stress 20 tips om het te verminderen

Stress: 20 tips om het snel te verminderen

Hoe kun je stress verminderen?

Heb je last van veel stress en ben je op zoek naar manieren om stress in je leven te verminderen en te voorkomen? Dan is dit blogartikel echt wat voor jou. Veel vrouwen ervaren stress in hun leven. Dat kan variëren van heel af en toe tot zelfs dagelijks. Een beetje gezonde stress is niet erg, maar te lang aanhoudende stress wel. Dan ontstaan vaak lichamelijke en/of mentale problemen en die wil je liever niet. Hieronder lees je daarom wat stress nu eigenlijk is en krijg je waardevolle tips om beter om te gaan met stressvolle situaties.

 

Wat is stress?

Stress is een reactie van je lichaam op uitdagende situaties. Dit is eigenlijk een heel natuurlijk iets. Het kan voorkomen bij zowel positieve als negatieve gebeurtenissen. Stress activeert ons vecht-of-vluchtmechanisme, waardoor ons lichaam klaar is om te reageren. Dit stamt nog uit de oertijd, waar je ook vaak moest vechten of vluchten als er ineens een leeuw of een ander gevaarlijk roofdier voor je stond. Het is een mechanisme om te overleven.

Echter, wanneer stress aanhoudt en niet goed onder controle wordt gehouden, kan het helaas schadelijk worden voor je fysieke en mentale gezondheid. En dat is wat tegenwoordig bij veel mensen gebeurt. Het herstel kan daardoor soms wel jaren duren met alle gevolgen van dien. Op tijd stress verminderen en voorkomen bespaart je een hoop ellende. Je zit beter in je vel en kunt vervelende of stressvolle situaties dan veel beter aan.

 

Oorzaken van stress

Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken van stress. Lees de lijst goed door en kijk wat bij jou de oorzaak of de oorzaken kan zijn. Neem deze oorzaak goed onder de loep en kijk wat je eraan kunt veranderen om het voor jezelf makkelijker te maken om ermee om te gaan.

Je hoeft het echt niet meteen rigoureus de oorzaak aan te pakken, want vaak heeft dat tijd of andere factoren nodig om te veranderen. Maar, ook al zorg je stapje voor stapje voor verbeteringen, dan zul je merken dat je beter met stressvolle situaties om kunt gaan. Welke van de onderstaande oorzaken zijn op jou van toepassing, denk je?

 

Werkdruk:

Een van de meest voorkomende oorzaken van stress is een hoge werkdruk. Lange werkdagen, strakke deadlines, overuren en een constante stroom van verantwoordelijkheden kunnen overweldigend worden. Het gevoel dat je constant achter de feiten aanloopt en moeite hebt om werk en privé in balans te houden, kan leiden tot chronische stress. Het is belangrijk om realistische doelen te stellen, nee te zeggen tegen bepaalde taken,  prioriteiten te stellen en jezelf voldoende rustmomenten te gunnen om de werkdruk te verlichten. Geef op tijd aan bij je manager dat de werkdruk te hoog is en bespreek wat eraan gedaan kan worden. Jouw manager heeft er ook niets aan als je uitvalt door ziekte en jij al helemaal niet!

 

Financiële zorgen:

Geldproblemen kunnen aanzienlijke stress veroorzaken. Het kan gaan om schulden, moeite om rond te komen, onzekerheid over de toekomst en de druk om financieel succesvol te zijn. De constante zorg en angst over geld kunnen je mentale welzijn aantasten. Het is cruciaal om hulp te zoeken bij financiële planning, budgettering en eventueel schuldhulpverlening om je financiële situatie onder controle te krijgen en stress te verminderen.

 

Relaties:

Conflicten en problemen in relaties kunnen aanzienlijk bijdragen aan stress. Dit kan gaan om moeilijkheden in liefdesrelaties, familieconflicten, spanningen op de werkvloer of zelfs problemen met vrienden. Communicatieproblemen, onopgeloste conflicten en gebrek aan ondersteuning kunnen emotionele stress veroorzaken. Het is belangrijk om openlijk te communiceren, naar elkaars standpunten te luisteren, compromissen te zoeken en indien nodig professionele hulp in te schakelen om relaties te verbeteren en stress te verminderen.

