5 fouten die jij als ZZPer moet vermijden in je boekhouding

5 fouten die jij als ZZP’er moet vermijden in je boekhouding

Waarom een goede boekhouding belangrijk is

Als zelfstandige zonder personeel, ook wel een ZZP’er genoemd, is het voeren van een goede boekhouding van onschatbare waarde. Het gaat niet alleen om het voldoen aan wettelijke verplichtingen, maar het stelt je ook in staat om grip te houden op je financiën. Ook kun je met een goede boekhouding slimme en goed doordachte zakelijke beslissingen nemen.

Ondernemen is leuk, ik doe dat al ruim 10 jaar. Van begin af aan heb ik het boekhouden heel belangrijk gevonden, ook al ben ik er zelf niet heel goed in. Dit heb ik dan ook deels uitbesteed, omdat ik er geen kei in ben en een professional dat vaak veel beter kan. Helaas kun je namelijk als ZZP’er snel fouten maken in je boekhouding. Hieronder vind je dan ook 5 veelvoorkomende fouten die ZZP’ers maken in hun boekhouding en hoe je deze valkuilen kunt vermijden.

 

Welke 5 fouten maken veel ZZP’ers in hun boekhouding?

Wil je voorkomen dat ineens de Belastingdienst bij je aanklopt, omdat jouw boekhouding een zooitje is of omdat het gewoon niet klopt? Probeer dan de onderstaande 5 fouten in ieder geval te vermijden:

 

#1. Bonnetjes en facturen worden niet goed bijgehouden: een veelvoorkomende misstap is het niet nauwkeurig documenteren van bonnetjes en facturen. Het kan snel chaotisch worden als je deze kleine en grote uitgaven negeert. Een handige tip is het direct digitaliseren van bonnetjes met behulp van apps, waardoor je alles netjes georganiseerd hebt.

 

#2. Onvoldoende reserveren voor belastingen of andere onvoorziene uitgaven: te vaak vergeten ZZP’ers om geld opzij te zetten voor belastingverplichtingen of voor onvoorziene uitgaven. Het is belangrijk om een deel van je inkomsten te reserveren om onaangename financiële verrassingen te voorkomen.

Ook kan het zijn dat je ineens een tegenvallende maand hebt en dan is een reservepotje wel zo fijn. Maak een aparte rekening voor belastingen en eventuele tegenvallers of voor onvoorziene uitgaven en zorg dat je regelmatig wat in dat potje stopt.

 

#3. Geen duidelijk onderscheid tussen zakelijke en persoonlijke financiën: als ZZP’er loopt zakelijk en privé soms best wel door elkaar. Dat kan qua tijd zijn, maar ook qua financiën. Het vermengen van zakelijke en persoonlijke financiën is vaak een eerste stap voor problemen. Voor je het weet loopt veel door elkaar en is het niet overzichtelijk meer. Open daarom aparte bankrekeningen en gebruik specifieke creditcards voor je bedrijf. Zo houd je het overzicht en maak je de boekhouding transparanter. Zorg er dus voor dat het zo min mogelijk met elkaar verweven is.

 

#4. Niet (genoeg) op de hoogte van wetten en regels: de belastingregels en wetgeving veranderen regelmatig. Het niet bijhouden van deze wijzigingen kan leiden tot boetes en problemen. Blijf op de hoogte en overweeg om een boekhouder, accountant of andere specialist in te schakelen. Het is namelijk best wel taaie stof. Dit geldt ook als je bijvoorbeeld een webshop hebt. Weet goed wat daarbij komt kijken en zorg dat de boekhouding van je webshop op orde is en je de meest actuele wet- en regelgeving naleeft.

 

#5. Geen back-ups en (slechte) beveiliging: een digitale boekhouding is handig, maar het ontbreken van back-ups kan voor problemen zorgen. Zorg voor regelmatige back-ups van je financiële gegevens en gebruik beveiligingsmaatregelen om gevoelige informatie te beschermen. Je wilt namelijk niet dat dit op straat komt te liggen!

 

Wat ga jij als ZZP’er verbeteren in je boekhouding?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is een goede boekhouding voor jou als ZZP’er onmisbaar. Door in ieder geval de bovengenoemde 5 veelvoorkomende fouten te vermijden, zet je al de eerste stappen voor een goede administratie.

Houd bonnetjes bij, reserveer een bedrag voor belastingen en onvoorziene uitgaven en maak een duidelijk onderscheid tussen zakelijk en privé. En ook, blijf op de hoogte van wetten en regels en zorg voor een goede beveiliging van je documenten.

Lukt je dit niet of vind je het niet leuk om de boekhouding te doen? Schakel dan een specialist in die het graag van jou overneemt. Zo slaap jij als ZZP’er ’s nachts veel rustiger en blijft het ZZP’en fijn en leuk.

 

Tags: