Opvliegers: wat kan je eraan doen?
Heb je last van opvliegers en wil je ze verminderen? Of weet je niet precies hoe je ze kunt herkennen? Opvliegers tijdens de overgang kunnen behoorlijk lastig zijn, maar in dit blogartikel krijg je handige tips hoe je ermee om kunt gaan. Dus, laten we meteen duiken in de wereld van opvliegers en ontdekken hoe je ze kunt verminderen.
Waarom is een opvlieger zo vervelend?
Stel je voor: je bent druk bezig met je dagelijkse dingen en ineens lijkt het alsof er een hittegolf door je lichaam raast. Je wordt rood als een tomaat, het zweet breekt uit en je voelt je alsof je in een oven staat. Een opvlieger kan je humeur flink verpesten, het kan je onzeker maken en je ongemakkelijk laten voelen. Een schrale troost is misschien wel dat veel vrouwen in de overgang er last van hebben. Je bent dus niet de enige, maar ja, hoe kun jij er het beste mee omgaan? Dat lees je verderop in dit blogartikel.
Wat zijn opvliegers eigenlijk?
Opvliegers zijn als onverwachte bezoekers die niet op de gastenlijst staan. Tijdens de overgang heeft je lichaam te maken met schommelingen in hormonen, wat kan leiden tot een plotselinge warmtegolf. Dit komt door de verwijding van je bloedvaten en verhoogde hartslag. Resultaat: een warm en zweterig moment dat je het liefst zou overslaan.
Wat is de oorzaak van opvliegers?
Wist je dat opvliegers soms meer zijn dan alleen hormonen die op hol slaan? Een tekort aan bepaalde vitaminen, mineralen en voedingsstoffen kan ook een boosdoener zijn. Denk aan vitamine D en magnesium. Daarnaast kunnen stress, cafeïne en alcohol ook de vlam van opvliegers aanwakkeren. Laten we 10 mogelijke oorzaken ervan eens onder de loep nemen:
- Schommelingen in je hormonen:
De belangrijkste oorzaak van een opvlieger tijdens de overgang is hormonale schommelingen. Tijdens deze periode vermindert de productie van vrouwelijke hormonen, met name oestrogeen. Deze schommelingen kunnen het temperatuurregulatiesysteem van je lichaam ontregelen, wat resulteert in plotselinge hitteopwellingen. - Verminderd oestrogeen:
Het afnemen van oestrogeen niveaus in het lichaam heeft directe invloed op de hypothalamus, het deel van de hersenen dat de lichaamstemperatuur regelt. Dit kan leiden tot verstoringen in de normale temperatuurregulatie, waardoor een opvlieger kan ontstaan. - Verhoogde gevoeligheid van de hypothalamus:
Tijdens de overgang kan de hypothalamus, die de temperatuur van het lichaam reguleert, gevoeliger worden voor kleine schommelingen in hormoonspiegels. Zelfs kleine veranderingen kunnen leiden tot onverwachte en heftige opvliegers. - Levensstijlkeuzes:
Factoren zoals stress, roken, alcoholgebruik en cafeïne kunnen de frequentie en intensiteit van een opvlieger vergroten. Deze stoffen kunnen de bloedvaten verwijden en de lichaamstemperatuur beïnvloeden, wat een opvlieger kan uitlokken. - Gewichtstoename:
Overgewicht kan de frequentie en ernst van opvliegers verhogen. Vetcellen produceren een kleine hoeveelheid oestrogeen, en wanneer de oestrogeenproductie van de eierstokken afneemt, kunnen deze vetcellen proberen dit tekort te compenseren, wat kan bijdragen aan opvliegers. Afvallen kan daarom raadzaam zijn. - Voeding:
Voeding speelt ook een rol. Bijvoorbeeld, gekruid voedsel, suiker, en te veel koolhydraten kunnen opvliegers verergeren. Bepaalde voedingsmiddelen, zoals cafeïne en alcohol, kunnen de bloedvaten verwijden en het zenuwstelsel beïnvloeden, wat opvliegers kan veroorzaken. - Genetische factoren:
Als vrouwen in je familie ook last hadden/hebben van opvliegers tijdens de overgang, is de kans groter dat jij er ook mee te maken krijgt. - Omgevingsfactoren:
Warme temperaturen, benauwde ruimtes en hete dranken kunnen opvliegers veroorzaken of verergeren. Je lichaam reageert op externe hitte door te proberen af te koelen, wat kan resulteren in opvliegers. - Stress en emotionele factoren:
Stress en sterke emoties kunnen het autonome zenuwstelsel beïnvloeden, dat de lichaamstemperatuur reguleert. Wanneer dit systeem wordt verstoord, kunnen opvliegers optreden. - Medicijnen:
Sommige medicijnen, zoals antidepressiva en hormonale behandelingen, kunnen opvliegers veroorzaken als bijwerking. Het is belangrijk om met je arts te praten als je denkt dat je medicatie bijdraagt aan je opvliegers.
Weet dat de bovenstaande oorzaken niet allemaal op jou van toepassing te hoeven zijn. De oorzaken en intensiteit van opvliegers kunnen van persoon tot persoon variëren. Als je regelmatig last hebt van opvliegers, is het raadzaam om met een medisch professional te spreken om de juiste aanpak voor jouw situatie te bepalen.
Leestip: 10 dingen die je in de overgang beter kunt vermijden!
Hoe herken je opvliegers?
Als je je afvraagt of dat warme moment dat je ervaart een opvlieger is, let dan op enkele signalen. Je gezicht en hals kunnen rood worden, je begint te zweten als een sporter na een marathon en je hart kan sneller kloppen dan ooit tevoren. Klinkt bekend? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een opvlieger.
Wat kun je zelf doen tegen opvliegers? 10 tips!
