10 voordelen van mediteren en 2 simpele meditatie oefeningen

10 voordelen van mediteren en 2 simpele meditatie oefeningen

Wat is mediteren en hoe doe je dat?

Ervaar je veel stress, zit je hoofd vol of snak je gewoon naar rust en een moment voor jezelf? Dan is mediteren echt iets voor jou! In dit blogartikel ga je kennismaken met de wereld van meditatie, lees je wat de voordelen van mediteren zijn en krijg je handige tips om zelf te beginnen met mediteren. En met de 2 meditatie oefeningen die je onderaan dit blogartikel vindt kun je meteen starten. Lees je mee?

 

Mediteren: wat is het?

Voordat we dieper ingaan op meditatie, laten we eerst even stilstaan bij wat mediteren eigenlijk betekent. Meditatie is een eeuwenoude praktijk die je helpt om je geest te kalmeren en je innerlijke rust te vinden. Het draait allemaal om bewustzijn en aanwezig zijn in het huidige moment. Het is als een mini-vakantie voor je geest, waarbij je even ontsnapt aan de hectiek van het dagelijks leven. Je kunt zelfs van meditatie een verbluffend effect creëren voor je lichaam en geest.

 

Wat zijn de voordelen van mediteren?

 

Voordeel 1 – Mediteren tegen stress

Een van de belangrijkste voordelen van mediteren is het vermogen om stress te verminderen. Door regelmatig te mediteren, geef je jezelf de tijd en ruimte om te ontspannen en je geest tot rust te brengen. Dit kan leiden tot een dieper gevoel van kalmte en innerlijke vrede, waardoor stress beter beheersbaar wordt. Door minder stress kun je wellicht ook beter afvallen, omdat je beter in je vel zit. Maar ook, als je minder last van stress hebt is wellicht je behoefte aan alcohol en roken minder. Misschien is het wel een duwtje in de rug om te stoppen met roken en drinken.

 

Voordeel 2 – Emotionele balans

Meditatie helpt je om bewuster te worden van je emoties en gedachten, zonder er direct door meegesleept te worden. Het stelt je in staat om een stapje terug te doen en objectiever te observeren wat er in je geest en lichaam gebeurt. Dit vergroot je emotionele intelligentie en helpt je om beter met emoties om te gaan, waardoor je meer emotionele balans ervaart.

 

Voordeel 3 – Verbeterde concentratie

Meditatie vereist focus en aandacht. Door regelmatig te mediteren, train je je geest om zich te concentreren en afleidingen te verminderen. Dit heeft niet alleen voordelen tijdens meditatie, maar ook in je dagelijks leven. Je zult merken dat je concentratievermogen verbetert, waardoor je productiever en efficiënter kunt werken.

 

Voordeel 4 – Verhoogde creativiteit:

Door je geest tot rust te brengen en ruimte te creëren voor stilte en helderheid, stimuleert meditatie je creatieve denkvermogen. Het opent de deur naar nieuwe ideeën, inzichten en inspiratie. Of je nu schrijft, schildert, muziek maakt of op een andere manier creatief bezig bent, meditatie kan je helpen je creatieve potentieel te ontsluiten.

 

Voordeel 5 – Verbeterde slaapkwaliteit:

Veel mensen hebben moeite om in slaap te vallen of worden regelmatig ’s nachts wakker. Meditatie kan helpen om je slaapkwaliteit te verbeteren. Door voor het slapengaan te mediteren, geef je je geest de kans om tot rust te komen en te ontspannen, waardoor je gemakkelijker in slaap valt en dieper slaapt.

 

Voordeel 6 – Verhoogd zelfbewustzijn:

Meditatie nodigt je uit om naar binnen te keren en jezelf beter te leren kennen. Door regelmatig te mediteren, ontwikkel je een dieper zelfbewustzijn. Je wordt je bewuster van je gedachten, emoties en patronen. Dit stelt je in staat om bewuste keuzes te maken en te groeien op zowel persoonlijk als spiritueel niveau.

