Wat kun je doen aan keelpijn
Vanochtend stond ik op met keelpijn en ik dacht: hier wil ik snel van af komen! Weg met die irritante kriebel in je keel met hoestbuien die je humeur kunnen verpesten en je energie kunnen wegnemen. En weg met de pijn in je keel waardoor je bijna niet kunt slikken. Heel vervelend allemaal! Maar gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om de pijn of kriebel te verminderen. Dus lees vooral even verder!
Wat is keelpijn?
Keelpijn komt vaak voor en heeft verschillende oorzaken. Meestal ontstaat het door irritatie, ontsteking of infectie van de weefsels in de keel, zoals de luchtpijp, stembanden, amandelen en slokdarm. Deze weefsels zijn gevoelig voor dingen zoals virussen, bacteriën en omgevingsfactoren.
Keelpijn begint vaak wanneer micro-organismen zoals virussen of bacteriën het immuunsysteem activeren. Dit veroorzaakt een reeks immuunreacties, inclusief het vrijkomen van stoffen die ontstekingen bevorderen. Deze ontstekingen leiden tot een dikke keel, slijmvorming, pijn bij het slikken en/of kriebelhoest waar jij dan weer last van hebt.
Wat is de oorzaak van keelpijn?
Hieronder lees je 6 vaak aan te wijzen oorzaken van keelpijn:
- Verkoudheid en griep: keelpijn is vaak een voorbode van verkoudheid of griep. Deze virale infecties veroorzaken ontstekingen in de slijmvliezen van de keel. Om te helpen, rust uit, drink voldoende vloeistoffen en stoominhalatie, zoals stomen boven een bak kokend water met kamille, kan ook helpen bij het losmaken van slijm en het kalmeren van je keel.
- Keelontsteking: deze ontsteking van de keel wordt meestal veroorzaakt door virussen, hoewel bacteriën soms ook de boosdoener zijn. Rust, hydratatie en het vermijden van roken en irriterende stoffen kunnen helpen. Gorgelen met warm zout water en het zuigen op keelpastilles met honing kunnen verzachtende effecten hebben.
- Roken: roken irriteert niet alleen de longen maar ook de keel. Stoppen met roken is uiteraard de beste keuze, maar als dat lastig is, probeer dan op zijn minst de blootstelling aan rook te verminderen. Blijf gehydrateerd en gebruik luchtbevochtigers om droge lucht te vermijden, wat de keel verder kan irriteren.
- Overmatig stemgebruik: als je vaak luid moet praten, zingen of schreeuwen, kunnen je stembanden gestrest raken. Neem regelmatig pauzes om je stem rust te geven. Praat op een natuurlijke toon en vermijd geforceerd stemgebruik. Als je professioneel je stem gebruikt, overweeg dan stemtherapie om gezondere technieken te leren.
- Allergieën: allergische reacties kunnen leiden tot keelpijn, waarbij slijm uit je neus in je keel druppelt en irritatie veroorzaakt. Identificeer en vermijd allergenen indien mogelijk. Antihistaminica kunnen helpen bij het verminderen van allergische reacties.
- Droge lucht: droge lucht kan je keel uitdrogen en irritatie veroorzaken. Gebruik luchtbevochtigers in je huis om vochtigheid toe te voegen aan de lucht. Blijf gehydrateerd door voldoende water te drinken en gebruik eventueel keelsprays om je keel vochtig te houden.
Uiteraard kunnen er ook andere oorzaken zijn van keelpijn. Ga langs je huisarts als je over je keelpijn wilt praten en het wilt verminderen of voorkomen.
Hoe kom je snel van je keelpijn af? Lees de tips
Oké, genoeg gepraat over de oorzaken van keelpijn. Laten we het hebben over hoe je jezelf kunt helpen als de pijn in je keel toeslaat. Hier zijn 10 tips die je kunt proberen:
- Blijf gehydrateerd: drinken, drinken, drinken! Houd je keel vochtig, dat is beter voor het voorkomen en genezen van keelpijn.
- Zuig op snoepjes: snoepjes met menthol of honing kunnen je keel kalmeren.
- Gorgelen met zout water: klinkt niet zo smakelijk, maar het kan wel helpen! Los wat zout op in warm water en gorgel erop los.
- Geef je stem rust: geef je stembanden een welverdiende pauze. Fluisteren is misschien niet zo fijn, maar het kan je stembanden ontlasten. Neem ook rust, probeer voldoende te slapen en ga op tijd naar bed als je moe bent.
- Stoominhalatie: Hang boven een kom heet water (met bijvoorbeeld daar wat gedroogde kamille aan toegevoegd) en inhaleer langzaam en diep.
- Keelpastilles: keelpastilles die speciaal voor een pijnlijke keel zijn, kunnen verdovend werken en je keel tijdelijk wat verlichting geven.
- Kruiden thee: kamille, gember, en honing: mix deze natuurlijke ingrediënten voor een kalmerende thee.
- Vermijd irriterende stoffen: rook, droge lucht en allergenen kunnen je keel verder irriteren. Probeer ze te vermijden.
- Pijnstillers: soms kunnen pijnstillers zoals ibuprofen de pijn verlichten.
- Naar de huisarts: als de keelpijn aanhoudt of ernstig is, of je hebt andere vragen over keelpijn, aarzel dan niet om naar je huisarts te gaan.
- Bonustip: lees extra tips over wat te doen bij keelpijn op Oma Weet Raadt.
Zorg er daarnaast ook voor dat je zo gezond mogelijk eet, te beginnen met een gezond ontbijt, en dat je voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt, zoals Vitamine D. Ook is een leven met zo min mogelijk stress, met voldoende bewegen en genieten van het leven belangrijk voor een goede weerstand.
Snel van keelpijn af komen is mogelijk
Keelpijn mag dan super vervelend zijn, maar met de bovenstaande tips kun je keelpijn vaak snel verminderen. Let er wel op dat de keelpijn geen keelontsteking wordt – of nog erger – een zware griep of longontsteking. Schakel op tijd je huisarts in als je twijfelt of als je vragen hebt.