25 producten om te vermijden als je echt goed wilt afvallen

25 producten die je niet moet eten als je wilt afvallen

Wat kun je beter niet eten als je wilt afvallen

Als je dit leest, ben je waarschijnlijk op zoek naar manieren om gezond en blijvend af te vallen. Goed van jou! Een gezond gewicht is niet alleen belangrijk voor je zelfvertrouwen, maar het draagt ook bij aan je algehele welzijn. In dit blogartikel vind je 25 voedingsmiddelen en producten die je beter kunt vermijden als je je gewicht onder controle wilt krijgen. Lees het goed door en doe er je voordeel mee  tijdens het afvallen!

 

Wat moet je vermijden als je wilt afvallen?

Bekijk de onderstaande lijst met 25 voedingsmiddelen om te vermijden als je wat kilo’s wilt afvallen. Ook vind je gezondere alternatieven die jou misschien op ideeën brengen. Het is geen verplichting, maar het is wel handig om je eraan te houden:

 

#1. Frisdrank

Frisdrank is een van de ergste boosdoeners als het gaat om gewichtstoename. Ze zitten boordevol toegevoegde suikers, wat kan leiden tot onmiddellijke energiepieken gevolgd door crashes, waardoor je meer honger krijgt.

Alternatief: water, bruisend water met een scheutje citroen of limoen, ongezoete thee of koffie.

 

#2. Suikerrijke snacks:

Koekjes, snoep, en gebak bevatten veel geraffineerde suikers die je bloedsuikerspiegel snel doen stijgen en dalen, wat leidt tot verlangens naar meer suiker.

Alternatief: ongezouten noten, vers fruit, zelfgemaakte havermoutkoekjes.

 

#3. Wit brood:

Dit broodtype is gemaakt van geraffineerde bloem, wat betekent dat het weinig voedingsstoffen bevat en je niet lang verzadigd houdt.

Alternatief: volkorenbrood, volkoren crackers.

 

#4. Frites:

Deze zijn gefrituurd in vet en bevatten veel calorieën en ongezonde transvetten.

Alternatief: geroosterde zoete aardappelfriet, gegrilde groenten.

 

#5. Fastfood:

Fastfoodmaaltijden zijn vaak rijk aan calorieën, suiker, natrium en verzadigde vetten, waardoor ze een van de grootste hindernissen zijn voor gewichtsverlies.

Alternatief: zelfgemaakte hamburgers met mager vlees, salades met mager vlees of vis of vegan burgers.

 

#6. Roomijs:

Naast het hoge suikergehalte bevat roomijs vaak verzadigd vet, wat kan bijdragen aan gewichtstoename.

Alternatief: Griekse yoghurt met vers fruit, zelfgemaakt sorbetijs.

 

#7. Frituursnacks:

Populaire snacks zoals frietjes, uienringen en kipnuggets worden gefrituurd in olie en bevatten veel calorieën en vet. Deze producten kun je beter niet eten en al helemaal niet tijdens het afvallen.

Alternatief: geroosterde kikkererwten, popcorn zonder boter, groente sticks met hummus.

 

#8. Alcohol:

Alcoholische dranken zijn caloriebommen en kunnen je eetlust vergroten, waardoor je meer kans hebt op overeten.

Alternatief: Spa rood met een schijfje citroen, alcoholvrije mocktails (kijk uit voor de vele suikers die hier vaak in zitten), alcoholvrije wijn (kies hier een merk met zo min mogelijk suikers).

 

#9. Bewerkte vleeswaren:

Hotdogs, salami en bacon zitten vol met additieven, natrium en verzadigd vet, wat niet gunstig is voor gewichtsverlies.

Alternatief: mager kip- of kalkoenvlees, onbewerkte ham, plantaardige vleeswaren (ook dit kan soms flink bewerkt zijn!), een eitje op je brood, zelfgemaakte groentespread.

 

#10. Kant-en-klare maaltijden:

Deze zijn vaak verpakt met conserveermiddelen, overtollig zout en verborgen suikers, waardoor ze ongeschikt zijn voor afvallen. Door deze dikmakende producten te laten staan, voorkom je dat je veel van deze troep binnenkrijgt.

Alternatief: zelfgemaakte maaltijden met verse ingrediënten, salades met olijfolie en azijn.

