10 dingen die je beter kunt vermijden in de overgang

Overgang: 10 dingen die je dan beter kunt vermijden

Bepaalde dingen kun je in de overgang maar beter even niet doen

Zit je midden in de overgang en ben je op zoek naar tips? Je hebt waarschijnlijk al genoeg gehoord over wat je moet doen tijdens deze levensfase, maar weet je ook wat je moet vermijden? In dit blogartikel lees je 10 dingen die je beter kunt vermijden als je in de overgang zit.

 

Wat zijn typische overgangsklachten?

Dit zijn veel voorkomende overgangsklachten:

  1. Opvliegers (plotselinge warmte en roodheid in het bovenlichaam)
  2. Nachtelijk zweten
  3. Stemmingsschommelingen (zoals prikkelbaarheid, angst, gevoel van eenzaamheid of depressie)
  4. Slaapproblemen
  5. Gewichtstoename
  6. Vermoeidheid
  7. Verminderde libido
  8. Vaginale droogheid
  9. Geheugen- en concentratieproblemen (“hersenmist”)
  10. Gewrichts- en spierpijn.

 

Vermijd deze 10 dingen zoveel mogelijk in de overgang:

 

Te veel stress:

Stress kan de symptomen verergeren. Probeer stressvolle situaties te vermijden en zoek manieren om te ontspannen, zoals tuinieren, wandelen, yoga, meditatie of een hobby waar je van geniet.

 

Slechte voeding:

Een gezond voedingspatroon is essentieel tijdens de overgang. Vermijd zoveel mogelijk bewerkte voedingsmiddelen en ook suiker en cafeïne. Cafeïne kan namelijk opvliegers en stemmingswisselingen verergeren.

Beperk je inname van koffie, thee en andere cafeïne houdende dranken, vooral later op de dag. Het consumeren van te veel suiker kan leiden tot gewichtstoename en schommelingen in de bloedsuikerspiegel, wat de overgangssymptomen kan verergeren.

Probeer suikerrijke voedingsmiddelen en dranken te vermijden en kies voor gezondere alternatieven. Kies in plaats daarvan voor een uitgebalanceerd dieet met veel groenten, fruit, volle granen en gezonde vetten.

 

Gebrek aan lichaamsbeweging:

Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van de symptomen, zoals stemmingswisselingen en gewichtstoename. Probeer dagelijks minstens 30 minuten matige activiteit in te plannen, zoals wandelen, zwemmen of fietsen.

 

Stoppen met roken

Roken heeft nooit voordelen opgeleverd voor de gezondheid en het kan je klachten verergeren. Het kan opvliegers versterken en het risico op osteoporose vergroten. Dus als je rookt, is dit het moment om te stoppen met roken.

 

Overmatig alcoholgebruik

Alcohol kan opvliegers verergeren en slaapproblemen veroorzaken. Beperk je alcoholinname tot een minimum en drink bij voorkeur niet meer dan één glas per dag.

 

Onvoldoende slaap

Het kan zijn dat je slechter slaapt in de overgang. Een goede nachtrust is belangrijk tijdens de overgang. Vermijd cafeïne en zware maaltijden voor het slapengaan, zorg voor een comfortabele slaapomgeving en streef naar 7-8 uur slaap per nacht.

 

Te veel zout

Een hoge zoutinname kan de vochtretentie verhogen en de bloeddruk negatief beïnvloeden. Vermijd zoute snacks en bewerkte voedingsmiddelen, en kies voor verse en natuurlijke voeding.

 

Overmatige blootstelling aan hitte

Hitte kan opvliegers versterken. Niet daarom niet te vaak hete bubbelbaden en sauna’s. Af en toe een dagje sauna is natuurlijk prima, maar houd rekening met de hitte. Zorg ook voor een niet te warme (slaap)kamer. Draag lichte en ademende kleding en zorg voor voldoende ventilatie in je omgeving.

 

Overmatige inname van pittig eten

Pittig voedsel kan opvliegers en nachtelijk zweten verergeren. Beperk je inname van pittige gerechten en zoek naar mildere smaakopties.

 

Te weinig zelfzorg en te weinig onder de mensen

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen tijdens de overgang. Neem regelmatig de tijd voor ontspanning, zelfzorgactiviteiten en rust. De overgang kan emotioneel uitdagend zijn en te weinig onder de mensen zijn kan dit verergeren.

Zoek daarom ook steun bij vrienden, familie of lotgenoten. Praat over je ervaringen en zorgen, en wees niet bang om hulp te vragen wanneer je het nodig hebt.

 

Kortom: maak van je overgang een fijnere tijd

En daar heb je het: 10 dingen die je moet vermijden tijdens de overgang. Natuurlijk ervaart iedere vrouw deze periode op een andere manier, dus wat voor de een werkt, werkt mogelijk niet voor de ander. Het kan een uitdagende fase zijn, maar het is ook een tijd waarin je jezelf beter kunt leren kennen en nieuwe manieren kunt ontdekken om voor jezelf te zorgen.

Dus wees lief voor jezelf, begeef je onder de mensen, geef jezelf de tijd en ruimte die je nodig hebt en vergeet niet om te genieten van het leven, ondanks de eventuele ups en downs.