Kun je echt 1 kilo afvallen per week

Kun je echt 1 kilo afvallen per week?

1 kilo afvallen per week is mogelijk, maar blijf alert

Je wilt afvallen en dan het liefst zo snel mogelijk, zoals 1 kilo per week of meer? Afvallen en een gezond gewicht hebben is belangrijk voor je lichaam en geest. Maar, zorg ervoor dat je jezelf niet voorbij holt met afvallen. Het moet haalbaar zijn en leuk zijn en vooral: de kilo’s moeten er niet snel weer dubbel en dwars eraan zitten, vanwege het jojo-effect! Lees hieronder daarom of 1 kilo afvallen per week goed is.

 

Waarom goed op gewicht zijn belangrijk is

Een gezond gewicht hebben is meer dan alleen er goed uitzien in je favoriete outfit. Het is gewoon super belangrijk om gezond te blijven. Overgewicht kan leiden tot tal van gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk, diabetes type 2, hartziekten en gewrichtspijn. Een gezond gewicht hebben verbetert niet alleen je fysieke gezondheid, maar het kan ook je mentale gezondheid en energieniveau verbeteren. Het draagt bij aan een betere levenskwaliteit en verhoogt je zelfvertrouwen.

 

Kan je 1 kilo per week afvallen?

Het idee om 1 kilo per week af te vallen klinkt misschien verleidelijk, maar is het realistisch? Het korte antwoord is ja, het is mogelijk om 1 kilo per week af te vallen. Het grote voordeel ervan is dat je snel vooruitgang ziet en dat kan motiveren om verder te gaan met afvallen. Maar, het is belangrijk om te begrijpen hoe je dit op een gezonde manier kunt doen. Het moet namelijk geen obsessie worden om 1 kilo per week af te vallen, want dat kan frustraties geven en zelfs een averechts effect.

Je kunt dus 1 kilo per week afvallen, maar er zijn ook andere opties hoe je het afvallen kunt meten en zien. Misschien helpt het je beter om bijvoorbeeld je borstomvang, taille, buik en heupen te meten en na een aantal weken het nog een keer te meten. Zijn dat minder centimeters geworden, dan kun je ervan uitgaan dat je wat bent afgevallen.

Of, een andere mogelijkheid is, is dat je een favoriet kledingstuk dat net iets te strak zit als doel voor ogen houdt. Met wat kilo’s gewichtsverlies kun je dit kledingstuk vaak weer aan en dat kan ook al een mijnpaal voor je zijn. Bij mij in ieder geval wel! Maar, als je toch echt voor ogen hebt om bijvoorbeeld in 3 of 4 weken tijd één kilo per week af te vallen, lees dan nog wel even de onderstaande nadelen en risico’s ervan.

 

5 nadelen van 1 kilo afvallen per week en risico’s

Begrijpelijk dat je met afvallen snel resultaat wilt zien. Dat motiveert en maakt je zekerder. Je zou bijvoorbeeld 2 of 3 weken kunnen proberen om 1 kilo per week af te vallen en de weken erna dit verlagen tot een halve kilo per week. Dat houd je vaak beter vol en je lichaam kan dit vaak ook beter volgen en volhouden. Want, te snel afvallen kent de volgende risico’s en nadelen:

 1. Te weinig voeding: extreem caloriebeperkende diëten kunnen leiden tot voedingstekorten. Dat is slecht voor je lichaam, want daardoor kunnen er tekorten ontstaan aan voedzaam eten, vitaminen en mineralen.
 2. Verlies van spiermassa: te snel afvallen kan spierverlies veroorzaken, wat je stofwisseling vertraagt.
 3. Moeilijk vol te houden: extreem diëten zijn vaak moeilijk vol te houden op de lange termijn en kunnen voor een jojo-effect in je lichaamsgewicht zorgen.
 4. Gezondheidsrisico’s: te snel gewichtsverlies kan gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals galstenen.
 5. Mentale belasting: het streven naar snel gewichtsverlies kan leiden tot stress en angst.

