12 voordelen om dagelijks een kiwi te eten

10 voordelen om dagelijks een kiwi te eten

Wat doet een kiwi met je lichaam?

Wie houdt er nu niet van kiwi’s? Deze heerlijke vruchten smaken niet alleen fantastisch, maar ze zijn ook verbazingwekkend goed voor je gezondheid! Als een vrouw in de veertig wil ik er alles aan doen om me jeugdig, vitaal en gezond te voelen. Maar onlangs stelde ik me de vraag: zijn kiwi’s echt zo gezond als iedereen beweert? Misschien schuilen er wel verborgen gevaren in deze vrucht? Of zijn ze echt gezond? Gelukkig is het antwoord een overtuigend JA! Kiwi’s zijn absoluut supergezond en hieronder lees je 10 redenen waarom.

 

10 voordelen van het dagelijks eten van een kiwi:

Lees hieronder waarom kiwi’s gezond zijn en wat zij voor je lichaam kunnen betekenen:

 1. Kiwi’s bevatten minstens 17 vitamines en mineralen en dat maakt kiwi’s tot een van de gezondste fruitsoorten die er zijn.
 2. Kiwi’s kunnen ontstekingen verminderen vanwege hun hoge gehalte aan antioxidanten.
 3. De overvloed aan mineralen, waaronder kalium, kan helpen om je bloeddruk op een gezond niveau te houden.
 4. Voor wie bezig is met afvallen, zijn kiwi’s handig omdat ze weinig calorieën bevatten. Een gemiddelde kiwi bevat slechts 45 tot 55 calorieën, maar wees voorzichtig met de fruitsuikers en beperk je tot 2-3 kiwi’s per dag.
 5. Kiwi’s zijn rijk aan vezels wat gunstig is voor je spijsvertering.
 6. Er wordt zelfs gesuggereerd dat kiwi’s symptomen van astma kunnen verminderen, mede dankzij de vitamine C die de luchtwegen ondersteunt.
 7. Dankzij de overvloedige hoeveelheid vitamine E helpen kiwi’s je huid jong en veerkrachtig te houden.
 8. Kiwi’s kunnen je stemming verbeteren dankzij bepaalde enzymen die een positieve invloed hebben op de hersendelen die je humeur reguleren.
 9. Kiwi’s zijn rijk aan vitamine C, die het immuunsysteem versterkt en helpt je botten, gewrichten en hart gezond te houden.
 10. De aanwezigheid van foliumzuur maakt kiwi’s interessant voor zwangere vrouwen, aangezien foliumzuur de kans op foetale afwijkingen vermindert.

 

Eventuele nadelen van het eten van kiwi’s

Zijn er nadelen aan kiwi’s? Er zijn er maar 3 die ik kon vinden:

 1. Allergische Reactie: sommige mensen kunnen een allergische reactie ervaren bij het eten van kiwi’s, vaak veroorzaakt door de aanwezigheid van het enzym Actinidine. Symptomen kunnen variëren van milde irritatie in de mond tot ernstige reacties zoals zwelling van de lippen, pijn in de kaakgewrichten of zelfs galbulten. Het is belangrijk voor mensen die gevoelig zijn voor kiwi-allergie om voorzichtig te zijn en misschien dan geen kiwi’s te eten.
 2. Pesticiden: net als veel andere fruitsoorten kunnen kiwi’s bespoten zijn met pesticiden om plagen te bestrijden en de groei te bevorderen. Het residu van deze chemicaliën kan op de schil achterblijven. Om dit te vermijden, kun je overwegen om biologische kiwi’s te kopen, die geteeld zijn zonder synthetische pesticiden.
 3. Fruitsuikers bij gewichtsverlies: hoewel kiwi’s laag in calorieën zijn, bevatten ze natuurlijke fruitsuikers, zoals fructose. Als je bezig bent met afvallen, moet je bewust zijn van je totale suikerinname, zelfs als deze afkomstig is van gezonde bronnen. Te veel fruitsuikers kunnen bijdragen aan een te hoge calorie-inname, wat het afvallen kan belemmeren. Het is belangrijk om portiecontrole te behouden en een uitgebalanceerd dieet te handhaven. Daarnaast kunnen mensen met een fructose intolerantie ook last krijgen van de fruitsuikers van kiwi, dus wees alert als je daar gevoelig voor bent.

 

Zoals je ziet zijn kiwi’s super gezond en zelfs één van de gezondste fruitsoorten die er zijn. Probeer waar mogelijk bijvoorbeeld 1 kiwi per dag te en het liefst biologische kiwi’s, zodat je zo min mogelijk troep binnenkrijgt.

 

Tags: