7 slimme tips om jouw nieuwe keuken schoon te houden

7 slimme tips om jouw nieuwe keuken schoon te houden

Houd jouw nieuwe keuken netjes en schoon met deze tips

Heb je een nieuwe keuken in je woning? Daar zul je vast blij mee zijn. Je woning knapt er vaak enorm van op. Vaak is een nieuwe keuken, zoals een moderne keuken van Nuva keukens voorzien van de modernste apparatuur, zodat jij en je gezin daar fijn kunnen koken. Het schoonhouden van jouw spiksplinternieuwe keuken is belangrijk. Zeker als het intensief wordt gebruikt, dan kan daar al gauw viezigheid ontstaan. Probeer daarom jouw nieuwe keuken schoon te houden met de onderstaande 7 tips.

 

Waarom het schoonmaken van je keuken belangrijk is

Misschien klinkt het logisch waarom het belangrijk is om je keuken schoon te houden, maar hieronder toch een opsomming van een aantal redenen:

  1. Voorkomen van besmet voedsel: een schone keuken vermindert het risico op voedselbesmetting en voedselvergiftiging. Je moet er toch niet aan denken dat je dat oploopt door bacteriën en schimmels die ronddwalen in je keuken? Een schoon aanrecht, schoon keukengerei en een schone kookplaat en gootsteen verminderen de kans op deze problemen.

 

  1. Beter voor je apparaten: het regelmatig schoonmaken van keukenapparatuur, zoals bijvoorbeeld de oven, magnetron, handmixer, koelkast en vaatwasser, zorgt ervoor dat zij langer en zonder gedoe gebruikt kunnen worden.

 

  1. Het is beter voor je humeur: heb jij er ook een hekel aan dat keukengerei plakt, dat het putje in de gootsteen viezigheid bevat en je overal vette vingerafdrukken, vlekken en spetters ziet in je keuken? Daar knapt je humeur meestal niet van op! Bij mij in ieder geval niet. Een opgeruimde en schone keuken zorgt ervoor dat jij en je gezin er graag verblijven en het een eyecatcher blijft in je woning. Zeker als je net jouw nieuwe keuken hebt laten plaatsen!

 

7 tips hoe je jouw nieuwe keuken lekker schoon houdt

Maar hoe houd je jouw keuken, zoals bijvoorbeeld je nieuwe U keuken dan schoon, zonder dat je er dagelijks teveel tijd aan kwijt bent? Dat lees je in de onderstaande tips:

 

#1. Even snel een doekje langs bepaalde plekken:

Na elke maaltijd is het een goede gewoonte om de aanrechtbladen en kookplaten af te vegen met een mild reinigingsmiddel en een zachte doek. Dit voorkomt dat voedselresten opdrogen, waardoor het later moeilijker te reinigen is. Een snelle afveegbeurt zorgt ervoor dat je keuken er altijd netjes uitziet en klaar is voor de volgende kookbeurt. En verwissel elke dag, of om de dag, je schoonmaakdoekje, handdoek en theedoek.

 

#2. Voorkom vlekken op tijd:

Wanneer er gemorst wordt, is het belangrijk om de vlek meteen weg te vegen. Door snel te handelen, voorkom je dat het bijvoorbeeld in je aanrechtblad trekt en er vlekken ontstaan die moeilijk te verwijderen zijn. Gebruik een doek of keukenpapier om de vlek voorzichtig weg te halen.

 

#3. Doe wekelijks een uitgebreidere schoonmaakbeurt:

Plan wekelijks een grondige schoonmaakbeurt in voor je keuken. Dit bestaat dan uit het reinigen van alle oppervlakken, inclusief de binnenkant van kasten en laden. Vergeet ook niet om de afzuigkap, oven en koelkast schoon te maken. Hierdoor blijft je keuken niet alleen schoon, maar worden ook bacteriën en vieze geurtjes verwijderd.

 

#4. Gebruik schoonmaakmiddelen die niet te agressief zijn:

Kies reinigingsproducten die geschikt zijn voor in je keuken. Zo voorkom je schade aan bijvoorbeeld roestvrij staal, marmer of hout. Lees altijd de instructies op de verpakking en in de gebruiksaanwijzing van je keuken. Test het product eerst op een klein stukje oppervlakte om er zeker van te zijn dat het veilig is voor gebruik. Vaak kan een keukenspecialist jou ook goed erover informeren.

 

#5. Vergeet ook de vloer niet!

Houd de vloer van je keuken regelmatig schoon door te vegen of te stofzuigen om vuil en kruimels te verwijderen. Dweil je vloer regelmatig met een goede vloerreiniger. Ook hiervoor geldt: weet goed welke vloerreiniger geschikt is!

 

#6 Richt je keuken slim in:

Houd je keukengerei en keukenaccessoires georganiseerd en opgeruimd, zodat het schoonmaken eenvoudiger wordt. Gebruik bijvoorbeeld lade-scheidingsvakken, opbergbakken en haken om alles netjes op te bergen en op te hangen. Een opgeruimde keuken ziet er niet alleen mooier uit, maar maakt het ook makkelijker om het schoon te houden en om snel alles te vinden wat je nodig hebt tijdens het koken.

 

#7. Voed ook je gezinsleden op:

Bijvoorbeeld, kinderen kunnen weleens een zooitje maken van je keuken. Laat je kinderen en partner weten dat het schoonhouden van de keuken belangrijk is. Maak er desnoods een ‘spel’ van door schoonmaaktaken te verdelen en bijvoorbeeld je kinderen te belonen als zij alles goed uitvoeren. Zo heb je én een schone keuken én je staat er niet alleen voor om je keuken schoon te houden. Jouw oude of nieuwe keuken zal hierdoor stralen en schitteren als nooit tevoren!