Waarom toegevoegde suiker slecht is voor jouw gezondheid

5 nadelen van toegevoegde suiker voor je gezondheid

Waar zit heel veel suiker in?

Ben je benieuwd naar waarom suiker niet zo goed is voor je gezondheid? En waar heel veel suiker in zit? In dit artikel vind je uitgebreide informatie over waarom vooral toegevoegde suiker slecht is en waarom je met toegevoegde suikers beter voorzichtig kunt zijn. Lees verder en ontdek waarom toegevoegde suiker geen vriend is voor je welzijn.

 

Wat is toegevoegde suiker eigenlijk?

Toegevoegde suiker – ook wel geraffineerde suiker genoemd – is suiker die fabrikanten bewust aan voedingsmiddelen toevoegen tijdens het productieproces. Het is vaak enorm bewerkt, waardoor er vrijwel geen voedingsstoffen in zitten. Het wordt vaak gebruikt om de smaak te verbeteren, de houdbaarheid te verlengen en de textuur van voedingsmiddelen te verbeteren. Dus waar zit veel suiker in en vooral toegevoegde suiker? Een breed scala aan producten, waaronder frisdranken, snoep, gebak, koekjes, ontbijtgranen, sauzen en heel vele bewerkte voedingsmiddelen.

 

Voorbeelden toegevoegde suikers op etiketten:

  1. Kristalsuiker (sucrose): dit is de meest bekende en gebruikte vorm van toegevoegde suiker. Het wordt gewonnen uit suikerriet of suikerbieten en wordt in veel voedingsmiddelen gebruikt.
  2. Glucosestroop: dit is een zoete siroop die wordt verkregen uit zetmeel, meestal afkomstig van maïs. Glucosestroop wordt veel gebruikt als zoetstof in frisdranken, gebak, snoep en sauzen.
  3. Fructose: dit is de natuurlijke suiker die van nature in fruit aanwezig is. Toegevoegde fructose is vaak heel erg bewerkt en wordt vaak gebruikt als zoetstof in verschillende voedingsmiddelen en dranken.
  4. Maltose: dit is een suiker die ontstaat bij het afbreken van zetmeel en wordt vaak gebruikt in bierbrouwen. Het kan ook worden aangetroffen in sommige zoete lekkernijen en bewerkte voedingsmiddelen.
  5. Dextrose: ook bekend als druivensuiker, dextrose wordt vaak gebruikt als zoetstof in voedingsmiddelen en dranken, vooral in sportdranken en energierepen.
  6. Invertsuiker: dit is een mengsel van glucose en fructose. Het wordt vaak gebruikt in zoete producten zoals gebak, ijs en jam.

 

Deze lijst is lang niet compleet! Er zijn wel 175 benamingen voor suiker! Het is altijd een goed idee om etiketten op verpakkingen te lezen om te controleren op toegevoegde suikers onder verschillende namen.

 

Hoe slecht is suiker voor je lichaam?

Dat suiker slecht voor je is, dat zul je wel vaker hebben gehoord. Hieronder vind je een greep van de nadelen van toegevoegde suiker voor je gezondheid. Er zijn nog veel meer nadelen bekend, maar hier alvast de meest voorkomende:

 

Nadeel 1 – Gewichtstoename en obesitas:

Toegevoegde suiker kan leiden tot gewichtstoename en obesitas. Afvallen wordt daardoor vaak moeilijk. Suiker bevat veel calorieën, maar weinig voedingsstoffen. Het wordt snel opgenomen in ons lichaam en kan leiden tot overmatige calorie-inname. Dit kan op de lange termijn bijdragen aan gewichtstoename en een hoger risico op obesitas.

 

Nadeel 2 – Verslavend effect:

Suiker heeft een verslavend effect op ons brein. Het activeert beloningscentra en kan leiden tot verlangen naar meer suikerrijke voedingsmiddelen. Dit kan resulteren in een vicieuze cirkel van overmatige suikerconsumptie, wat negatieve gevolgen kan hebben voor je gezondheid.

 

Nadeel 3 – Verhoogd risico op chronische ziekten:

Het consumeren van te veel toegevoegde suiker kan het risico op chronische ziekten verhogen. Studies tonen aan dat overmatige suikerinname in verband wordt gebracht met aandoeningen zoals diabetes type 2, hartziekten, leveraandoeningen en zelfs bepaalde vormen van kanker.

 

Nadeel 4 – Energiedips en vermoeidheid:

Hoewel suiker je in eerste instantie een energieboost kan geven, volgt er vaak een energiedip. Suiker zorgt voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel, gevolgd door een snelle daling. Dit kan leiden tot vermoeidheid en een gebrek aan energie op de lange termijn.

 

Nadeel 5 – Schadelijk voor de huid:

Heb je last van huidproblemen zoals acne of vroegtijdige veroudering? Suiker kan een boosdoener zijn. Hoge suikerconsumptie kan ontstekingen in het lichaam veroorzaken, wat de huidgezondheid kan beïnvloeden en bijdragen aan huidproblemen. Daarnaast is suiker slecht voor je gebit.

 

Hoeveel suiker per dag is gezond?

De berichten wisselen hoeveel suiker per dag gezond is. De ene keer hoor je 50 gram per dag en de andere keer meer of minder. Eigenlijk is het beste advies: eet zo min mogelijk suiker en dan het liefst alleen suiker dat in onbewerkte producten zit, dus groente, fruit, zuivel, noten.

 

Vermijd zoveel mogelijk toegevoegde suikers

Het is belangrijk om bewust om te gaan met toegevoegde suikers en om je suikerinname te beperken. Dit betekent niet dat je alle suiker volledig moet vermijden, maar het is verstandig om te kiezen voor natuurlijke suikers uit fruit en het vermijden van voedingsmiddelen met toegevoegde suikers, zoals frisdrank, koekjes, snoep en bewerkte voedingsmiddelen.

Houd je suikerinname in de gaten en kies voor gezonde alternatieven, zoals het gebruik van zoetstoffen met mate. Het is ook belangrijk om etiketten van voedingsmiddelen te lezen, omdat toegevoegde suikers vaak verborgen zijn onder verschillende namen zoals fructose, glucosestroop, dextrose en sucrose.

nadelen toegevoegde suiker voor je gezondheid

 

Waar zit er geen suiker in?

Wil je weten waar helemaal geen suiker in zit? Dus geen toegevoegde suiker en geen van nature aanwezige suiker? Producten waar totaal geen suiker in zit, is bijvoorbeeld water, gezonde oliën zoals olijfolie, de meeste kruiden en sommige producten in de supermarkt. Ook sommige soorten groente bevatten geen suiker, zoals peultjes, Chinese kool, knolselderij en zuurkool. Maar, zoals ik hierboven al schreef, van nature aanwezige suiker in groente en fruit is prima te eten, en dagelijks ook een must om gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen, zeker als je het zo min mogelijk bewerkt.

 

Pas je voeding aan

Daarnaast is het een goed idee om te kiezen voor een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan volwaardige voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Op deze manier krijg je alle nodige voedingsstoffen binnen zonder onnodige toegevoegde suikers. Bovendien kan het verminderen van suiker in je dieet ook andere positieve effecten hebben, zoals een betere mondgezondheid, een sterker immuunsysteem en een verbeterde stemming.

 

Kortom…,

Het is tijd om bewuste keuzes te maken voor je gezondheid. Door je bewust te zijn van de negatieve effecten van toegevoegde suiker en het verminderen van je inname, kun je een positieve invloed hebben op je algehele welzijn. Jij hebt de controle over wat je in je mond stopt. Kies verstandig en zorg goed voor je gezondheid!