Help mijn nagels brokkelen af 10 tips voor sterke nagels

Help, mijn nagels brokkelen af! 10 tips voor sterke nagels

Waarom breken mijn nagels steeds af?

Heb je er genoeg van dat je nagels steeds afbrokkelen? Je bent niet de enige! Afbrokkelende nagels kunnen behoorlijk vervelend zijn en je zelfvertrouwen aantasten. Maar maak je geen zorgen, in dit artikel leer ik je alles over wat je kunt doen om dit probleem aan te pakken en weer sterke, gezonde nagels te krijgen. Ontdek de mogelijke oorzaken en effectieve oplossingen, zodat je binnenkort kunt pronken met jouw mooie nagels!

 

Wat zijn afbrokkelende nagels?

Brokkelende nagels – ook wel broze nagels of brekende nagels genoemd – zijn nagels die gemakkelijk splijten, breken of afbrokkelen. In plaats van die prachtige, lang nagels te hebben, eindig je vaak met nagels die kort en ongelijk zijn en er onverzorgd uitziet. Dit kan erg frustrerend zijn en het kan je onzeker maken, maar gelukkig is er iets aan te doen!

 

10 mogelijke oorzaken van brekende nagels

Wat is de oorzaak van brekende nagels? En wat kom je tekort als je nagels breken? Hele logische vragen als je baalt van je brekende of broze nagels. Vaak is er één of meerdere oorzaken te duiden voor dit probleem. Bekijk het onderstaande lijstje en ontdek welke oorzaak van broze of brekende nagels op jou van toepassing kan zijn:

 1. Tekort aan vitaminen en mineralen: een gebrek aan belangrijke voedingsstoffen zoals biotine, vitamine A, C, Vitamine D en calcium kan bijdragen aan broze nagels.
 2. Overmatig gebruik van nagellak en nagellakremover: veelvuldig gebruik van nagellak en sterke nagellakremovers kunnen je nagels uitdrogen en broos maken.
 3. Te lange nagels: als je nagels te lang zijn, zijn ze kwetsbaarder voor breken, vooral wanneer ze in contact komen met harde voorwerpen.
 4. Blootstelling aan vocht: te veel blootstelling aan water en chemicaliën, vooral zonder het dragen van handschoenen, kan je nagels verzwakken.
 5. Hormonale veranderingen: schommelingen in hormonen, bijvoorbeeld als je in de overgang zit, kunnen van invloed zijn op de gezondheid van je nagels.
 6. Medicatiegebruik: sommige medicijnen kunnen bijwerkingen hebben, waaronder broze nagels.
 7. Gebruik van nagelbijters: het bijten op je nagels kan niet alleen de vorm verpesten, maar ook de nagels verzwakken.
 8. Leeftijd: naarmate we ouder worden, vermindert de productie van natuurlijke oliën, wat kan leiden tot broze nagels.
 9. Gebruik van goedkope nagelproducten: goedkope nagelverzorgingsproducten kunnen schadelijke chemicaliën bevatten die je nagels beschadigen.
 10. Onderliggende gezondheidsproblemen: sommige medische aandoeningen kunnen invloed hebben op de conditie van je nagels, dus het is belangrijk om eventuele onderliggende problemen te laten onderzoeken.

 

Wat kun je doen tegen afbrokkelende nagels? 10 oplossingen:

Oplossing 1 – Een gezond dieet:

Zorg ervoor dat je voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan vitaminen en mineralen, zoals groene bladgroenten, eieren, noten, zaden en vis. Start je dag met een gezond ontbijt en zorg er ook voor dat de andere maaltijden en snacks gedurende de dag zo min mogelijk geraffineerde suiker en transvetten bevatten.

 

Oplossing 2 – Neem een supplement:

Als je dieet niet voldoende voedingsstoffen levert, overweeg dan een voedingssupplement voor broze nagels met biotine en andere belangrijke vitamines voor nagelgezondheid. Laat je informeren bij je huisarts, orthomoleculair therapeut of ander medisch professional voordat je supplementen gaat slikken!

 

Oplossing 3 – Houd je nagels kort:

Knip je nagels regelmatig en vijl ze in één richting om te voorkomen dat ze gaan splijten. Laat je nagels eventueel behandelen bij een manicure.

 

Tips tegen brekende afbrokkelende of broze nagels

 

Oplossing 4 – Hydrateer je handen en nagels:

Breng regelmatig handcrème en nagelriemolie aan om je nagels gehydrateerd te houden. Kies het liefst voor biologische en vegan handcrème met zo min mogelijk chemische troep erin maar wel met veel goede natuurlijke ingrediënten.

 

Oplossing 5 – Draag handschoenen:

Bescherm je nagels tegen overmatige blootstelling aan water en chemicaliën door handschoenen te dragen bij het schoonmaken. Doe dit ook als het buiten heel koud weer is.

 

Oplossing 6 – Laat je nagels ademen:

Geef je nagels af en toe een pauze van nagellak en acrylnagels om ze te laten herstellen. Beter is om het liefst zo min mogelijk nagellak te dragen.

 

Oplossing 7 – Gebruik kwaliteitsproducten:

Investeer in hoogwaardige nagellak en nagelverzorgingsproducten zonder schadelijke chemicaliën. Laat je informeren bij een drogist, schoonheidsspecialiste, manicure of andere specialist.

 

Oplossing 8 – Vermijd nagelbijten:

Zoek manieren om stress te verminderen, zoals wandelen in de natuur, sporten of mediteren, en stop met nagelbijten om je nagels te beschermen.

 

Oplossing 9 – Bescherm je nagels tijdens klussen en tuinieren:

Draag handschoenen bij het klussen en tuinieren om te voorkomen dat je nagels beschadigd raken.

 

Oplossing 10 – Raadpleeg een arts:

Als je brekende nagels aanhouden ondanks alle inspanningen, raadpleeg dan een dermatoloog om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten.

 

Waarschuwingen bij afbrokkelende nagels:

 • Wees voorzichtig met het gebruik van nagelverzorgingsproducten die agressieve chemicaliën bevatten.
 • Overmatig vijlen van je nagels kan ze verzwakken, wees dus voorzichtig en gebruik een zachte vijl.
 • Als je merkt dat je nagels plotseling en zonder reden van kleur, vorm of textuur veranderen, raadpleeg dan een arts.

 

Tip: kijk ook voor broze nagels Oma Weet Raadt tips!

 

Pak het scheuren en breken van nagels goed aan

Met de handige tips en oplossingen die in dit blogartikel worden besproken, kun je nu actief aan de slag gaan om je brokkelende nagels te verbeteren. Binnenkort zul je trots zijn op jouw sterke en gezonde nagels. Vraag altijd hulp van je huisarts, manicure of andere specialist als het jou te lang duurt of als je twijfelt over de oorzaak en aanpak van jouw brekende, afbrokkelende, scheurende of broze nagels.