10 tips hoe je je thuiswerkplek optimaal kunt inrichten

10 tips hoe je je thuiswerkplek optimaal kunt inrichten

Hoe richt ik een goede thuiswerkplek in?

Vraag je je af hoe je jouw werkplek thuis goed kunt inrichten? Thuiswerken is de laatste jaren enorm populair geworden, vooral sinds de opkomst van het coronavirus. Steeds meer vrouwen ervaren de voordelen van flexibiliteit en comfort die thuiswerken met zich meebrengt. Maar, het is belangrijk dat jouw thuiswerkplek goed is ingericht! Je wilt niet dat je last krijgt van nekklachten, rugpijn, hoofdpijn, een muisarm of andere ongemakken, toch? In dit blogartikel krijg je daarom 10 tips om jouw thuiswerkplek optimaal in te richten, zodat je productiever en comfortabeler kunt werken.

 

5 kenmerken van een ideale thuiswerkplek

Een thuiswerkplek dat goed is ingericht kun je herkennen aan bijvoorbeeld de onderstaande 5 kenmerken:

  1. Ergonomie op de eerste plaats: zorg ervoor dat je bureaustoel en bureau ergonomisch zijn ontworpen. Hiermee voorkom je rug- en nekklachten en verbeter je je houding tijdens het werken.
  2. Voldoende natuurlijk licht: kies een plek in je huis met voldoende natuurlijk licht. Goede belichting vermindert vermoeidheid en verbetert je concentratie.
  3. Minimale afleiding: selecteer een rustige ruimte waar je je kunt concentreren zonder al te veel afleiding van huisgenoten of geluiden van buitenaf.
  4. Technologie: zorg voor een betrouwbare internetverbinding en goede technologische voorzieningen, zoals een snelle computer en een comfortabele headset.
  5. Persoonlijke touch: maak je werkplek persoonlijk met inspirerende decoraties en items die je blij maken.

 

10 tips voor een ideale thuiswerkplek

Vraag je je af, waar moet mijn thuiswerkplek aan voldoen? Dat is natuurlijk voor iedereen verschillend. Maar met de bovenstaande én de onderstaande tips kom je een heel eind:

 

Juiste stoel:

Investeer in een comfortabele, verstelbare bureaustoel die goede ondersteuning biedt aan je rug. Vraag bij het instellen van je stoel en bureau om hulp van een werkplekadviseur of iemand anders die verstand heeft van het inrichten van een werkplek

 

Ergonomisch bureau:

Kies een bureau dat op de juiste hoogte kan worden afgesteld, zodat je polsen tijdens het typen in een natuurlijke positie blijven.

 

Scherm op ooghoogte:

Plaats je computerscherm op ooghoogte om spanning op je nek en ogen te verminderen.

 

Toetsenbord en muis:

Gebruik ergonomische toetsenborden en muizen om overbelasting van je handen en polsen te voorkomen.

 

Functionele opbergruimte:

Houd je werkplek georganiseerd met lades, planken of opbergdozen om rommel te vermijden.

 

Aangename planten:

Zoals hierboven ook al aangegeven, voor de werkplek in huis is het goed om wat groen toe te voegen, zoals luchtzuiverende planten voor een frisse en rustgevende sfeer.

 

Achtergrondgeluiden:

Gebruik achtergrondgeluiden, zoals zachte muziek, om je te helpen concentreren. Of als achtergrondgeluiden je juist afleiden, zorg dat je ze niet hoeft te horen!

 

Noodzakelijke verlichting:

Voeg extra verlichting toe, zoals een bureaulamp, voor goed zicht op je werk.

 

Fijne plek voor pauzes:

Creëer een plek voor korte pauzes, waar je even kunt ontspannen en stretchen. Dat kan in huis zijn en/of in je tuin of op je balkon. Of ga lekker even de natuur in. Een korte wandeling van 15 minuten doet al wonderen.

 

Werk-rust balans:

Zorg voor een duidelijke scheiding tussen je werkplek en de rest van je huis om werk en privé gescheiden te houden. Zo ben je thuis niet altijd met je werk bezig en dat is beter voor je mentale gezondheid om bijvoorbeeld een burn-out te voorkomen. Ook verklein je daarmee de kans dat je geen plezier in je werk hebt. Dus, het goed afsluiten van je werkplek, zodat je er thuis echt afstand van kunt nemen, is echt een aanrader.

  

Wat kost het inrichten van een thuiswerkplek?

Het inrichten van een thuiswerkplek is niet alleen een investering in je werkproductiviteit, maar ook in je comfort en welzijn. De kosten voor het creëren van de ideale werkruimte kunnen variëren afhankelijk van je voorkeuren, behoeften en budget. We gaan er even dieper op induiken:

 

Basisbenodigdheden:

Als je al over een degelijke tafel en stoel beschikt, kun je met een relatief bescheiden budget beginnen. Een fatsoenlijke bureaustoel die ergonomisch is ontworpen om rugpijn te voorkomen, kan beginnen bij zo’n €150 tot €300. Voor een eenvoudig, maar functioneel bureau ben je mogelijk nog eens €100 tot €200 kwijt.

 

Ergonomische opties:

Als je bereid bent wat meer te investeren in je gezondheid en comfort, kun je kiezen voor geavanceerdere ergonomische opties. Denk aan verstelbare bureaustoelen met extra lendensteun, verstelbare bureaus die je kunnen helpen tussen zitten en staan af te wisselen en ergonomische accessoires, zoals toetsenborden, voetensteunen, laptopstandaards en muizen. Deze items kunnen de kosten verhogen tot €500 en €1000 of meer, afhankelijk van de keuzes die je maakt.

 

Technologie:

Het aanschaffen van een betrouwbare computer of laptop, samen met andere technologische benodigdheden, zoals een goede headset, een ergonomische muis en een toetsenbord, kunnen ook aanzienlijk bijdragen aan de totale kosten. Reken voor deze items op extra uitgaven van €300 tot €800 of meer, afhankelijk van de merken en specificaties die je kiest.

 

Decoratie en accessoires:

Een thuiswerkplek moet ook gezellig zijn en aangenaam aanvoelen. Het personaliseren van je werkplek met decoratieve items, planten en accessoires kan extra kosten met zich meebrengen.

Denk aan het investeren in een bureaulamp, kunst aan de muur of planken om je werkruimte aangenamer te maken. De kosten voor deze extra’s kunnen variëren van €50 tot enkele honderden euro’s, afhankelijk van je smaak en voorkeuren.

 

Overige kosten:

Vergeet niet dat kleine kosten zoals stroomverbruik en zelfs de aanschaf van software of apps voor productiviteit kunnen bijdragen aan het totaalbedrag.

 

Vergoeding door werkgevers en vergoeding voor ZZP’ers

In Nederland vergoeden sommige werkgevers de kosten voor het inrichten van een thuiswerkplek, vooral als het om ergonomische aanpassingen gaat die de gezondheid en productiviteit bevorderen. Deze vergoeding kan variëren, afhankelijk van het bedrijfsbeleid. Vraag het na bij jouw manager of de HR afdeling.

Als ZZP’er kun je de kosten voor het inrichten van je thuiswerkplek vaak opvoeren als zakelijke uitgaven bij je belastingaangifte, waardoor je mogelijk kunt profiteren van belastingvoordelen. Informeer hier eventueel naar bij degene die jouw administratie doet.

 

Werkplek inrichten thuis: verdiep je er goed in

Een goed ingerichte thuiswerkplek is van onschatbare waarde voor als je veel thuis werkt. Door te investeren in een ergonomische, comfortabele en persoonlijke werkruimte, kun je je productiviteit verhogen en je welzijn verbeteren. Volg deze tips en creëer de ideale omgeving om fijn te werken vanuit huis.