 

Twijfel je over hoe je het beste kunt afvallen? Vraag hulp van een diëtist, voedingsdeskundige, leefstijlcoach of andere specialist!

 

3 diëten die kunnen helpen bij 1 kilo afvallen per week

De onderstaande 3 diëten zou je kunnen uitproberen om 1 kilo per week af te vallen. Ik noem het liever leefstijlen, dan diëten. Zo volg ik zelf het koolhydraatarme dieet, maar ik zie dit echt als mijn leefstijl en ben er trots op dat ik het volg en in mijn leven heb geïntegreerd.

Het is wel belangrijk om te weten dat elk lichaam anders reageert op diëten. Vraag eventueel hulp van een diëtist of andere specialist voor extra begeleiding. Drie diëten/leefstijlen die kunnen helpen bij één kilo per week afvallen zijn bijvoorbeeld:

 1. Koolhydraatarm dieet: dit is mijn favoriete dieet! Het koolhydraatarme dieet stabiliseert de bloedsuikerspiegel en vermindert de insulineproductie, wat de vetverbranding stimuleert in plaats van de vetopslag. Koolhydraatarme maaltijden, rijk aan eiwitten en gezonde vetten, verminderen de eetlust, waardoor je minder calorieën eet en drinkt. Het richt zich op vetverlies zonder spiermassa te verminderen, wat gunstig is voor een gezonde stofwisseling.
 2. Het Mediterrane dieet
  Het Mediterrane dieet is afkomstig van de traditionele eetgewoonten van landen rond de Middellandse Zee. Het dieet omvat veel groenten, fruit, volle granen, olijfolie, noten, zaden, vis en mager gevogelte. Rood vlees en bewerkte voedingsmiddelen worden beperkt. Het Mediterrane dieet staat bekend om zijn gezonde vetten en antioxidanten en het kan helpen bij geleidelijk gewichtsverlies.
 3. Het vegetarische of veganistische dieet
  Zowel het vegetarische als het veganistische dieet kunnen effectieve manieren zijn om gewicht te verliezen. Deze diëten zijn gebaseerd op het vermijden van vlees (vegetarisch) of alle dierlijke producten (veganistisch). Ze bevorderen de consumptie van veel groenten, fruit, peulvruchten, noten, zaden, volle granen en plantaardige eiwitten. Deze voedingsmiddelen zijn vaak lager in calorieën en verzadigd vet en kunnen bijdragen aan een gezond gewichtsverlies van ongeveer 1 kilo per week.

 

Er zijn uiteraard nog veel meer manieren en meer diëten die je kunt volgen om af te vallen. Kies iets uit wat bij je past en wat je als een leefstijl gaat zien. Dan houd je het veel beter vol en zie je het niet als iets ‘strengs’ maar als ik ‘fijns’. En vermijd deze 25 voedingsmiddelen zoveel mogelijk. Dan kom je al een heel eind!

 

Kortom, is het goed om 1 kilo per week af te vallen?

Een kilo per week afvallen kan haalbaar zijn, maar het is cruciaal om dit op een gezonde en bewuste manier te doen en dat je het afvallen kunt volhouden. Overweeg eventueel om kleinere hoeveelheden per week af te vallen, zoals een halve kilo per week. En laat het zeker ook geen obsessie worden! En zorg ook voor een gezonde levensstijl door bijvoorbeeld te stoppen met roken, meer te bewegen en te zorgen voor een goede slaap.

Afvallen en/of op gewicht blijven is een goed streven, maar het mag niet ten koste gaan van je gezondheid en van hoe je je voelt. En als het even niet lukt, dan is dat ook niet erg. Pak dan na een dag of een aantal dagen al je moed weer bij elkaar en ga verder met gezonder eten en gezonder leven. En zoek hulp van een voedingsdeskundige als je graag begeleiding wilt. Ik heb veel baat bij het koolhydraatarme dieet/lifestyle. Kies iets wat bij je past, dan wordt het bereiken en behouden van een gezond gewicht echt een feestje.