 

Gezondheidsproblemen:

Ziekte, blessures en chronische gezondheidsproblemen kunnen aanzienlijke stress met zich meebrengen. Het omgaan met pijn, fysieke beperkingen, ziekenhuisbezoeken en behandelingen kan zowel lichamelijk als emotioneel belastend zijn. Daarnaast kan de angst voor terugval of verergering van de gezondheidsproblemen stress veroorzaken. Het is essentieel om goed voor jezelf te zorgen, medische ondersteuning te zoeken en een gezonde levensstijl te handhaven om de stress die gepaard gaat met gezondheidsproblemen te verminderen. Praat erover met je partner of vriend of vriendin als je ergens mee zit. Dat kan vaak al een opluchting geven.

 

Levensveranderingen:

Veranderingen zijn onvermijdelijk in het leven, maar ze kunnen ook stressvol zijn. Denk aan verhuizen, een nieuwe baan, een scheiding, het verlies van een dierbare of het krijgen van een kind. Zelfs positieve veranderingen kunnen stress veroorzaken, omdat ze gepaard gaan met het aanpassen aan nieuwe omstandigheden en het omgaan met onzekerheid. Het is belangrijk om jezelf de tijd te geven om aan veranderingen te wennen, steun te zoeken bij vrienden en familie en indien nodig professionele hulp te zoeken om stress te verminderen die gepaard gaan met levensveranderingen.

 

Traumatische gebeurtenissen:

Ervaringen zoals het meemaken van een ongeval, geweld, misbruik, natuurrampen of andere traumatische gebeurtenissen kunnen diepgaande stress veroorzaken. Trauma kan leiden tot posttraumatische stressstoornis (PTSS) en een breed scala aan emotionele en fysieke symptomen met zich meebrengen. Het is belangrijk om professionele hulp te zoeken, zoals therapie of counseling, om het trauma te verwerken en de stressreacties te verminderen.

 

Overbelasting en multitasking:

In onze drukke en veeleisende wereld is overbelasting een veelvoorkomend probleem. Het constant jongleren van meerdere taken en verantwoordelijkheden, het proberen bij te blijven met deadlines en het gevoel hebben dat er altijd meer te doen is, kan leiden tot chronische stress. Bijvoorbeeld je drukken baan, studie, huishouden, het opvoeden van je kind, sociale contacten en tijd voor je partner maken kan behoorlijk stressvol zijn. Het is belangrijk om bijvoorbeeld effectief timemanagement toe te passen, prioriteiten te stellen en realistische verwachtingen te hebben om overbelasting te voorkomen. En zeg ook gewoon een keer eens ‘nee’ tegen iets wat jou extra moeite kost.

 

Perfectionisme:

Het streven naar perfectie en het stellen van onrealistisch hoge standaarden voor jezelf kan leiden tot immense stress. Het gevoel altijd te moeten presteren, angst voor fouten en het niet kunnen accepteren van mindere resultaten kunnen zowel emotionele als fysieke stress veroorzaken. Het is belangrijk om je bewust te zijn van je perfectionistische neigingen en te leren omgaan met fouten en imperfecties. Streef naar vooruitgang in plaats van perfectie en wees lief voor jezelf.

 

Gebrek aan zelfzorg:

Het negeren van je eigen behoeften, zowel fysiek als emotioneel, kan leiden tot stress. Het constant voor anderen zorgen zonder tijd en aandacht aan jezelf te besteden, kan uitputtend zijn. Het is goed om voldoende rust, ontspanning en plezier in je leven in te bouwen. Maak tijd vrij voor dingen die je energie geven, zoals sporten, ontspanningsoefeningen, hobby’s en tijd doorbrengen met vrienden en familie. Zorg er in ieder geval voor dat je eenzaamheid buiten de deur houdt.

 

Omgevingsfactoren:

Onze omgeving kan ook bijdragen aan stress. Lawaai, overvolle ruimtes, een onrustige werkomgeving, gebrek aan privacy of een oncomfortabele leefomgeving kunnen stress veroorzaken. Het is belangrijk om te onderzoeken welke omgevingsfactoren stress veroorzaken en waar je mogelijk dingen kunt veranderen. Creëer een rustige en opgeruimde omgeving waarin je je kunt ontspannen en tot rust kunt komen.

 

 

20 tips om stress te verminderen:

Nu je weet wat veel voorkomende oorzaken van stress zijn, is het ook handig om handvatten te krijgen om stressvolle situaties te verminderen en te voorkomen. Daarom vind je hieronder 20 tips, zodat je je meer ontspannen voelt:

 

Tip 1 – Ontspanningstechnieken:

Leer en oefen verschillende ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, spierontspanningsoefeningen, mediteren of yoga. Deze technieken helpen je lichaam en geest te ontspannen en stress te verminderen. Je kunt het zelfs op je werk doen! In vele dorpen en steden zijn er praktijken waar je dit kunt volgen in de vorm van een cursus, maar ook op internet kun je veel oefeningen vinden.

ontspannings oefening stress verminderen

Ontspanningsoefening op het werk

 

Tip 2 – Regelmatige lichaamsbeweging:

Bewegen is een goede manier om je stress te verminderen. Regelmatig sporten of bewegen verhoogt de aanmaak van endorfines, ook wel de “gelukshormonen” genoemd, die je humeur verbeteren en stress verminderen. Kies een vorm van bewegen die je leuk vindt en probeer er een gewoonte van te maken.

 

Tip 3 – Dieet en voeding:

Een gezond dieet kan je lichaam helpen om beter met stress om te gaan. Eet voedzame maaltijden met voldoende groenten, fruit, volle granen en eiwitten. Beperk de consumptie van cafeïne, roken, alcohol, suiker en bewerkte voedingsmiddelen, omdat deze de energieniveaus en het stressniveau kunnen beïnvloeden.

 

Tip 4 – Slaap voldoende:

Een goede nachtrust is super belangrijk voor het verminderen van stress. Zorg voor een slaapschema waarbij je voldoende slaapt en creëer een ontspannen slaapomgeving. Vermijd het gebruik van elektronische apparaten vlak voor het slapengaan, zoals je mobiele telefoon, en zorg ervoor dat je voldoende tijd neemt om te ontspannen voordat je naar bed gaat.

 

Tip 5 – Timemanagement:

Effectief timemanagement helpt je om je taken beter te organiseren en stress te verminderen. Maak een planning, stel prioriteiten en verdeel grote taken in kleinere, behapbare taken. Leer ook om nee te zeggen tegen taken die te veel van je vragen en leer delegeren wanneer dat mogelijk is. Ook hier zijn diverse cursussen in te volgen, zodat je er snel mee aan de slag kunt.

 

Tip 6 – Steun zoeken:

Zoek steun bij vrienden, familie of collega’s. Of sluit je aan bij bijvoorbeeld Facebookgroepen, praatgroepen of andere groepen waar je gelijkgestemden ontmoet. Praten over je gevoelens en ervaringen kan enorm helpen bij het verminderen van stress. Samen leuke activiteiten ondernemen en quality time doorbrengen met dierbaren kan je ook een gevoel van verbondenheid en ontspanning geven.

 

Tip 7 – Ga iets creatiefs doen:

Ontdek creatieve activiteiten die je leuk vindt, zoals schilderen, schrijven, muziek maken of tuinieren. Deze activiteiten kunnen een uitlaatklep bieden voor stress en je helpen om je geest te ontspannen en je gedachten te verzetten.

 

Tip 8 – Grenzen stellen:

Leer je grenzen te herkennen en stellen. Zeg nee tegen taken of verzoeken die te veel van je vragen en neem de tijd om voor jezelf te zorgen. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen werk, sociale verplichtingen en vrije tijd. Volg bijvoorbeeld een assertiviteitstraining, dan zul je versteld staan hoe fijn het is om grenzen te stellen.

 

Tip 9 – Humor en lachen:

Lachen is een geweldige manier om stress te verminderen. Zoek situaties, grappen of activiteiten die je aan het lachen maken. Kijk komedies of lees grappige boeken om je gevoel voor humor te stimuleren en stress te verlichten.

