Jeuk en pijn door brandnetels 10 handige tips

Jeuk en pijn door brandnetels: 10 handige tips!

Tips tegen brandnetel jeuk en pijn

Het is zomer en dan zijn er weer volop brandnetels te vinden. Mooie planten, maar ze kunnen vervelend zijn als je in aanraking komt met brandnetels. Heb jij weleens te maken gehad met die vervelende jeuk en pijn na contact met brandnetels? Het kan echt een lastig probleem zijn, vooral als je niet weet hoe je ermee om moet gaan. Maar met deze 10 handige tips kun je de pijn en de brandnetel jeuk verhelpen en verzachten.

 

Wat zijn brandnetels?

Brandnetels zijn planten die in het wild voorkomen en vaak te vinden zijn langs wegen, in weilanden en in bossen. Ze hebben groene bladeren en fijne haartjes die gevuld zijn met irriterende stoffen, zoals histamine en mierenzuur.

Wat kun je doen bij brandnetel jeuk en pijn

 

Wat veroorzaakt de jeuk en pijn bij brandnetels?

Maar waarom krijgen we eigenlijk jeuk en pijn na contact met brandnetels? Het komt door die vervelende irriterende stoffen die vrijkomen wanneer de haartjes van de brandnetels onze huid aanraken. Deze stoffen veroorzaken een reactie in ons lichaam, wat resulteert in de bekende jeuk en pijn.

 

Symptomen brandnetel jeuk en brandnetel pijn

De symptomen van contact met brandnetels kunnen variëren, maar meestal treden er binnen enkele minuten na aanraking de eerste tekenen op. Je kunt last krijgen van een branderig gevoel op de huid, roodheid, zwelling en natuurlijk die onweerstaanbare drang om te krabben!

 

Brandnetel pijn hoe lang duurt dat?

Hoe lang heb je last van brandnetels? De duur van de jeuk en pijn veroorzaakt door brandnetels kan variëren van persoon tot persoon en hangt af van verschillende factoren, zoals de gevoeligheid van de huid en hoeveel brandnetels hoeveel van jouw huid hebben aangeraakt. Over het algemeen kunnen de symptomen enkele uren tot enkele dagen aanhouden.

In de meeste gevallen zal de jeuk en pijn na contact met brandnetels binnen enkele uren beginnen af te nemen. Milde gevallen kunnen zelfs binnen een paar uur vanzelf verdwijnen. Het is echter mogelijk dat de symptomen enkele dagen aanhouden, vooral als veel brandnetelbladeren jouw huid hebben aangeraakt of als je een zeer gevoelige huid hebt.

 

10 tips bij jeuk en pijn na aanraking met brandnetels:  

Nu komen we bij het belangrijkste deel: wat kun je doen bij brandnetel jeuk en wat kun je doen bij brandnetel pijn na contact met brandnetels? Hier zijn 10 handige tips:

 

Tip 1:

Spoel de huid direct met koud water om de irriterende stoffen weg te spoelen.

 

Tip 2:

Gebruik een milde zeep om de huid voorzichtig te reinigen.

 

Tip 3:

Vermijd wrijven of krabben, hoe verleidelijk het ook is!

 

Tip 4:

Breng een koud kompres of ijs aan op het getroffen gebied om de jeuk te verzachten.

 

Tip 5:

Maak een pasta van zuiveringszout (baking soda) en water en breng deze aan op de huid om de jeuk te verminderen.

 

Tip 6:

Aloe vera-gel kan ook helpen bij het kalmeren van de huid en het verminderen van ontstekingen.

 

Tip 7:

Gebruik een verzachtend middel dat menthol bevat, zoals mentholcrème of -gel, om een verkoelend effect te bieden.

 

Tip 8:

Kamillethee kan ook verlichting bieden. Laat een zakje kamillethee weken in warm water en dep vervolgens voorzichtig op de geïrriteerde huid.

 

Tip 9:

Ook azijn kan worden gebruikt om pijn en jeuk bij een brandnetelsteek te verlichten. Azijn heeft namelijk eigenschappen die kunnen helpen bij het neutraliseren van de irriterende stoffen in brandnetelhaartjes.

Om azijn te gebruiken, kun je de volgende stappen volgen: spoel eerst de huid af met koud water om eventuele brandnetelhaartjes te verwijderen. Week een watje of een schoon doekje in azijn, bij voorkeur appelciderazijn of gewone witte azijn. Dep voorzichtig het azijn doordrenkte watje of doekje op de geïrriteerde huid. Laat de azijn enige tijd inwerken, ongeveer 10-15 minuten. Spoel daarna de huid opnieuw af met koud water. Herhaal indien nodig meerdere keren gedurende de dag om verlichting te bieden.

Azijn kan dus brandnetel pijn bestrijden en de jeuk verzachten. Het kan echter voor sommige mensen te irriterend zijn, vooral als de huid al geïrriteerd is. Het is altijd verstandig om eerst een klein beetje azijn op een klein deel van de huid te testen om te controleren of er geen ongewenste reacties optreden.

 

Tip 10:

Last but not least, vermijd contact met brandnetels door beschermende kleding te dragen, zoals lange mouwen en broeken, wanneer je in de natuur bent.

 

Welke plant helpt tegen jeuk veroorzaakt door brandnetels?

Naast de tips die je hierboven leest, zijn er enkele planten en bloemen uit de natuur die bekend staan om hun verzachtende eigenschappen bij jeuk en pijn na contact met brandnetels. Dus, mocht je deze planten of bloemen vinden in de natuur, gebruik ze dan. Hier zijn een paar suggesties:

  1. Paardenbloem: paardenbloemen vind je gelukkig veel in de buurt van brandnetels. Het sap van paardenbloemen kan verlichting bieden bij jeuk en pijn. Pluk een verse paardenbloem en wrijf zowel de bloem als de blaadjes voorzichtig over de geïrriteerde huid.
  2. Lavendel: lavendel zul je misschien ook niet snel vinden in een bos of weiland, maar misschien heb je thuis een plant of heb je thuis een flesje lavendolie staan? Het staat bekend om zijn kalmerende en ontspannende eigenschappen.
    Lavendel kan helpen bij het verlichten van jeuk en pijn. Breng een paar druppels lavendelolie gemengd met een paar druppels amandelolie of olijfolie aan op de geïrriteerde huid. Of voeg een paar druppels lavendelolie gemengd met wat druppels amandelolie of olijfolie toe aan een kompres en leg het op de huid.
  3. Calendula: calendula, ook bekend als goudsbloem, heeft verzachtende eigenschappen en kan de jeuk en pijn verlichten. Deze bloem zul je misschien ook niet zo snel tegenkomen in bossen en weilanden, maar vaak zijn er kant-en-klare calendulazalfjes of -crèmes te koop bij de apotheek of drogist die je kunt aanbrengen op de geïrriteerde huid.

 

Let op! Het is altijd verstandig om een klein beetje van het product of de bloem op een klein stukje huid te testen voordat je het op een groter gebied op je huid aanbrengt. Als je een allergische reactie krijgt of als de symptomen verergeren, stop dan met het gebruik en raadpleeg een arts.

Sowieso is het raadzaam om bij twijfel over de klachten of bij verergering van de klachten even je huisarts te raadplegen. En als je kinderen hebt, deel deze tips dan met hen, zodat ze ook weten hoe ze met pijn en jeuk na aanraking van brandnetels om kunnen gaan. Want, kinderen lopen vaak een risico dat ze tijdens het spelen ineens tussen de brandnetels belanden.

 

Kun je allergisch zijn voor brandnetels?

Ja, het is mogelijk om allergisch te zijn voor brandnetels. Sommige mensen kunnen een overgevoeligheidsreactie ervaren wanneer ze in contact komen met brandnetels. Deze reactie kan variëren van milde tot ernstige symptomen.

De symptomen van een allergische reactie op brandnetels kunnen zijn:

  1. Huiduitslag: dit kan variëren van milde roodheid en jeukende bultjes tot meer uitgebreide huiduitslag en zwelling.
  2. Blaren: in sommige gevallen kunnen blaren verschijnen op de huid die in contact is gekomen met brandnetels. Deze blaren kunnen gepaard gaan met hevige jeuk en ongemak.
  3. Ademhalingsproblemen: in hele zeldzame gevallen kan een allergische reactie op brandnetels leiden tot ademhalingsproblemen, zoals kortademigheid, piepende ademhaling of zelfs een ernstige allergische reactie.

Als je vermoedt dat je allergisch bent voor brandnetels of als je symptomen ervaart die wijzen op een allergische reactie na contact met brandnetels, is het raadzaam om je huisarts te raadplegen. Ze kunnen allergietests uitvoeren en je adviseren over de juiste behandeling en preventieve maatregelen.

 

Hopelijk helpen alle bovenstaande tips je bij het verlichten van jeuk en pijn na contact met brandnetels. Dus, doe je bijvoorbeeld leuke activiteiten in de natuur met je kind en wordt dat verstoord door brandnetels, dan weet je nu goed wat je kunt doen.