10 tips hoe je makkelijk op gewicht blijft tijdens de feestdagen

10 tips hoe je makkelijk op gewicht blijft tijdens de feestdagen

Hoe kun je op gewicht blijven tijdens de feestdagen?

Feestdagen zijn een heerlijke tijd vol gezelligheid, lekker eten en quality time met familie en vrienden. Maar misschien maak je je ook een beetje zorgen over je gewicht tijdens deze periode? Veel vrouwen doen dat, want stoeien met je gewicht gaat vaak ook door tijdens de feestdagen. De kunst is om én te genieten van de feestdagen én jouw zorgen over je gewicht een beetje te vergeten, zodat je ook echt kúnt genieten. Maar hoe doe je dat? De onderstaande 10 tips gaan je hierbij zeker helpen.

 

Feestdagen zijn gezellig, maar gewicht behouden kan lastig zijn

De feestdagen zijn de beste tijd van het jaar. Samen zijn, kerstversiering, cadeautjes en natuurlijk het smakelijke eten maken deze dagen onvergetelijk. Maar laten we eerlijk zijn, het kan een uitdaging zijn om tijdens deze periode op gewicht te blijven. Verleidingen liggen overal op de loer en het lijkt alsof iedereen je aanmoedigt om te genieten.

 

Waarom op gewicht blijven tijdens de feestdagen moeilijk wordt ervaren

Tijdens de feestdagen kan het lastig zijn om je gewicht onder controle te houden. Er zijn verschillende redenen waarom dit zo is. Ten eerste zijn er overal verleidingen, zoals heerlijke taarten, koekjes en hartige hapjes. Bovendien is er vaak sociale druk om mee te eten en te genieten. Familiefeesten en diners met vrienden moedigen vaak overmatig eten aan. Het koude weer kan ook leiden tot minder lichaamsbeweging en meer tijd binnen, wat je stofwisseling kan vertragen.

Daarnaast ervaren veel mensen tijdens de feestdagen stress. Het plannen van cadeaus, reizen en sociale verplichtingen kan een tol eisen en emotioneel eten in de hand werken. Al deze factoren samen maken het begrijpelijk waarom zoveel mensen worstelen met gewichtsbeheersing tijdens de feestdagen.

 

10 tips om op gewicht te blijven tijdens de feestdagen

Maar laten we het van een positieve kant bekijken! Want, er zijn manieren en zelfs trucjes zodat je op gewicht kunt blijven tijdens de feestdagen, zoals Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw. Lees je mee?

 

Tip 1. Begin met een gezond ontbijt: een voedzaam ontbijt geeft je een goede start en helpt om overdag minder te snoepen. Ook tijdens bijvoorbeeld een kerstontbijt kun jij de regie nemen over wat je eet. Probeer je ontbijt te starten met vezels, eiwitten en gezonde vetten. Neem bijvoorbeeld een bak yoghurt met noten en wat bessen of neem een gekookt of gebakken eitje. Wil je daarna toch even genieten van een sneetje kerststol? Dat moet zeker kunnen, maar neem dan bijvoorbeeld een half sneetje met of zonder een beetje roomboter.

 

Tip 2. Portiecontrole: genieten van lekkernijen is prima, zolang je de porties beperkt. Probeer bijvoorbeeld een klein stukje taart in plaats van een grote en deel desserts met anderen als je uit eten gaat.

 

Tip 3. Kies verstandig: ga voor voedzame opties, zoals groenten, mager vlees en volkoren producten. Er zijn echt heel veel leuke alternatieven te vinden voor ongezondere feestgerechten. Kijk maar eens op Pinterest. Daar vind je leuke gezonde, feestelijke gerechten voor bijvoorbeeld Sinterklaas, Kerst, Oud & Nieuw en Pasen. Beperk daarnaast ook zoveel mogelijk suikerhoudende dranken en snacks met veel vet.

 

Tip 4. Blijf gehydrateerd: drink voldoende water gedurende de dag. Soms kunnen dorstgevoelens worden verward met honger. Probeer een glas water te drinken voordat je naar snacks grijpt.