Wat te doen tegen opvliegers? Hier zijn tien tips bij opvliegers hoe je ze kunt verminderen:
Tip 1 – Kledingkeuze: kies lichte, ademende stoffen
Wanneer een opvlieger toeslaat, is het van groot belang om je comfortabel te voelen. Kies voor kleding gemaakt van lichte en ademende stoffen, zoals katoen of linnen. Deze stoffen van je kleding laten lucht circuleren en voorkomen dat je oververhit raakt. Kies voor loszittende kleding om je lichaam de ruimte te geven om natuurlijk af te koelen.
Tip 2 – Koel jezelf af: gebruik een waaier, draagbare ventilator of koude doek
Een waaier of een draagbare ventilator kan je beste vriend worden tijdens een opvlieger. Houd er eentje in je tas of binnen handbereik, zodat je direct verkoeling kunt zoeken wanneer je een opvlieger voelt aankomen. Een andere snelle truc is het aanbrengen van een koude doek op je nek of polsen. Dit kan helpen om je lichaamstemperatuur snel te verlagen.
Tip 3 – Blijf gehydrateerd: drink voldoende water
Voldoende hydratatie is essentieel. Drink regelmatig water om gehydrateerd te blijven en je interne lichaamstemperatuur te reguleren. Het kan ook helpen om verloren vocht door het zweten tijdens een opvlieger aan te vullen. Kies voor koud water om extra verfrissing te bieden.
Tip 4 – Gezonde voeding: eet voedingsmiddelen rijk aan fyto-oestrogenen, zoals soja
Voeding speelt een rol bij het verminderen van opvliegers. Start de dag met een gezond ontbijt. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan fyto-oestrogenen, zoals soja, lijken te helpen bij het balanceren van hormonen en het verminderen van opvliegers. Denk ook aan tofu, tempeh en linzen. Het kan ook nuttig zijn om voedingsmiddelen te vermijden die opvliegers kunnen uitlokken, zoals pittig en gekruid voedsel.
Tip 5 – Beweeg regelmatig: yoga en wandelen kunnen je helpen om je temperatuur te reguleren
Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van opvliegers. Matige oefeningen zoals yoga, wandelen en zwemmen kunnen je helpen je lichaamstemperatuur beter te reguleren en stress te verminderen. Vermijd echter intensieve activiteiten tijdens piekmomenten van opvliegers om oververhitting te voorkomen.
Tip 6 – Diepe ademhaling: probeer rustig en diep adem te halen bij een opvlieger
Diepe ademhalingstechnieken kunnen je helpen omgaan met opvliegers. Wanneer je een opvlieger voelt naderen, probeer dan rustig en diep in te ademen door je neus, je adem een paar tellen vast te houden en dan langzaam uit te ademen door je mond. Dit kan je helpen om je zenuwstelsel te kalmeren en je temperatuur te reguleren.
Tip 7 – Kruiden en supplementen kunnen helpen
Sommige kruiden en supplementen kunnen mogelijk helpen bij het verminderen van opvliegers. Praat met je arts voordat je aanvullende middelen gebruikt. Kruiden zoals zilverkaars, rode klaver, maca en salie en supplementen zoals vitamine D, vitamine E, magnesium en calcium worden soms aanbevolen om symptomen te verminderen. Het is belangrijk om professioneel advies te krijgen voordat je ze gaat gebruiken, bijvoorbeeld van je huisarts, orthomoleculair therapeut of andere specialist.
Tip 8 – Stressbeheersing: yoga, meditatie en ontspanningstechnieken kunnen helpen
Stress kan opvliegers verergeren. Door stressbeheersingstechnieken te gebruiken, zoals yoga, mediteren, en diepe ontspanningsoefeningen, kun je je zenuwstelsel in balans brengen en de frequentie en intensiteit van opvliegers verminderen.
Tip 9 – Cafeïne en alcohol: beperk deze om triggers te verminderen
Cafeïne en alcohol kunnen opvliegers triggeren. Neem dit zo min mogelijk, vooral in de avonduren. Cafeïne en alcohol kunnen het zenuwstelsel stimuleren en de bloedvaten verwijden, waardoor een opvlieger kan ontstaan. Probeer ook te stoppen met roken, want ook dit kan jouw lichamelijke gezondheid aantasten.
Tip 10 – Acupunctuur:
Acupunctuur is een alternatieve behandeling die sommige vrouwen helpt bij het verminderen van opvliegers. Door dunne naalden op specifieke punten in het lichaam te plaatsen, kan de energiestroom worden gereguleerd en de frequentie ervan verminderen. Praat met een erkende acupuncturist om te zien of dit voor jou een geschikte optie is.
Kortom, ga uitproberen welke van de bovenstaande 10 tips en bonustips jou het beste helpen om een opvlieger te verminderen. Raadpleeg eventueel je arts voordat je grote veranderingen in je levensstijl of dieet aanbrengt.
Bonustip: Hydraterende Gezichtsspray
Houd een fles met verfrissende gezichtsspray bij de hand. Wanneer een opvlieger toeslaat, kun je je gezicht lichtjes besproeien om direct verkoeling te bieden. Kies voor een spray op waterbasis die je poriën niet verstopt en je huid gehydrateerd houdt.
Een opvlieger kun je vaak zelf verminderen
Een opvlieger is en blijft vervelend, dat is iets wat zeker is. En logisch dat je dan op zoek gaat naar tips om ze te verminderen. Hopelijk heb je daarom iets aan dit blogartikel. Door deze simpele veranderingen in je levensstijl aan te brengen, kun je de controle terugpakken. Luister naar je lichaam, praat met je arts en probeer voor ogen te houden dat de overgang slechts een fase is. Voor je het weet, zul je die opvliegers achter je laten en weer extra genieten van het leven!