Je badkamer renoveren volg dan deze 7 stappen

Je badkamer renoveren? Volg dan deze 7 stappen

Denk goed na over hoe je je badkamer wilt renoveren

Sta je op het punt om je badkamer een frisse make-over te geven? Dat is natuurlijk super leuk om te doen. Misschien is je badkamer al 20 jaar oud? Of misschien ben je gewoon toe aan een nieuwe badkamer en heb je een mooie badkamer gezien van bijvoorbeeld Sanitairwinkel.nl? Hoe dan ook, voordat je de hamer oppakt en zelf gaat slopen of voordat werklui je badkamer onder handen gaan nemen, is een doordacht plan wel handig om te hebben. De onderstaande 7 stappen helpen je daar zeker bij.

 

Waarom is een plan handig?

Eigenlijk is het antwoord heel simpel: zo kom je niet voor verrassingen te staan. Of in ieder geval, je vermindert de kans op vervelende verrassingen aanzienlijk. Je badkamer is meer dan alleen een ruimte waarin je in bad gaat, doucht en je tanden poetst. Het is meestal het eerste waar je verblijft als je ’s ochtends je bed uit stapt. Een aangename en comfortabele badkamer is dan wel zo fijn, nietwaar? Dat vind ik in ieder geval wel. Een goed doordacht plan voor de renovatie van je badkamer bespaart je niet alleen tijd en geld, maar zorgt er ook voor dat je een badkamer krijgt waar je trots op kunt zijn.

 

7 stappen voor een slimme badkamerrenovatie

Dan nu 7 handige stappen die jou helpen om aan alles te denken als je aan de slag met je badkamer:

 

#1. Doe inspiratie op

Begin met het verzamelen van inspiratie voor je badkamer. Blader door tijdschriften, speur het internet af, bezoek showrooms en maak een moodboard. Welke kleuren, stijlen en indelingen spreken jou aan? Dit helpt je om een duidelijk beeld te vormen van hoe je het wilt hebben.

Bijvoorbeeld, natuurlijke materialen, zoals hout en steen, brengen warmte in je badkamer, terwijl zwarte accenten zorgen voor een stijlvol contrast. Kies voor grote tegels voor een ruimtelijk effect. En wil je het een luxe touch geven? Voeg dan een vrijstaand bad toe als eyecatcher. Breng daarnaast ook leven en kleur in de badkamer met luchtzuiverende planten. Het zijn zomaar wat ideeën voor jouw ‘droom badkamer’.

 

Badkamer voorbeeld sanitairwinkel.nl

Badkamer ter inspiratie (bron: Sanitairwinkel.nl)

 

#2. Bepaal je budget

Voordat je in de wirwar van tegels, douches, baden en kranen duikt, bepaal eerst hoeveel je aan je badkamer wilt uitgeven. En vergis je niet: het geld kan snel uit je portemonnee vliegen! Bepaal daarom wat je echt belangrijk vindt voor in je badkamer en waar je wellicht wat op kunt besparen. Een goed budget voorkomt dat je halverwege moet stoppen vanwege financiële tegenvallers.

 

#3. Hoe wil je de indeling hebben?

Teken een plattegrond van je badkamer en speel met verschillende indelingsmogelijkheden. Denk na over waar de douche moet komen en/of je bad. Is er genoeg opbergruimte en waar wil je dat hebben? En wil je 1 of 2 wasbakken? Een indeling waar je goed over hebt nagedacht maakt je badkamer niet alleen mooier, maar ook praktischer.

 

#4. Kies materialen en kleuren die je mooi vindt, maar die ook praktisch zijn…

Kies materialen en kleuren die niet alleen mooi zijn, maar ook praktisch en duurzaam. Tegels, verf en andere materialen moeten niet alleen bij jouw stijl passen, maar ook bestand zijn tegen de vochtige omgeving van een badkamer. Denk daar dus goed over na.

 

#5. Schakel professionals in

Ik weet niet of jij of je partner handig zijn in badkamers renoveren, maar misschien is het ’t overwegen waard om professionals in te schakelen. Vooral als het gaat om elektriciteit, loodgieterswerk of ingewikkelde tegelklussen. Ook kunnen zij jou goed adviseren over de ventilatie in je badkamer. Ga niet zelf prutsen, maar zet geld opzij voor een professional die er verstand van heeft. Vraag meerdere offertes aan en kies de beste.

 

#6. Pas ook een vleugje duurzaamheid toe

Denk aan de toekomst en pas ook duurzame elementen toe in je renovatie. Kies bijvoorbeeld voor energiezuinige verlichting, waterbesparende kranen en milieuvriendelijke materialen. Zo maak je niet alleen jouw badkamer mooier, maar draag je ook bij aan een groenere planeet.

 

#7. Zorg voor een leuke finishing touch!

Maak je badkamer af met doordachte details en accessoires. Denk aan spiegels, planten, handdoeken, handdoekhouders en opbergdozen. Laat het er ook lekker ruiken met bijvoorbeeld geurstokjes.

 

Kortom,

Goed nadenken over hoe je je badkamer wilt hebben is een aanrader. Laat je inspireren en maak een plan met wat voor jou haalbaar is.

Het zelf renoveren van je badkamer of het laten doen kost bovendien ook tijd, dus houd daar rekening mee om dat in te plannen. Bedenk bijvoorbeeld ook van tevoren hoe je de tijd gaat overbruggen als je tijdelijk geen badkamer meer hebt. Heb je nog een tweede badkamer die je kunt gebruiken? En zo niet, waar ga je je dan wassen en je tanden poetsen als je even helemaal geen badkamer hebt?

Allemaal zaken om aan te denken. Maar het is het zeker waard. Want, als je weer in je gerenoveerde badkamer stapt, bijvoorbeeld aan het begin van je dag, dan weet ik zeker dat je er trots op bent en dat je er heel graag verblijft.