: na een zomer vol vrijheid en vakantie, kan de herfst de terugkeer naar een strakke routine en verantwoordelijkheden met zich meebrengen, wat stress kan veroorzaken.
 4. Seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD): sommige mensen ervaren een ernstigere vorm van een herfstdip, bekend als Seizoensgebonden Affectieve Stoornis, die leidt tot ernstige depressieve symptomen.
 5. Minder buitenactiviteiten: in de herfst kunnen buitenactiviteiten beperkter zijn, wat kan leiden tot minder beweging en sociale interactie, beide belangrijk voor ons welzijn.

 

Waarom de één wel last heeft van een herfstdipje en de ander niet

Waarom lijken sommige mensen immuun te zijn voor herfstdips, terwijl anderen er elk jaar weer last van hebben? Het antwoord is divers:

 • Genetica: jouw genetische aanleg speelt een rol bij hoe je reageert op veranderingen in de seizoenen.
 • Levensstijl: en gezonde levensstijl met voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en een gezond dieet kan bescherming bieden tegen herfstdips.
 • Sociale steun: mensen met sterke sociale relaties hebben vaak een beter mentaal welzijn en zijn minder vatbaar voor depressie in de herfst.
 • Zelfzorg: goed voor jezelf zorgen, zoals goede lichaamsverzorging, mindfulness en het voorkomen van stress, kan een groot verschil maken.
 • Lichttherapie: sommige mensen maken gebruik van lichttherapie om de effecten van verminderd daglicht tegen te gaan.

 

10 tips om een herfst dip te verminderen en te voorkomen

Je weet nu meer waar herfstdips vandaan komen en waarom sommigen er meer last van hebben dan anderen. Nu wordt het tijd om met jezelf aan de slag te gaan om het te verminderen en te voorkomen! Dat kun je bijvoorbeeld met de onderstaande 10 tips doen, oftewel tips tegen een herfstdip:

 1. Zoek het licht op: profiteer van het daglicht door dagelijkse wandelingen buiten te maken. Het herfstzonnetje kan dan onder andere weer een portie Vitamine D voor je aan maken in je lichaam.
 2. Blijf actief: houd je lichaam in beweging met regelmatige lichaamsbeweging.
 3. Eet gezond: kies voedzame voeding om je energie en humeur te ondersteunen. Dat zorgt voor voldoende vitaminen en mineralen. Start met een gezond ontbijt en zorg ervoor dat je weinig geraffineerde suikers en slechte vetten binnen krijgt.
 4. Maak een herfstsfeer: versier je huis met warme herfstkleuren en gezellige decoraties.
 5. Vind nieuwe hobby’s: ontdek nieuwe interesses om je bezig te houden tijdens de herfstmaanden.
 6. Plan sociale activiteiten: blijf in contact met vrienden en familie, zelfs als het weer minder uitnodigend is.
 7. Goede nachtrust: zorg voor een goede nachtrust. Ga op tijd naar bed en zorg ervoor dat je ontspannen in slaap valt. Dat zorgt ervoor dat je beter slaapt en uitgeruster wakker wordt.
 8. Praat erover: als je merkt dat de herfstdip je teveel beïnvloedt, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Praat erover met een huisarts of een andere deskundige. Schaam je er vooral niet voor!
 9. Lichttherapie: overweeg lichttherapie om de effecten van verminderd daglicht tegen te gaan.
 10. Focus op zelfzorg: besteed aandacht aan jezelf en zoek manieren om te ontspannen en stress te verminderen.

 

Je kunt dus zeker wat doen aan een herfstdip

De herfst hoeft geen somber seizoen te zijn. Met de juiste aanpak kun je een najaar dip verminderen en zelfs voorkomen. Natuurlijk is de één sneller uit zijn of haar herfstdip dan de ander, maar erken het en werk eraan. Het is zonde dat je in de herfst de dagen somber doorkomt, want ook de herfst kan een mooi seizoen zijn. Hopelijk hebben de bovenstaande tips je geholpen en kun je ermee aan de slag gaan. Op een mooie herfst!