10 tips hoe planten water geven tijdens je vakantie

10 tips hoe planten water geven tijdens je vakantie

Hoe geef je planten water als je er niet bent?

Vakanties zijn geweldig, maar er is altijd dat kleine stemmetje in je achterhoofd dat zich afvraagt: “Hoe krijgen mijn planten water terwijl ik weg ben?” Het behouden van de gezondheid en vitaliteit van je planten tijdens je vakantie is belangrijk. Terwijl jij geniet van je vakantie buiten de deur, hebben je planten nog steeds de zorg en aandacht nodig die ze verdienen. Onvoldoende water geven kan leiden tot uitdroging, verwelking en mogelijk het verlies van je prachtige planten. Daarom vind je hieronder 10 handige tips om je planten te verzorgen tijdens je afwezigheid, zowel binnen als buiten. Kijk je mee?

 

Water geven aan binnenplanten:

Tip 1 – Plaats je planten in groepen bij elkaar:

Door je planten dichter bij elkaar te zetten, creëer je een natuurlijke ‘vochtigheidszone’ en verminder je de verdampingssnelheid.

 

Tip 2 – Katoenen koordmethode:

Plaats een katoenen koord in een waterreservoir, zoals een emmer of fles met water, en steek het andere uiteinde in de potgrond van je plant. Het koord fungeert als een transportkanaal, waardoor de plant water kan opnemen wanneer dat nodig is.

 

Tip 3 – Probeer de omgekeerde flesmethode:

Vul een plastic fles met water, maak kleine gaatjes in de dop en steek deze ondersteboven in de potgrond. Zo maak je zelf een van een plastic fles een druppelirrigatie.

 

Tip 4 – Koop kant-en-klare waterdruppelaars:

In plaats van de omgekeerde flesmethode, kun je ook kant-en-klare waterdruppelaars gebruiken die te koop zijn bij een tuincentrum of in webshops

 

Tip 5 – Schakel de hulp in van vrienden of buren:

Vraag iemand om af en toe je planten water te geven. Of vraag aan vrienden/familie/bekenden of je een aantal planten bij hen mag neerzetten tijdens je vakantie.

 

Buitenplanten water geven tijdens je vakantie:

Vooral in de zomer is het soms best lastig om je planten voldoende water te geven als je op vakantie bent. Lees daarom de onderstaande tips goed door en kijk wat het beste bij jouw buitenplanten past.

 

Tip 1 – Installeer een druppelsysteem:

Een druppelsysteem met een timer zorgt voor een regelmatige en gecontroleerde waterafgifte.

 

Tip 2 – Mulch je planten:

Bedek de grond rondom je planten met organisch mulchmateriaal. Dit helpt om vocht vast te houden.

 

Tip 3 – Maak gebruik van de omgekeerde flesmethode:

De beschrijving ervan vind je hierboven bij de binnenplanten.

 

Tip 4 – Zet je planten in de schaduw (als dat kan):

Bescherm je planten tegen felle zonnestralen door ze onder een schaduwdoek te plaatsen, onder een afdakje of in de buurt van bomen of struiken.

 

Tip 5 – Vraag iemand om planten water te geven:

Vraag of je buren of iemand anders jouw planten buiten wil verzorgen tijdens jouw vakantie. Misschien wil iemand wel 1x of 2x per dag langskomen. Of misschien wil een bekende wel in jouw huis verblijven tijdens jouw vakantie. Dat is natuurlijk helemaal super, want die persoon kan dan zowel je binnenplanten als jouw buitenplanten verzorgen!

 

hoe geef je je planten water tijdens je vakantie

 

Hoeveel water hebben planten nodig?

Misschien vraag je je af hoeveel water jouw planten nodig hebben, ook tijdens jouw vakantie? De waterbehoefte van planten kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type plant, de grootte van de plant, het seizoen en de omgevingsomstandigheden. Hier zijn enkele algemene richtlijnen om rekening mee te houden bij het bepalen van de waterbehoefte van je planten:

 

Type plant:

Verschillende planten hebben verschillende waterbehoeften. Planten die van nature in droge gebieden groeien, zoals vetplanten en cactussen, hebben bijvoorbeeld minder water nodig dan planten die van nature in vochtige omstandigheden groeien, zoals varens.

 

Grootte van de plant:

Over het algemeen hebben grote planten meer water nodig dan kleine planten. Dit komt doordat ze een groter wortelstelsel hebben dat water opneemt en naar de bladeren transporteert.

 

Seizoen:

In de zomer en lente hebben planten meestal meer water nodig vanwege de hogere temperaturen en de verhoogde verdampingssnelheid. In de herfst en winter kan de waterbehoefte van planten afnemen vanwege koelere temperaturen en verminderde groei.

 

Omgevingsomstandigheden:

Factoren zoals luchtvochtigheid, lichtintensiteit en ventilatie kunnen van invloed zijn op de waterbehoefte van planten. Planten in droge, zonnige omgevingen hebben bijvoorbeeld meer water nodig dan planten in vochtige, schaduwrijke omgevingen.

 

Het is belangrijk om de individuele behoeften van je planten te weten en daarop het water geven aan te passen. Een goede vuistregel is om de grond regelmatig te controleren op vochtigheid. Steek je vinger ongeveer 2-3 centimeter in de grond. Als je de grond droog vindt aanvoelen, dan is het tijd om je plant water te geven. Zorg er wel voor dat je niet teveel water geeft, want dit kan leiden tot onder andere wortelrot en andere problemen. Houd er ook rekening mee dat het beter is om je planten regelmatig met matige hoeveelheden water te geven, in plaats van ze af en toe te overstromen

 

Hoe krijgen jouw planten water tijdens jouw vakantie?

Nu je enkele handige tips hebt voor zowel binnen- als buitenplanten, hoef je je geen zorgen meer te maken over hun welzijn terwijl je geniet van je vakantie. Kies de methode(n) die het beste bij jou en je planten passen en geniet met een gerust hart van je reis!

 

Tip: kijk hier voor tips hoe je jouw huishouden en huis kunt verduurzamen!