15 tips hoe je snel kunt afvallen

15 handige tips hoe je snel kunt afvallen

Hoe kan je snel afvallen?

Wil jij graag snel en gezond afvallen? Bijvoorbeeld, omdat je voor je vakantie wat kilo’s wilt kwijtraken of na je vakantie wilt afvallen? Of omdat je baalt dat je kleding te strak zit? Of omdat je gewoon goed voor je lichaam wilt gaan zorgen? Een gezond gewicht behouden is niet alleen goed voor je uiterlijk, maar heeft ook tal van voordelen voor je algehele welzijn.

Daarom krijg je in dit blogartikel uitgebreide info waarom op een gezond gewicht blijven zo belangrijk is, welke geweldige voordelen dit met zich meebrengt, en natuurlijk, 15 handige tips om jou te helpen op een verantwoorde manier die overtollige kilo’s kwijt te raken. Lees gauw verder!

 

Waarom op gezond gewicht blijven belangrijk is

Je hebt vast wel eens gehoord dat een gezond lichaam gelijk staat aan een gezonde geest. Dat klopt als een bus! Door op een gezond gewicht te blijven, geef je jezelf de beste kans op een energiek en vitaal leven. Maar er zijn nog meer redenen waarom dit zo cruciaal is. Dat lees je in de voordelen hieronder.

 

10 voordelen van een gezond gewicht

 1. Meer energie: met een gezond gewicht voel je je energieker en sta je vaker op met een fris en fruitig gevoel.
 2. Zelfvertrouwen boost: je goed voelen in je eigen lichaam verbetert je zelfvertrouwen en zelfbeeld.
 3. Betere slaap: een gezond gewicht bevordert een goede nachtrust, wat belangrijk is voor herstel, je weerstand en je algehele gezondheid.
 4. Hartgezondheid: je verlaagt het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk.
 5. Minder stress: je lichaam functioneert beter en kan stress beter aan.
 6. Beter voor je gewrichten: minder gewicht verlicht de druk op je gewrichten, waardoor ze gezonder blijven.
 7. Helder denken: een gezond dieet draagt bij aan een scherpe geest en betere concentratie.
 8. Stralende huid: je huid gaat er beter uitzien, waardoor je je ook weer zelfverzekerder gaat voelen.
 9. Versterkt immuunsysteem: een gezond lichaam is beter in staat om ziekten af te weren.
 10. Algehele gezondheid verbetert: door een gezonder gewicht en gezonde voeding vergroot je de kans op een langer en gezonder leven. Het is beter voor je organen, je cellen, je bloedvaten, je botten en gewichten, je huid en andere delen van je lichaam.

 

Lees ook: 10 grote voordelen van afvallen die je misschien nog niet wist

 

15 tips hoe je snel kunt afvallen

De onderstaande 15 tips helpen je om gezond en snel(ler) af te vallen en sneller een platte buik te krijgen. Let er wel op dat snel afvallen niet altijd het hoofddoel moet zijn. Het is beter om blijvend af te vallen en als je daar iets langer over doet, dan zou dat geen issue moeten zijn.

Te snel afvallen is namelijk niet goed voor je lichaam. Je lichaam kan dat niet bijbenen en komt in verzet en dat is niet de bedoeling. De onderstaande 15 tips zijn daarom goed om sneller af te vallen en blijvend af te vallen. Probeer ze allemaal toe te passen, als je dat lukt:

 

Tip 1 – Stel realistische doelen

Het is verleidelijk om snel resultaten te willen zien, maar realistische doelen stellen is cruciaal. Richt je op geleidelijk gewichtsverlies, bijvoorbeeld 0,5 tot 1 kilogram per week. Dit vermindert de druk en maakt het waarschijnlijker dat je je doelstellingen behaalt. Verderop in dit blogartikel vind je een simpel schema van hoe je jouw afvallen in een maand kunt opbouwen.

 

Tip 2 – Gezond eten

Kies voor een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan magere eiwitten, langzame koolhydraten en gezonde vetten. Denk aan mager vlees, volkoren granen, noten, zaden en veel groenten en fruit. Deze voedingsmiddelen geven je lichaam de benodigde voedingsstoffen en houden je langer verzadigd.

Probeer suiker (zoals in snoep, koekjes en ontbijtrepen), ongezonde vetten (zoals in gefrituurde snacks en veel kant-en-klaar producten) en snelle koolhydraten (zoals in wit brood, witte meelproducten, koekjes, taart, chocola en veel kant-en-klaar producten) zoveel mogelijk te vermijden. Ga voor verse ingrediënten, het liefst biologisch.

Vermijd ook zoveel mogelijk alcohol. Probeer maar eens een maandje geen alcohol te drinken. Je zult versteld staan hoeveel beter je je voelt.

 

Tip 3 – Portiebeheersing

Het is makkelijk om te veel te eten. Het kan je helpen om gebruik te maken van kleinere borden en schalen om je porties te beperken. Probeer ook langzaam te eten en naar je lichaam te luisteren wanneer je vol zit.

 

Tip 4 – Drink genoeg water

Water drinken is van vitaal belang voor je stofwisseling en helpt bij het verminderen van hongergevoelens. Drink minstens 8 glazen water per dag en overweeg om waterrijk voedsel zoals komkommer en watermeloen toe te voegen aan je dieet.

 

water drinken tijdens het afvallen

Water drinken tijdens het afvallen is belangrijk

 

Tip 5 – Regelmatig eten

Begin met een lekker gezond ontbijt dat voedzaam is. Sla geen maaltijden over en houd een vast eetpatroon aan. Dit helpt schommelingen in je bloedsuikerspiegel te voorkomen en houdt je energieniveau stabiel gedurende de dag.

 

Tip 6 – Snack slim

Kies voor gezonde tussendoortjes, zoals een appel met een lepel amandelboter, wortels en komkommerstokjes met hummus, Griekse yoghurt met verse bessen, een handvol ongezouten en ongebrande gemengde noten, rijstwafels met avocado en tomaat, een gekookt ei met een snufje zout en peper.

Maar je kunt ook denken aan magere plakjes kalkoen met komkommer, kleine portie cottage cheese met ananas, een smoothie met spinazie, banaan en amandelmelk, een portie gesneden fruit zoals aardbeien, meloen, kiwi of appel. Deze snacks bevatten eiwitten en vezels, wat helpt om hongergevoelens op afstand te houden.

 

Tip 7 – Beweeg regelmatig

Combineer cardio-oefeningen zoals wandelen, joggen of dansen met krachttraining om spieren op te bouwen en vet te verbranden. Dit verhoogt je stofwisseling en helpt je om calorieën te verbranden, zelfs in rust. En afvallen door te wandelen is bijvoorbeeld heel populair.

 

Tip 8 – Slaap goed en genoeg

Zorg dat je tussen de 7-9 uur slaapt per nacht. Een goede nachtrust helpt je lichaam te herstellen en reguleert hormonen die je eetlust beïnvloeden.

 

Tip 9 – No stress!

Chronische stress kan gewichtstoename in de hand werken. Probeer ontspanningstechnieken zoals mediteren, diepe ademhaling of yoga om stress te verminderen en emotioneel eten te voorkomen.

 

Tip 10 – Lees etiketten

Lees goed de etiketten van elk product dat je koopt om verborgen suikers, verzadigde vetten en onnodige toevoegingen te vermijden. Kies voor voedingsmiddelen met zo min mogelijk ingrediënten erin. Dat zijn meestal gezondere versies van het voedingsproduct.

 

Etiketten lezen bij het afvallen

Lees aandachtig de etiketten van elk product

 

Tip 11 – Vermijd crashdiëten

Extreem caloriearme diëten zijn niet goed voor je en kunnen je metabolisme vertragen. Kies voor een gebalanceerd dieet dat gezond en voedzaam is en je op lange termijn kunt volhouden, zonder honger te lijden!

 

Tip 12 – Mindful eten

Neem de tijd om van elke hap te genieten. Wees je ook bewust van elke hap die je in je mond stopt en laat je niet afleiden door je mobieltje, de tv of door teveel te kletsen. Kauw langzaam en luister naar de signalen van je lichaam die aangeven wanneer je vol zit.

 

Tip 13 – Eet vaker thuis

Zelfgemaakte maaltijden met verse ingrediënten geven je de controle over ingrediënten en portiegroottes. Dit helpt je gezondere keuzes te maken en minder te eten dan bij uit eten gaan.

 

Tip 14 – Vraag om hulp en een luisterend oor

Praat met vrienden, familie of overweeg professionele begeleiding van een voedingsdeskundige of personal trainer. Ondersteuning van anderen kan je motivatie versterken.

 

Tip 15 – Wees geduldig

Weet dat afvallen een proces is dat tijd en toewijding vergt. Wees trots op elke kleine stap vooruit en geef het niet op als het een dag of een periode minder goed lukt.

 

4-weken afslankschema, gebaseerd op geleidelijk afvallen

Hieronder vind je een idee hoe je in 4 weken geleidelijk aan kunt afvallen. Natuurlijk, dit blogartikel gaat over snel afvallen, maar zoals je hierboven hebt kunnen lezen is snel afvallen echt niet altijd even goed voor je lichaam. Meestal is dat niet vol te houden en kom je er na verloop van tijd weer kilo’s aan. Probeer daarom realistische doelen te stellen, zoals bijvoorbeeld in het onderstaande afslankschema:

 

Week 1 en 2: stel de basis

In de eerste twee weken is het belangrijk om je lichaam te laten wennen aan de nieuwe routine zonder te veel druk uit te oefenen. Richt je op gezonde eetgewoonten, fysieke activiteiten en het bewust worden van je lichaam.

 • Doel: 0,5 – 1 kilogram gewichtsverlies per week.
 • Dieet: focus op het eten van voedzame, evenwichtige maaltijden. Verminder de inname van bewerkte voedingsmiddelen, suikerhoudende dranken, alcohol en grote porties. Ga voor gezonde en verse ingrediënten. Mij helpt bijvoorbeeld het koolhydraatarme dieet.
 • Beweging: begin met 3-4 keer per week 30 minuten matige cardio, zoals wandelen of fietsen. Voeg 2 dagen per week lichte krachttraining toe om spieren op te bouwen.
 • Tips: houd een eetdagboek bij om bewust te worden van wat je eet. Luister naar je lichaam en stop met eten wanneer je vol zit.

 

Week 3 en 4: Intensiveer en verfijn

Nu je de basis hebt gelegd, kun je je inspanningen opvoeren om meer resultaten te zien. Blijf gedisciplineerd en bouw voort op wat je hebt geleerd.

 • Doel: 1 – 1,5 kilogram gewichtsverlies per week.
 • Dieet: blijf gezonde keuzes maken en richt je op het verder verminderen van geraffineerde koolhydraten en suikers. Verhoog je inname van groenten en eiwitten.
 • Beweging: voer de intensiteit van je workouts op. Voeg intervaltraining toe aan je cardio en verhoog het gewicht en het aantal herhalingen bij de krachttraining.
 • Tips: zorg voor voldoende slaap en blijf genoeg water drinken. Blijf geduldig en herinner jezelf eraan dat gewichtsverlies een geleidelijk proces is.

 

Dit schema dient als richtlijn om je te helpen een gezonde en realistische aanpak te volgen voor gewichtsverlies in de eerste vier weken.

Vergeet niet dat individuele resultaten kunnen variëren op basis van factoren zoals je stofwisseling, lichaamsbeweging, dieet en aanleg. Raadpleeg altijd een medisch professional voordat je grote veranderingen in je dieet of lichaamsbeweging doorvoert, vooral als je gezondheidsproblemen hebt en je overgaat op gezond afvallen.

 

Snel afvallen is mogelijk, maar…

Ik kan mij voorstellen dat je snel en gemakkelijk afvallen voor ogen hebt, vooral als je eenmaal boordevol goede moed zit om te gaan afvallen. Maar ga niet te snel afvallen. Vaak ontstaat dan het jojo-effect, omdat jouw lichaam moeite heeft met het snelle afvallen en kom je binnen een mum van tijd weer aan.

Beter is om geleidelijk af te vallen. Weet ook dat snel afvallen niet betekent dat je moet inleveren op je gezondheid. Kies voor een aanpak waarbij je eerst o,5 – 1 kilo per week afvalt en daarna langzaam aan 1 – 1,5 kilo per week. Maar bevalt 0,5 – 1 kilo afvallen per week jou beter, blijf dat dan gewoon doen.

En geef het niet meteen op als het een dag of een week niet lukt. Raap dan gewoon al je moed en energie weer bij elkaar en lees de bovenstaande 15 tips dan nog eens door! Dat klinkt misschien te gemakkelijk en te mooi om waar te zijn, maar echt, ik heb tijdens het afvallen ook zulke moment gekend dat het even niet lukte. En door na een dag of week tegenslag, verzamelde ik al mijn moed weer en ging verder met afvallen. En als het mij lukt om af te vallen, waarom zou het jou niet lukken?