 

Voordeel 7 – Betere gezondheid:

Meditatie heeft niet alleen invloed op je geest, maar ook op je lichaam. Onderzoek heeft aangetoond dat meditatie kan bijdragen aan een verlaagde bloeddruk, versterkt immuunsysteem, verlichting van pijn en verbeterde spijsvertering. Met een goede gezondheid kun je klachten als blaasontsteking, hormonale problemen en griep verminderen of voorkomen. Door regelmatig te mediteren, geef je je algehele gezondheid een boost.

 

Voordeel 8 – Verbeterd zelfvertrouwen:

Meditatie helpt je om een dieper gevoel van zelfacceptatie en zelfliefde te ontwikkelen. Het stelt je in staat om je innerlijke criticus tot rust te brengen en negatieve zelfbeoordelingen los te laten. Door regelmatig te mediteren, kun je een positiever zelfbeeld ontwikkelen en een sterker gevoel van eigenwaarde ervaren.

 

Voordeel 9 – Betere relaties:

Meditatie heeft ook invloed op je relaties met anderen. Door je bewustzijn te vergroten en je emoties beter te begrijpen, kun je empathischer en medelevender worden. Dit kan leiden tot verbeterde communicatie, minder eenzaamheid, meer harmonie en diepere verbindingen met de mensen om je heen.

 

Voordeel 10 – In balans komen:

Door regelmatig te mediteren, geef je jezelf de ruimte om tot rust te komen, je geest te kalmeren en in balans te komen. Dit leidt tot een dieper gevoel van vrede, vreugde en tevredenheid in het leven.

 

Dit zijn slechts enkele van de vele voordelen die meditatie biedt. Het is een persoonlijke ervaring en de effecten kunnen variëren van persoon tot persoon. Het belangrijkste is om regelmatig te oefenen en meditatie een vast onderdeel te maken van je dagelijkse routine. Zo kun je optimaal profiteren van de vele positieve veranderingen die meditatie kan brengen.

 

Hoe begin je te mediteren?

Nu je meer weet over de voordelen van mediteren, wil je vast graag weten hoe je begint met mediteren. Gelukkig is meditatie heel toegankelijk en kun je het gemakkelijk in je dagelijkse routine integreren. Hier zijn een paar eenvoudige tips om je op weg te helpen:

 

 1. Tijd: reserveer een specifiek tijdstip in je dagelijkse routine voor meditatie. Kies een moment waarop je niet gestoord zult worden en waarop je je kunt concentreren op je meditatieoefening.
 2. Een rustige omgeving: zoek een plek waar je kunt mediteren zonder afleidingen. Kies een rustige kamer, een stille hoek in je huis of zelfs een vredige buitenomgeving waar je je comfortabel voelt. Je kunt zelfs mediteren in bed als je dat wilt
 3. Comfortabele kleding: draag kleding waarin je je ontspannen voelt en die je niet belemmert tijdens het mediteren. Comfortabele kleding zorgt ervoor dat je je gemakkelijk kunt bewegen en je lichaam kunt ontspannen.
 4. Een meditatiehulpmiddel (hoeft niet persé): hoewel het niet noodzakelijk is, kun je ervoor kiezen om een meditatiehulpmiddel te gebruiken, zoals een meditatiekussen, een meditatiebankje of een yoga mat. Deze hulpmiddelen kunnen helpen bij het volhouden van een comfortabele en stabiele houding tijdens het mediteren.
 5. Geduld en openheid: meditatie is een vaardigheid die tijd en consistentie vereist. Wees geduldig met jezelf en sta open voor de ervaringen die zich tijdens het mediteren voordoen. Verwacht niet direct perfectie, maar wees bereid om te leren en te groeien in je meditatiepraktijk.
 6. Een meditatiemethode: kies een meditatiemethode die bij je past. Dit kan bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, geleide meditaties, visualisaties of mantra’s omvatten. Er zijn verschillende technieken om uit te kiezen, dus experimenteer en ontdek wat het beste voor jou werkt. Er zijn online ook vele meditatie-oefeningen te vinden of in een meditatie app. Typ bijvoorbeeld maar eens de woorden Mediteren Youtube in en er verschijnt een waslijst aan interessante video’s. Of zoek online naar mediteren voor beginners en je krijgt ook hierin veel tips. Of sluit je aan bij een(online) meditatiegroep.

