Wat helpt tegen menstruatiepijn 10 handige tips

Wat helpt tegen menstruatiepijn? 10 handige tips!

10 fijne manieren om menstruatiepijn te verminderen

Heb je ook regelmatig last van menstruatiepijn en ben je op zoek naar manieren om deze ongemakken te verlichten? Menstruatiepijn is een veelvoorkomende klacht onder vrouwen. Het is vervelend, het is ongemakkelijk en kan behoorlijk je dagelijkse leven in de war schoppen! Tijd dus om te bekijken of je iets kunt doen om de pijn te verminderen. In dit blogartikel vind je daarom informatie over wat menstruatiepijn nou eigenlijk is en krijg je 10 effectieve oplossingen om die pijn te verminderen, zodat jij je tijdens je menstruatie beter kunt voelen. Lees dus zeker even verder!

 

Wat is menstruatiepijn?

Menstruatiepijn is een vervelend pijngevoel die veel vrouwen ervaren tijdens hun menstruatie. Het wordt vaak gevoeld als krampen in de onderbuik, maar kan ook uitstralen naar de onderrug en dijen. Deze pijn ontstaat door samentrekkingen van de baarmoeder tijdens de menstruatie, wat kan leiden tot ongemak en pijn.

 

10 mogelijke oorzaken van menstruatiepijn

 

1 – Hormonale schommelingen:

Tijdens je menstruatie fluctueren de hormonen in je lichaam, vooral prostaglandinen, wat de samentrekkingen van de baarmoeder kan veroorzaken.

 

2 – Overmatige prostaglandinen:

Sommige vrouwen produceren meer prostaglandinen dan anderen, wat kan leiden tot hevigere menstruatie pijn.

 

3 – Endometriose:

Dit is een aandoening waarbij het weefsel – dat normaal gesproken de binnenkant van de baarmoeder bekleedt – zich ook buiten de baarmoeder bevindt. Dit kan vaak intense pijn veroorzaken.

 

4 – Goedaardige gezwellen:

Goedaardige gezwellen in de baarmoederwand kunnen de menstruatie pijn verergeren. Twijfel je of jij dit misschien hebt, neem dan contact op met de huisarts.

 

5 – Spiraaltje:

Een spiraaltje kan bij sommige vrouwen de pijn tijdens het ongesteld zijn verergeren. Ook andere anticonceptiemiddelen kunnen de pijn verergeren tijdens je ongesteldheid. Informeer bij je huisarts als je hier last van denkt te hebben.

 

6 – Stress en angst:

Emotionele stress kan een negatieve invloed hebben op de pijn tijdens je ongesteldheid.

 

7 – Onregelmatige menstruatie:

Als je menstruatiecyclus onregelmatig is, bijvoorbeeld doordat je in de overgang zit, kan dit bijdragen aan hevigere pijn.

 

8 – Zittende levensstijl:

Te weinig lichaamsbeweging kan menstruatie pijn verergeren.

 

9 – Ongezond eten:

Een ongezond dieet kan bijdragen aan het verergeren van de pijn.

 

10 – Genetische aanleg:

Soms kan pijn tijdens je menstruatie worden beïnvloed door erfelijke factoren.

 

10 tips tegen menstruatiepijn

Wat kun je doen tegen heftige menstruatiepijn? Gelukkig zijn daar best wel wat oplossingen voor. Misschien dat de menstruatie pijn niet helemaal weggaat, maar de onderstaande oplossingen kunnen het vaak wel verlichten:

 

 1. Pijnstillers: pijnstillers zoals ibuprofen kunnen effectieve verlichting bieden. Helpt paracetamol tegen menstruatiepijn? Ja, ook paracetamol zou je kunnen proberen. Uiteraard niet de dagelijkse dosering overschrijden, tenzij jouw huisarts anders voorschrijft.

 

 1. Warmte: een kruik, warm bad of warme douche kan de spieren ontspannen en de pijn verminderen.

 

 1. Lichaamsbeweging: regelmatig bewegen sporten kan de menstruatiepijn verminderen door de bloedcirculatie te bevorderen.

