Badpak en bikini wassen 10 tips hoe je dat doet

Badpak en bikini wassen: 10 tips hoe je dat doet

Je badpak en bikini wassen doe je zo

Yes! Het is weer die tijd van het jaar waarin je je badkleding tevoorschijn haalt om te genieten van zonovergoten dagen aan het strand of ontspannen momenten bij het zwembad. Maar ook op andere momenten in het jaar zul je vast je badpak of bikini tevoorschijn halen. Maar wat doe je als je zwemkleding na al dat plezier een opfrisbeurt nodig heeft? Hieronder is een aantal handige tips voor je verzameld over hoe je je badkleding het beste kunt wassen, zodat het er fris en nieuw blijft uitzien. Lees het dus snel door!

 

10 tips hoe je het beste je badkleding wast

Vraag je je af hoe je het beste je bikini kunt wassen? Of je badpak, zwembroek of andere badkleding kunt wassen? Je bikini of badpak wassen is misschien niet iets waar je je dagelijks mee bezighoudt. Maar het zou zonde zijn als door verkeerd wassen je elk jaar weer nieuwe zwemkleding moet kopen. Als je het goed behandelt, dan kun je er echt wel een aantal jaren mee doen. Lees daarom de onderstaande wasinstructies voor je badkleding en zwemkleding:

 

Tip 1 – Spoel je badkleding direct na het dragen uit. Spoel het grondig af met koud water om zout, zand en chloor te verwijderen.

 

Tip 2 – Was je badkleding het liefst altijd met de hand. Je badpak wassen op 60 graden in een wasmachine wordt dus afgeraden. Gebruik een milde zeep die speciaal is ontworpen voor delicate stoffen. Vermijd het gebruik van agressieve wasmiddelen, omdat deze de elasticiteit van je badkleding kunnen aantasten. Dus, kan een bikini in de wasmachine? Misschien staat op het wasvoorschrift van wel, maar beter is om het gewoon met de hand te wassen.

 

Tip 3 – Vermijd wringen of uitwringen van je badkleding. Knijp voorzichtig overtollig water uit, maar laat het niet te lang in een opgevouwen positie zitten om kreuken te voorkomen.

 

Tip 4 – Was je badkleding altijd apart. Felle kleuren kunnen doorlopen, dus het is belangrijk om ze niet samen met andere kledingstukken te wassen.

 

Tip 5 – Laat je badkleding nooit in de zon drogen. De hitte van de zon kan de kleuren vervagen en de stof beschadigen. Leg het plat op een handdoek of hang het in de schaduw om te drogen.

 

Tip 6 – Gebruik geen droger om je badkleding te drogen. De hitte en wrijving kunnen de stof beschadigen en de elasticiteit verminderen.

 

Tip 7 – Strijk of stoom je badkleding niet. Hitte kan de vezels beschadigen en ervoor zorgen dat je badkleding zijn vorm verliest.

 

Tip 8 – Berg je badkleding altijd op in een lade of opgevouwen in een kast. Vermijd het ophangen van je badkleding, omdat dit de vorm en elasticiteit kan beïnvloeden.

 

Tip 9 – Gebruik geen bleekmiddel of andere agressieve reinigingsmiddelen op je badkleding. Deze kunnen de stof beschadigen en de kleuren vervagen.

 

Tip 10 – Was je badkleding regelmatig. Zelfs als je niet elke keer een duik neemt, kan zweet, zonnebrandcrème en andere verontreinigingen zich ophopen en je badkleding doen verkleuren of verslechteren. Dus, hoe vaak je bikini wassen of je andere zwemkleding wassen? Dit hangt af van hoe vaak je het draagt en in welke omstandigheden. Over het algemeen is het aan te raden om je badkleding na elk gebruik te wassen, vooral als je het in contact hebt laten komen met zout water, chloor, zonnebrandcrème, zand of zweet.

 

Extra tip: is je witte bikini geel geworden?

Of is je bikini verkleurd in water of door de zon? Lees de Oma Weet Raad bikini verkleurd tips!

 

Hoe kun je het beste je bikini wassen

 

Moet je een nieuwe bikini eerst wassen?

Moet je een nieuw badpak eerst wassen? Of je nieuwe bikini of andere zwemkleding? Het is inderdaad een goed idee om nieuwe badkleding eerst te wassen voordat je het gaat dragen. Hoewel nieuwe badkleding er schoon uitziet, kan het toch sporen van chemicaliën, kleurstoffen en overtollige verfstoffen bevatten van het productieproces.

Door nieuwe badkleding te wassen voordat je het draagt, kun je eventuele resterende chemicaliën en kleurstoffen verwijderen. Dit voorkomt niet alleen dat deze stoffen in contact komen met je huid, maar het kan er ook voor zorgen dat de kleuren minder snel vervagen.

Het wordt aanbevolen om ook nieuwe badkleding met de hand te wassen met een milde zeep voordat je het voor de eerste keer draagt. Spoel het daarna goed uit en laat het plat drogen, bij voorkeur uit de buurt van direct zonlicht om verkleuring te voorkomen.

 

Lees ook: hoe kun je sneller bruine benen krijgen?

 

Doe dit ook niet met je bikini of badpak

Nu je weet wat je moet doen om je badkleding goed te wassen, is het ook handig om te weten welke dingen die je moet vermijden:

  1. Vermijd dus het gebruik van de wasmachine. De agressieve bewegingen en het centrifugeren kunnen je badkleding beschadigen.
  2. Gebruik niet te heet water bij het wassen van je badkleding. Hoge temperaturen kunnen de stof en de elasticiteit aantasten.
  3. Laat je badkleding niet weken. Te lang weken kan de kleuren doen vervagen en de vezels verzwakken.

 

Vlekken verwijderen uit je bikini, badpak of andere badkleding

Maar wat als je badkleding toch vlekken heeft die moeilijk te verwijderen zijn? Probeer dan de onderstaande tips:

  1. Voor olievlekken op je badkleding kun je een beetje afwasmiddel op de vlek aanbrengen en voorzichtig wrijven. Spoel het daarna goed uit.
  2. Voor gras- of make-upvlekken kun je een mild vlekverwijderingsmiddel gebruiken. Test het altijd eerst op een klein, onopvallend stukje stof voordat je het op de vlek aanbrengt.
  3. Hardnekkige vlekken kun je het beste overlaten aan een professionele stomerij. Zij hebben de expertise om zelfs de lastigste vlekken te verwijderen zonder je badkleding te beschadigen.

 

Kortom…,

Verzorg je badkleding goed. Het is echt niet zo moeilijk en het is het behoud van je zwemkleding. Door deze eenvoudige tips te volgen, zul je langer plezier hebben van je favoriete bikini of badpak. Smeer je goed in als je de zon in gaat, dat is beter voor je huid. Zoek de zon lekker op, dat is ook nog eens goed voor de aanmaak van Vitamine D. Schaam je ook niet voor spataderen of cellulite andere lichamelijke kwaaltjes, want je bent mooi zoals je bent!