 

mediteren met video

 

Hoe lang moet je per dag mediteren?

Dat is voor iedereen verschillend. Als je wilt beginnen met mediteren, start dan met korte sessies en bouw het op. Oftewel: begin met slechts een paar minuten per dag en bouw langzaam op. Na een tijdje kun je de duur van je meditatiesessies verlengen, als je dat wilt. Het belangrijkste is dat je regelmatig oefent, zelfs als het maar voor een paar minuten is. Er is dus niets goed of fout, belangrijk is dat jij tijdens jouw meditatie-sessie een totale ontspanning gaat ervaren. Het maakt daarbij niet uit of dat na 5 minuten, 10 minuten of na een half uur of langer is.

 

Twee simpele korte meditatieoefeningen die je kunt proberen:

 

1e meditatie oefening: Ademhalingsmeditatie:

 1. Zoek een rustige plek waar je comfortabel kunt zitten. Sluit je ogen en breng je aandacht naar je ademhaling.
 2. Begin met het bewust waarnemen van je inademing en uitademing. Merk op hoe de lucht door je neus stroomt en je buik zachtjes op en neer beweegt.
 3. Terwijl je ademt, laat gedachten, zorgen en afleidingen los. Breng je aandacht steeds terug naar je ademhaling telkens wanneer je merkt dat je afgeleid raakt.
 4. Blijf gedurende enkele minuten gefocust op je ademhaling. Observeer de sensaties, de ritmische beweging en de kalmerende werking van je ademhaling.
 5. Na een paar minuten open je voorzichtig je ogen en neem je even de tijd om het gevoel van rust en kalmte te ervaren dat je hebt gecreëerd.

 

2e meditatie oefening: Bodyscan-meditatie:

 1. Ga comfortabel liggen op je rug met je armen langs je lichaam en je ogen gesloten. Neem even de tijd om te ontspannen en je lichaam te laten rusten.
 2. Breng je aandacht naar je ademhaling en adem rustig in en uit.
 3. Begin vervolgens je aandacht naar je lichaam te brengen, beginnend bij je voeten. Richt je aandacht op elk deel van je lichaam, één voor één, en merk op of er spanning, ongemak of ontspanning is.
 4. Beweeg langzaam omhoog door je lichaam, scan elk deel ervan: je kuiten, knieën, dijen, bekken, buik, borst, armen, nek, gezicht en hoofd.
 5. Terwijl je je lichaam scant, merk je op wat er aanwezig is zonder te oordelen. Als je spanning of ongemak opmerkt, adem je er rustig naartoe en laat je het los.
 6. Neem de tijd om elk deel van je lichaam te scannen en observeer de sensaties die je tegenkomt.
 7. Wanneer je klaar bent met de bodyscan, blijf je nog een paar momenten liggen en observeer je de algehele ontspanning en het gevoel van verbinding met je lichaam.
 8. Open langzaam je ogen en sta rustig op, met een gevoel van kalmte en bewustzijn van je lichaam.

 

Begin vandaag nog met mediteren

Probeer deze meditatieoefeningen regelmatig uit te voeren, zelfs als het maar voor een paar minuten is. Ze kunnen je helpen om te ontspannen, je geest tot rust te brengen en in contact te komen met je innerlijke rust. Meditatie is een reis, dus wees geduldig en mild voor jezelf. Begin vandaag nog met mediteren en ontdek zelf de krachtige voordelen ervan!