 

Tip 5. Blijf actief: ondanks het koude weer kun je actief blijven. Maak een winterwandeling, probeer thuis yoga of dans op je favoriete muziek. Beweging helpt je metabolisme op gang te houden. Probeer dus ook tijdens de feestdagen voldoende calorieën te verbranden. Daar zul je je fitter en blijer bij voelen.

 

Tip 6. Plan maaltijden: stel een maaltijdplan op voor de feestdagen, inclusief gezonde tussendoortjes. Dit kan je helpen om te voorkomen dat je ongezonde keuzes maakt als je honger hebt. Bijvoorbeeld, plan een groentesnack of een handjevol ongezouten noten tussen maaltijden.

Daarnaast zijn er bijvoorbeeld op Pinterest ook heel veel leuke recepten te vinden voor bijvoorbeeld koolhydraatarme feestgerechten. Ik ben daar zelf fan van. Met Kerst maak ik bijvoorbeeld koolhydraatarme kerststol. Met Sinterklaas koolhydraatarme pepernoten en koolhydraatarme speculaasstaaf. En met Oud en Nieuw zijn er ook leuke recepten van koolhydraatarme oliebollen te vinden.

 

Tip 7. Zeg “nee” zonder schuldgevoel: het is prima om beleefd “nee” te zeggen tegen extra porties of ongezonde snacks. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Dank je wel, maar ik ben al vol” of “Ik heb al genoten van een stukje taart.” Vaak voel je je super trots als jij daartegen nee hebt kunnen zeggen. De feestdagen hoeven namelijk geen ‘vreetdagen’ te zijn. Je kunt ook genieten van een klein beetje lekkernijen in plaats van ladingen vol.

 

Tip 8. Stressmanagement: heb je stress vanwege de feestdagen? Bijvoorbeeld omdat je ene uitgebreid menu gaat koken en je daar veel voor moet doen? Of omdat je veel moet organiseren voor de feestdagen? Of zie je gewoon op tegen de feestdagen? Zoek manieren om stress te verminderen, zoals meditatie, diepe ademhalingsoefeningen of een warm bad. Minder stress kan helpen voorkomen dat je naar eten grijpt om je emoties te kalmeren.

 

Tip 9. Deel je gerechten: als je uit eten gaat, deel dan gerechten met anderen om de porties te beperken. Dit kan je helpen om van de smaken te genieten zonder te veel te eten. Kies bijvoorbeeld een voorgerecht en deel een hoofdgerecht met een vriend. Of ga voor bijvoorbeeld 2 kleine voorgerechten. Zelf laat ik het brood met smeersels staan. Dit omdat ik niet tegen gluten kan, maar ook omdat je je vaak dan vol eet met brood (dat veel koolhydraten bevat!) en je je etentje begint met enorm veel onnodige koolhydraten.

 

Tip 10. Geniet bewust: neem de tijd om van elke hap te genieten. Kauw langzaam en concentreer je op de smaken en texturen. Dit helpt je om je bewust te zijn van wat je eet en voorkomt te veel eten. Stel jezelf de vraag of je echt van het eten geniet voordat je meer opschept.

 

Op gewicht blijven met de feestdagen kan echt

Feestdagen zijn een tijd van plezier en samenzijn, maar het kan een uitdaging zijn om op gewicht te blijven. Verleidingen en sociale druk maken het soms best wel even moeilijk. Maar met de juiste aanpak kun je genieten zonder extra kilo’s. Begin je dag met een gezond ontbijt, controleer je porties, kies verstandig en blijf gehydrateerd. Blijf actief, plan je maaltijden en zeg zonder schuldgevoel “nee” tegen overmatig eten. Stressmanagement is essentieel, en deel gerechten als je uit eten gaat.

Geniet bewust van elke hap en als je een dagje toch teveel hebt gegeten, voel je dan niet schuldig. Dat zorgt alleen maar voor verpeste feestdagen en dat is zonde. Pak de dag erna gewoon je gezondere leefstijl weer op en geniet na van de feestdagen. Met deze 10 slimme tips kun je de feestdagen vieren zonder je zorgen te maken over je gewicht.