 

#11. Witte rijst:

Het ontbreekt aan vezels en essentiële voedingsstoffen die volkoren rijst biedt, waardoor je minder snel verzadigd raakt.

Alternatief: zilvervliesrijst, quinoa, bloemkoolrijst.

 

#12. Energiedranken:

Ze bevatten vaak grote hoeveelheden suiker en cafeïne, wat je eetlust kan vergroten en leiden tot gewichtstoename.

Alternatief: kokoswater, groene thee, zelfgemaakte fruitinfusies.

 

#13. Verpakte vruchtensappen:

Deze bevatten vaak weinig vezels en zijn suikerbommen die je bloedsuikerspiegel snel doen stijgen.

Alternatief: hele stukken fruit, zoals een appel (het liefst biologisch).

 

#14. Pizza met veel kaas en vet:

Pizza’s met overmatige kaas en vettige toppings bevatten veel calorieën en verzadigd vet.

Alternatief: zelfgemaakte pizza van volkorenmeel met magere kaas en veel groenten.

 

#15. Bewerkte ontbijtgranen:

Ze kunnen vermomd zijn als gezonde keuzes, maar bevatten vaak suikers en weinig vezels, wat betekent dat je snel weer honger hebt.

Alternatief: havermout, muesli zonder toegevoegde suikers, zelfgemaakte granola, ongebrande en ongezouten noten of zaden.

 

#16. Chips:

Chips zijn verslavend en bevatten veel vet en zout, wat het moeilijk maakt om te stoppen na een kleine portie.

Alternatief: Geroosterde kikkererwten, groentechips uit de oven, ongezouten noten.

 

#17. Bewerkte soepen:

Verpakte soepen zijn meestal hoog in natrium en bevatten toegevoegde conserveringsmiddelen.

Alternatief: zelfgemaakte soep met verse groenten en bouillon met minder zout.

 

#18. Witte pasta:

Dit bevat geraffineerde bloem en biedt weinig voedingswaarde in vergelijking met volkoren pasta.

Alternatief: volkoren pasta, courgette-noedels, quinoa-pasta.

 

#19. Snoeprepen:

Deze bevatten veel suiker en transvetten, wat nadelig kan zijn voor gewichtsverlies.

Alternatief: zelfgemaakte energierepen met ongebrande en ongezouten noten en een beetje gedroogd fruit, pure chocolade met minimaal 70% cacao (pas op met gedroogd fruit, want deze bevatten ook heel veel suiker, dus je kunt dit ook weglaten!)

 

#20. Margarine:

Het is vaak teveel bewerkt en bevat transvetten, terwijl gezondere vetbronnen zoals olijfolie betere opties zijn.

Alternatief: olijfolie, avocado-olie, notenboter zonder toegevoegde suikers.

 

#21. Kant-en-klare toetjes:

Veel kant-en-klare toetjes bevatten veel toegevoegde suiker en dat zijn dikmakers. Probeer deze dikmakende producten te vermijden.

Alternatief: pure yoghurt zonder toevoegingen met een handje blauwe bessen of pure plantaardige yoghurt zonder toevoegingen.

 

#22. Vet vlees:

Vlees met veel vet, zoals varkensvlees en rib-eye steak, bevat veel verzadigd vet en calorieën.

Alternatief: mager kipfilet, kalkoen, mager rundvlees, vis, vegan vlees (pas op dat deze ook niet teveel bewerkt zijn), groente.

 

#23. Worstjes:

Ze zijn meestal sterk bewerkt, zout en bevatten verzadigde vetten die de gezondheid kunnen schaden.

Alternatief: vegetarische worstalternatieven (deze kunnen vaak ook veel ongewenste toevoegingen bevatten), worstjes gemaakt van bijvoorbeeld champignons of andere groente.

 

#24. Mayonaise:

Veel soorten mayonaise bevatten veel calorieën en verzadigd vet, dus gebruik het met mate of kies voor gezondere alternatieven.

Alternatief: Griekse yoghurt met kruiden als dips of zelfgemaakte mayonaise met olijfolie.

 

#25. Gefrituurde gerechten:

Of het nu gaat om gefrituurde kip of gefrituurde vis, deze gerechten bevatten veel vet en calorieën vanwege het frituurproces.

Alternatief: gegrilde, gestoomde opties of bak het in een beetje olijfolie.

 

Het vermijden van deze voedingsmiddelen kan een grote stap zijn in de richting van een gezondere levensstijl en het bereiken van je gewichtsverliesdoelen. Het helpt je om het afvallen makkelijker te maken. Dus, waarom zou je het niet doen?

 

Gevolgen van overgewicht

Toch nog even jou met de neus op de feiten drukken waarom gezonde voeding goed is voor het bereiken en behouden van een gezond gewicht. Overgewicht en obesitas hebben namelijk aanzienlijke negatieve gevolgen voor je gezondheid en je welzijn. Hier zijn enkele van de meest voorkomende consequenties:

  1. Gezondheidsproblemen: overgewicht vergroot het risico op tal van gezondheidsproblemen, waaronder type 2 diabetes, hartaandoeningen, hoge bloeddruk, beroertes, bepaalde vormen van kanker, leverziekten en gewrichtsproblemen zoals osteoartritis.
  2. Psychologische impact: overgewicht kan leiden tot lage zelfwaardering, depressie, onzekerheid vanwege bijvoorbeeld cellulite op buik en benen, angst en een verminderde kwaliteit van leven. Het kan ook sociale isolatie veroorzaken en je geestelijke gezondheid beïnvloeden.
  3. Fysieke beperkingen: het dragen van overtollig gewicht kan leiden tot fysieke beperkingen en een verminderd vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals traplopen, wandelen, bewegen en sporten.
  4. Slaapproblemen: obesitas kan slaapapneu veroorzaken, wat leidt tot ernstige slaapstoornissen en vermoeidheid overdag.
  5. Hormonale verstoringen: vetweefsel kan hormonen beïnvloeden, wat veel processen in je lichaam verstoort.

 

Factoren die bijdragen aan toenemende obesitas

Hoe komt het dat steeds meer mensen steeds dikker worden? Daar zijn onder andere de onderstaande oorzaken voor aan te wijzen:

 

Slechte voedingskeuzes: een dieet dat rijk is aan sterk bewerkte voedingsmiddelen, suikers, verzadigde vetten en zout draagt bij aan gewichtstoename. Helaas spelen veel fabrikanten van ongezonde voeding en vele winkels in op het jou overhalen tot het kopen van deze ongezonde producten. Dat zou eigenlijk verboden moeten worden! Of beter nog, deze producten zouden eigenlijk helemaal niet meer geproduceerd mogen worden. Bekijk bijvoorbeeld de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum wat wél gezond is om te eten.

 

We zitten teveel: het moderne leven omvat vaak veel zitten, zoals langdurig bureauwerk en veel schermtijd. Dit leidt tot minder fysieke activiteit, wat kan bijdragen aan gewichtstoename.

 

Stress: chronische stress kan leiden tot overeten en gewichtstoename. Het kan ook de hormonale balans verstoren en het lichaam aanzetten tot vetopslag.

 

Slaaptekort: onvoldoende slaap kan de hormonen die de eetlust reguleren ontregelen, wat leidt tot verhoogde calorie-inname.

 

Gemakkelijke toegang tot fastfood: de beschikbaarheid en betaalbaarheid van fastfood en suikerrijke en bewerkte producten verleiden veel mensen tot ongezonde eetgewoonten. Je kunt het bij wijze van spreken op elke hoek van de straat kopen en vaak voor weinig geld.

 

Ga afvallen met gezonde producten

Het is belangrijk om op te merken dat gewichtstoename meestal het gevolg is van een complexe interactie tussen erfelijkheid, omgeving en levensstijl. Het hangt dus meestal niet af van 1 ding, maar van meerdere factoren tegelijk. Máár, jij bent wel degene die de regie over jouw lijf heeft en dus ook over afvallen.

Dus, weet dat afvallen draait om het maken van gezonde keuzes en het vermijden van voedingsmiddelen die je doel in de weg staan. En weet ook dat jij degene bent die de zorg heeft voor jouw lichaam.

Vraag tijdens het afvallen om hulp van bijvoorbeeld je huisarts, een diëtist of een vriend(in) als je dat nodig hebt en heb geduld. Afvallen gaat niet van de ene op de andere dag, maar je zult merken dat met gezondere voeding je je sneller veel beter gaat voelen.