 

Tip 10 – Mindfulness:

Leer en oefen mindfulness, wat inhoudt dat je je bewust bent van het huidige moment zonder oordeel. Mindfulness-oefeningen en meditatie kunnen helpen om je geest te kalmeren en stress te verminderen. Focus op je ademhaling, observeer je gedachten zonder erin meegezogen te worden en breng je aandacht naar het huidige moment.

 

Tip 11 – Opgeruimde omgeving:

Een opgeruimde omgeving kan je geestelijke rust bevorderen. Neem de tijd om je huis, werkruimte of andere omgevingen te organiseren en op te ruimen. Een geordende omgeving kan je helpen je gedachten te ordenen en stress te verminderen.

 

Tip 12 – Muziek:

Luisteren naar rustgevende muziek kan stress verminderen en je humeur verbeteren. Kies muziek die je kalmeert en ontspant. Experimenteer ook met het bespelen van een muziekinstrument, omdat dit een therapeutische werking kan hebben.

 

Tip 13 – Natuur en buitenlucht:

Breng tijd door in de natuur en geniet van de buitenlucht. Ga leuke dingen doen met je kind in de natuur. Maak een wandeling in het park, ga picknicken in de natuur of doe activiteiten zoals tuinieren. Of ga lekker een rondje hardlopen. Heerlijk wat uurtjes luieren in een hangmat is ook een aanrader. De natuurlijke omgeving kan je geest verfrissen en stress verminderen.

 

Tip 14 – Ademhalingsoefeningen:

Een diepe ademhaling kan je lichaam en geest helpen ontspannen. Probeer langzaam in te ademen via je neus, je buik op te blazen en langzaam uit te ademen door je mond. Herhaal deze ademhalingsoefening enkele minuten lang om stress te verminderen.

 

Tip 15 – Zoek een hobby:

Zoek een hobby waar je van geniet en die je helpt ontspannen. Dit kan variëren van lezen en koken tot knutselen of sporten. Het hebben van een hobby geeft je iets om naar uit te kijken en kan je helpen stress te verminderen.

 

Tip 16 – Schrijven:

Houd een dagboek bij of schrijf je gedachten en gevoelens op. Schrijven kan een therapeutische uitlaatklep zijn en je helpen stress te verminderen. Het helpt ook om je gedachten te organiseren en je hoofd leeg te maken.

dagboek bijhouden stress verminderen

Dagboek schrijven tijdens stressvolle periodes

 

Tip 17 – Verminder je perfectionisme:

Accepteer dat perfectie niet haalbaar is en wees vriendelijk voor jezelf. Streef naar vooruitgang in plaats van perfectie. Focus op je inspanningen en successen in plaats van je fouten of tekortkomingen.

 

Tip 18 – Zit minder op je mobieltje of achter je computer:

Neem regelmatig een pauze van je mobiele telefoons, computers en sociale media. Overmatig gebruik van deze activiteiten kan stress veroorzaken. Plan momenten zonder technologie om te ontspannen, te reflecteren en je te verbinden met de echte wereld.

 

Tip 19 – Stel realistische doelen:

Stel haalbare doelen voor jezelf, zowel op korte als lange termijn. Het stellen van onrealistische doelen kan stress en teleurstelling veroorzaken. Een coach of goede vriendin wil je hier vast mee helpen. Het is niet moeilijk, maar je moet het wel doen!

 

Tip 20 – Zoek professionele hulp:

En last but not least: zoek hulp! Als je merkt dat stress je dagelijks leven beïnvloedt en je niet in staat bent om ermee om te gaan, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Een gekwalificeerde therapeut, counselor of coach kan je helpen bij het identificeren van de oorzaken van stress en het aanleren van effectieve tips, trucs en handvatten.

 

Wat zijn de symptomen van stress?

