10 tips om gezonde gerechten extra feestelijk te maken

10 tips om gezonde gerechten extra feestelijk te maken

Gezond eten saai? Niet met deze tips!

Gezond eten en een feestje of een andere speciale gelegenheid? Ja hoor, dat gaat prima samen! Of je nu een verjaardag viert, met Kerst een tafel vol lekkers serveert of een knallende oud-en-nieuw-borrel organiseert, gezonde gerechten kunnen net zo feestelijk en smaakvol zijn als hun minder gezonde tegenhangers.

Het beste van alles? Je laat je gasten versteld staan met hoe lekker en kleurrijk gezond eten kan zijn. Dus weg met het idee dat gezond eten saai is! Het is tijd om te laten zien dat je met wat creativiteit en aandacht voor details gezonde gerechten feestelijk kunt serveren. Lees je mee?

 

10 tips om van jouw gezonde gerechten echte feestknallers te maken:

 

Tip 1. Kleuren, kleuren en nog eens kleuren

Wie zegt dat gezond eten saai is, heeft nog nooit een bord vol knallende kleuren gezien. Vul je gerechten aan met een regenboog aan groenten en fruit, denk aan rode paprika’s, oranje wortels, paarse bieten, gele maïs, rode aardbeien en gele meloen. Een kleurrijk bord ziet er niet alleen super feestelijk uit, maar het maakt je gerechten ook meteen aantrekkelijker.

 

Tip 2. Geef je servies een upgrade

Mooi servies maakt echt een wereld van verschil. Serveer je gerechten bijvoorbeeld op elegant sushi servies om ze een chique uitstraling te geven. Het juiste servies zorgt ervoor dat jouw gerechten er nóg beter uitzien en het staat ook nog eens leuk op tafel.

 

Tip 3. Speel met vormen en texturen

Ga eens creatief om met hoe je je eten serveert. Snijd groenten en fruit in leuke vormen met behulp van uitsteekvormpjes of met een mesje. Combineer bijvoorbeeld ook eens knapperige groenten met zachte dips of smeersels. Het maakt het speels en smakelijk tegelijk. Doe het gezonde eten aan stokjes, in glaasjes, in grappige bakjes of op speelse borden. Laat jouw creativiteit de vrije loop!

 

Tip 4. Maak mini-porties

Mini-versies van gerechten zijn altijd een hit op feestjes. Denk aan kleine groentetapas, mini-omeletjes in muffinvormpjes of kleine glaasjes met kleurrijke salades. Ik vind zelf bijvoorbeeld een gazpacho leuk om te serveren in een klein glaasje of een gezonde garnalencocktail met een grote gamba er bovenop.

 

Tip 5. Verse kruiden als decoratie

Verse kruiden zijn een leuke manier om je gerechten op te leuken. Bestrooi je salades met wat verse basilicum, dille of koriander of voeg een takje rozemarijn toe aan je ovengerecht. Ze geven niet alleen extra smaak, maar zorgen ook voor een mooie, groene finishing touch.

 

Tip 6. Maak het persoonlijk

Geef je gasten een persoonlijke touch door naamkaartjes te maken die ook meteen menukaartjes zijn. Of wat dacht je van een leuk labeltje op hun glas met een grappige, persoonlijke boodschap erop geschreven? Het zijn de kleine details die je feest net dat beetje extra geven.

 

Tip 7. Licht het op!

De juiste verlichting doet wonderen voor de sfeer. Gebruik sfeervolle kaarsjes, lichtsnoeren of zelfs een paar leuke lantaarns om een warme, gezellige sfeer te creëren. Het zorgt ervoor dat jouw feestelijke gerechten nóg beter tot hun recht komen.

 

Tip 8. Speel met sausjes en dips

Gezonde sausjes en dips kunnen een gerecht echt afmaken. Serveer diverse dips, zoals hummus, guacamole en yoghurtdips. Het geeft kleur en smeuïgheid aan je gerechten en in een mooi schaaltje ziet het er extra feestelijk uit.

 

Tip 9. Geef je gerechten een thema

Waarom niet een themafeestje van je gezonde maaltijden maken? Denk aan een Mexicaanse avond met kleurrijke salsa’s en verse taco’s. Of een Aziatisch thema met producten van bijvoorbeeld The Oriental Shop. Een thema zorgt voor extra plezier en je kunt je gerechten er perfect op afstemmen.

 

Tip 10. Sluit af met een gezond dessert

Wie zegt dat desserts ongezond moeten zijn? Maak een lekkere fruitsalade met exotische vruchten, serveer een yoghurtparfait in elegante glaasjes of maak gezonde chocolade-truffels. En geloof mij: gerechten met gezonde chocolade scoren altijd.

 

Gezond eten hoeft absoluut niet saai te zijn

Gezond eten is niet saai, ook niet op een feestje of tijdens een speciale gelegenheid. Met een beetje creativiteit tover je zo de meest feestelijke en gezonde gerechten op tafel. Ik vind het zelf altijd leuk om mensen te verrassen met gerechten waarvan ze denken dat het weinig smaak heeft en saai is, maar waarvan ze achteraf zeggen dat ze nooit wisten dat het zó lekker was. Hoe leuk is dat!