Je kat ontwormen: waarom en hoe vaak
Ik ben dol op katten en dol op mijn kat Tommie. Zij is een super lieve poes van bijna 4 jaar oud. Hoewel zij een binnenkat is, kan zij ook dagelijks aangelijnd buiten lopen. Ik doe haar aangelijnd en ben er dan bij als zij buiten is, omdat er best wel wat verkeer rijdt langs ons huis. Zij krijgt 4x per jaar een wormenkuur. Vraag jij je af waarom je jouw kat ook moet ontwormen en hoe vaak je dat moet doen? Of waardoor je kat wormen kan krijgen en hoe je herkent dat je kat er echt last van heeft? Dat komt allemaal aan bod in dit blogartikel.
Wat is ontwormen en hoe werkt het?
Je kat ontwormen doe je met ontwormingsmiddelen die in verschillende vormen beschikbaar zijn, zoals tabletten, druppels uit een pipet of pasta. Deze middelen doden de wormen en de eitjes en zorgen ervoor dat ze uit het lichaam van je kat verdwijnen. Zo zorg je ervoor dat jouw kat niet besmet raakt met wormen.
5 oorzaken waardoor wormen kunnen ontstaan bij katten
De onderstaande 5 oorzaken zijn belangrijk om in gedachten te houden:
- Het eten van besmette muizen of vogels: katten, en dan vooral buitenkatten, kunnen wormen oplopen door het eten van besmette muizen, vogels of insecten. Zij kunnen larven of eitjes van verschillende wormsoorten bevatten, die jouw kat binnenkrijgt als je kat een muis, vogel of insect opeet. Regelmatig een wormenkuur, bijvoorbeeld met het ontwormingsmiddel Milbemax, is daarom belangrijk.
- Besmette ontlasting: in de ontlasting van katten die wormen hebben, zitten vaak eitjes van wormen. Als jouw kat met die ontlasting in aanraking komt, dan kan jouw kat er ook mee besmet raken. Belangrijk om hiermee rekening te houden als je bijvoorbeeld meerdere katten hebt.
- Een moederkat kan een kitten besmetten: wist je dat kittens al besmet kunnen worden in de baarmoeder van een besmette moederpoes? Of dat zij via moedermelk besmet kunnen worden als de moederpoes besmet is met wormen? Het is daarom belangrijk om kittens regelmatig te ontwormen, zelfs als ze binnenshuis worden grootgebracht.
- Besmetting via vlooien: die kleine, vervelende vlooien kunnen jouw kat ook besmetten met wormen! Zij kunnen namelijk wormen overbrengen op jouw kat. Daarom wordt vaak ook een vlooienkuur bij je kat aanbevolen, samen met een wormenkuur.
- Het buitenleven van je kat: katten die buiten rondzwerven, hebben meer kans op wormen. Zoals hierboven bij punt 1 beschreven, kan jouw kat wormen krijgen door het eten van besmette muizen, vogels en insecten. Maar ook door het vechten met andere katten, het snuffelen aan de ontlasting van een andere kat of het eten van voer van een andere kat.
Als je kat besmet is met wormen en er echt last van heeft, dan kan zich dat uiten in bijvoorbeeld diarree, verstopping, overgeven, gewichtsverlies, minder eetlust, jeuk rond het poepgat, wormpjes die je ziet in de ontlasting of zelfs rond het poepgat.
Hoe vaak moet je een binnenkat ontwormen?
Er zit een verschil in het ontwormen van een kat die alleen maar binnen zit en katten die regelmatig of vaak buiten te vinden zijn. Voor binnenkatten wordt geadviseerd om ze 2-4 keer per jaar te ontwormen.
Binnenkatten lopen minder risico op wormen dan buitenkatten. Toch kunnen ze nog steeds besmet raken door bijvoorbeeld contact met andere dieren of door het eten van insecten. Ik merk dat mijn kat Tommie ’s zomers in huis best wel eens een vlieg of een mot eet die naar binnen is gevlogen. Of dat zij zelfs aangelijnd buiten weleens een muisje of vogeltje vangt!
En hoe vaak moet je een buitenkat ontwormen?
Voor buitenkatten wordt aanbevolen om ze minimaal 4x per jaar te ontwormen en vaak zelfs maandelijks. Het beste is om dit met jouw dierenarts te overleggen.
Geef je kat dus regelmatig een ontwormingskuur
Ontwormen is voor de meeste katten belangrijk voor hun gezondheid. Hoewel binnenkatten dus iets minder risico lopen op wormen dan buitenkatten, is 2-4 keer per jaar aanbevolen om je kat te ontwormen. Een dierenarts kan bij buitenkatten zelfs adviseren om het maandelijks te doen. En een dierenarts kan jou ook adviseren hoe vaak je een kitten moet ontwormen.
Heb je er vragen over, aarzel dan niet om contact op te nemen met jouw dierenarts of een andere specialist. Zij kunnen jou adviseren over een goed ontwormingsschema voor jouw kat en ook welk ontwormingsmiddel het beste is voor jouw kat.
Ik ben blij dat ik weet dat ik onze kat Tommie 4x per jaar moet ontwormen. Dat geeft mij rust en Tommie is er bij gebaat dat zij geen wormen krijgt.