De symptomen van stress kun je onderverdelen in lichamelijke en mentale symptomen. Stress symptomen vrouw en stress symptomen man kunnen veel overeenkomsten hebben en is per persoon verschillend. Hieronder vind je de symptomen uiteen gesplitst:

 

Lichamelijke klachten stress:

Helaas kunnen er diverse lichamelijke klachten ontstaan door stress. Lees hieronder welke vaak voorkomen:

  1. Hoofdpijn en migraine
  2. Spierspanning en spierpijn
  3. Maag- en darmproblemen, zoals maagpijn, maagzuur, spijsverteringsproblemen en prikkelbare darmsyndroom (PDS)
  4. Vermoeidheid en uitputting
  5. Slaapproblemen, waaronder slapeloosheid of moeite met in slaap vallen
  6. Verhoogde hartslag en hartkloppingen
  7. Hoge bloeddruk
  8. Duizeligheid en licht in het hoofd
  9. Ademhalingsproblemen, zoals kortademigheid of hyperventilatie
  10. Verminderd libido en seksuele disfunctie
  11. Veranderingen in eetlust, zoals overeten of juist verminderde eetlust
  12. Verzwakt immuunsysteem, waardoor je vatbaarder bent voor verkoudheid, griep en andere infecties

 

Welke mentale klachten ontstaan vaak door stress?

Ook op mentaal vlak – of ook wel innerlijke stress symptomen genoemd – hebben mensen vaak last als de stress te vaak of te lang aanhoudt. Lees hieronder welke mentale klachten dit kunnen zijn:

  1. Angstgevoelens, waaronder paniekaanvallen en sociale angst
  2. Depressie en gevoelens van neerslachtigheid
  3. Stemmingsschommelingen en prikkelbaarheid
  4. Concentratieproblemen en geheugenverlies
  5. Rusteloosheid en onrustige gedachten
  6. Verminderde motivatie en interesse in activiteiten
  7. Verhoogde prikkelbaarheid en frustratie
  8. Negatieve zelfbeeld en zelfkritiek
  9. Emotionele uitputting en gevoelens van overweldiging
  10. Verhoogde gevoeligheid voor stressoren en overreactie op situaties

 

Het is belangrijk om te weten dat deze klachten niet alleen veroorzaakt kunnen worden door stress, maar dat er bijvoorbeeld ook andere medische aandoeningen aan ten grondslag kunnen liggen. Als je last hebt van aanhoudende lichamelijke of geestelijke klachten, is het raadzaam om een arts of professionele hulpverlener te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

 

Hoe kun je stress behandelen en stress voorkomen?

Beter is natuurlijk om stress te voorkomen. Te lang stijf staan van de stress kan lichamelijke en/of geestelijke problemen geven die je hierboven hebt kunnen lezen. En dat wil je niet, toch? Probeer daarom de onderstaande tips om stressvolle situaties te voorkomen:

  1. Zorg voor een gezonde levensstijl met voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en evenwichtige voeding.
  2. Leer effectief omgaan met tijd en taken, zodat je niet overweldigd raakt.
  3. Werk aan het verbeteren van je communicatievaardigheden om conflicten te voorkomen of op te lossen.
  4. Stel realistische doelen en verdeel grote taken in kleinere, behapbare stappen.
  5. Leer nee zeggen tegen verplichtingen die je niet kunt nakomen of die te veel van je vragen.
  6. Plan regelmatig ontspannende activiteiten in je agenda om te voorkomen dat je te veel hooi op je vork neemt.
  7. Onderhoud gezonde relaties door open communicatie en empathie.
  8. Neem regelmatig pauzes gedurende de dag, zelfs als je druk bezig bent.
  9. Leer stressvolle situaties te herkennen en te vermijden, indien mogelijk.
  10. Zorg voor een goede werk-privébalans en maak tijd vrij voor ontspanning en plezier.

 

Begin vandaag nog met stressvermindering

Hopelijk heb je wat aan dit uitgebreide blogartikel gehad. Kijk goed wat voor jou werkt en welke van de bovenstaande tips jou goed kunnen helpen. Door deze tips in je dagelijks leven toe te passen, kun je stress verminderen en een gezonder welzijn voor jezelf bevorderen. Vergeet niet dat het oké is om af en toe stress te ervaren, maar het is belangrijk om effectieve manieren te vinden om ermee om te gaan, zodat het je leven niet overweldigt.

 

Dit blogartikel is een samenwerking. Voor meer info lees mijn disclaimer.