 

 1. Ontspanningstechnieken: probeer stress te verminderen door middel van yoga, mediteren of diepe ademhalingsoefeningen.

 

 1. Gezond dieet: eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan gezonde oliën en vetten zoals omega-3 vetzuren, maar ook calcium en magnesium om ontstekingen te verminderen en de spieren te ontspannen.

 

 1. Kruidenbehandelingen: sommige kruiden zoals gember en kamille staan bekend om hun pijnstillende eigenschappen.

 

 1. Acupunctuur: acupunctuur kan helpen de energiestroom in je lichaam in balans te brengen en de pijn te verlichten.

 

 1. Massage: een milde buikmassage kan helpen om de spanning in de spieren te verminderen.

 

 1. Voldoende rust: tijdens je menstruatie hebben je lichaam en geest mogelijk behoefte aan extra rust. Probeer voldoende slaap te krijgen als je moe bent en geef jezelf de tijd om te ontspannen. Een goede nachtrust kan de pijn verminderen en je humeur verbeteren.

 

 1. Aromatherapie: sommige essentiële oliën, zoals lavendel en pepermunt, hebben pijnstillende en ontspannende eigenschappen. Probeer een paar druppels van deze oliën te verdunnen in een draagolie en masseer het zachtjes op je buik voor verlichting van de krampen.

 

Raadpleeg altijd een arts als de pijn ernstig is of gepaard gaat met andere symptomen. Daarnaast is ieder lichaam weer anders, dus wat voor jou werkt hoeft voor een ander niet te werken en andersom.

 

Leestip: bekijk de Oma Weet Raad menstruatiepijn tips!

 

Let hier extra op bij menstruatiepijn:

Hoewel menstruatiepijn meestal normaal is, zijn er gevallen waarin het kan wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem. Let op de volgende waarschuwingssignalen:

 • Hevige pijn die niet weggaat met bijvoorbeeld pijnstillers
 • Abnormaal zware menstruatie
 • Onregelmatige menstruatiecycli
 • Pijn die plotseling verandert of verslechtert
 • Pijn die gepaard gaat met koorts of duizeligheid

Als je een van deze symptomen ervaart, neem dan contact op met je huisarts om ernstige aandoeningen uit te sluiten.

 

Hoeveel pijn is normaal bij menstruatie?

Wat als “normale” menstruatiepijn wordt beschouwd, kan variëren van vrouw tot vrouw, omdat iedereen verschillende pijngrenzen heeft en een eigen menstruatiecycli heeft. Over het algemeen wordt milde tot matige menstruatiepijn als normaal beschouwd, waarbij de meeste vrouwen enig ongemak en krampen ervaren tijdens hun menstruatie. Deze pijn kan meestal worden verlicht door eenvoudige thuisbehandelingen, zoals warmte, pijnstillers en rust.

Normale menstruatiepijn kan aanvoelen als lichte tot matige krampen in de onderbuik, vergelijkbaar met milde buikpijn. Het kan ook wat ongemak veroorzaken in de onderrug en dijen. Dit ongemak treedt meestal op tijdens de eerste paar dagen van de menstruatie en neemt meestal af naarmate de menstruatiecyclus vordert.

Aan de andere kant, als de menstruatiepijn extreem intens is en gepaard gaat met symptomen zoals hevige bloedingen, duizeligheid, braken of flauwvallen, kan dit wijzen op een onderliggende medische aandoening. In die gevallen is het raadzaam om je huisarts in te schakelen, aangezien deze symptomen niet als “normaal” worden beschouwd en verder onderzoek en behandeling vereisen.

Het is super belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en te weten wat voor jou normaal is tijdens je menstruatie. Als je twijfelt of je menstruatiepijn als normaal wordt beschouwd, raadpleeg dan je huisarts om eventuele zorgen te bespreken en gerustgesteld te worden.

 

Menstruatiepijn: daar kun je meestal wat aan doen

Menstruatiepijn is vervelend, maar er zijn tal van goede manieren om het ongemak te verminderen. Je wilt normaal kunnen functioneren tijdens de menstruatie, nietwaar? Probeer verschillende oplossingen uit en ontdek wat het beste werkt voor jou. Luister goed naar je lichaam en bezoek de huisarts als je vragen hebt. Zorg goed voor jezelf en laat menstruatiepijn jouw dagelijkse leven niet in de weg staan!