7 tips hoe jij makkelijk kunt afvallen in de overgang

7 tips hoe jij makkelijk kunt afvallen in de overgang

Afvallen in de overgang: maak het jezelf niet te moeilijk

Baal je ervan dat de kilo’s er moeilijker af gaan nu je in de overgang zit? Weet dat veel vrouwen daarmee worstelen. Het ligt echt niet alleen aan jou: het is je lichaam dat in een rollercoaster zit. De overgang is namelijk een fase in het leven van elke vrouw die gepaard gaat met veranderingen in het lichaam, waaronder gewichtsveranderingen. Deze veranderingen in je lichaam, doordat je ouder wordt, kunnen het afvallen behoorlijk in de war schoppen.

Maar geef niet op! Het behouden van een gezond gewicht in de overgang is belangrijk. Daarom krijg je in dit blogartikel 7 tips hoe je makkelijker kunt afvallen in de overgang, maar ook redenen waarom het moeilijker gaat dan toen je jonger was. Lees daarom zeker even verder!

 

Waarom een gezond gewicht belangrijk is in de overgang

De overgang is een fase waarin hormonale schommelingen vaak leiden tot gewichtstoename. Op gewicht blijven zo hierbij goed zijn, omdat het kan helpen bij het verminderen van risico’s op verschillende gezondheidsproblemen, zoals diabetes, hartziekten en gewrichtspijn. Bovendien kan een gezond gewicht je zelfvertrouwen en je je fitter laten voelen.

 

5 redenen waarom afvallen in de overgang moeilijk is

Waarom is afvallen in de overgang voor veel vrouwen zo moeilijk? Waarom gaat afvallen in de overgang niet meer zo makkelijk als toen je 20 of 30 jaar jonger was? Dat zit zo:

  1. Hormonale veranderingen: tijdens de overgang neemt het oestrogeenniveau af, wat de stofwisseling vertraagt en vetopslag bevordert.
  2. Vertraagde stofwisseling: de stofwisseling vertraagt naarmate we ouder worden, waardoor het moeilijker wordt om calorieën te verbranden.
  3. Veranderingen in vetverdeling: buikvet, oftewel, vet wordt vaak opgeslagen rond de buik, wat afvallen bemoeilijkt.
  4. Emotioneel eten: emoties kunnen de neiging tot eten versterken, wat gewichtsbeheersing bemoeilijkt.
  5. Spierverlies: naarmate we ouder worden, verliezen we spiermassa, wat de stofwisseling verder vertraagt.

 

7 tips voor makkelijker afvallen in de overgang

 

Tip 1 – Eet gezond:

Gezonde voeding is de basis voor succesvol afvallen tijdens de overgang. Kies voor maaltijden die rijk zijn aan groenten, magere eiwitten en gezonde vetten. Groenten zitten boordevol vezels en essentiële voedingsstoffen. Mager eiwit, zoals kip, vis of tofu, helpt je om langer vol te blijven, terwijl gezonde vetten uit avocado’s, noten, olijfolie en andere gezonde oliën je verzadigd houden en je lichaam van de benodigde energie voorzien.

 

Tip 2 – Regelmatige beweging:

Bewegen is belangrijk om je stofwisseling op gang te houden, zelfs tijdens de overgang. Probeer minstens 30 minuten per dag te bewegen. Dit kan wandelen, fietsen, zwemmen of andere activiteiten zijn die je leuk vindt. Regelmatige beweging verbrandt calorieën, verbetert je humeur en helpt je spiermassa op te bouwen, wat op zijn beurt je stofwisseling stimuleert.

 

Tip 3 – Krachttraining:

Ook krachttraining is van groot belang. Door spieren op te bouwen, verhoog je je stofwisseling. Dit kan worden bereikt met behulp van gewichten, weerstandsbanden of je eigen lichaamsgewicht. Begin met lichte gewichten en bouw geleidelijk op om blessures te voorkomen.

 

Tip 4 – Water drinken:

Voldoende water drinken is vaak onderschat als het gaat om afvallen. Het kan helpen om honger en eetlust onder controle te houden. Soms worden honger en dorst verward, dus zorg ervoor dat je gehydrateerd blijft gedurende de dag. Een handige truc is om een glas water te drinken voordat je aan een maaltijd begint.

 

Tip 5 – Verminder je stress:

Emotioneel eten is een valkuil tijdens de overgang. Leer technieken zoals yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen om stress te verminderen. Stress kan leiden tot hormonale schommelingen die gewichtstoename bevorderen, dus het is belangrijk om effectieve manieren te vinden om hiermee om te gaan.

 

Tip 6 – Lekker slapen:

Een goede nachtrust is ook belangrijk voor gewichtsbeheersing. Slaaptekort kan de hormoonbalans verstoren, wat kan leiden tot verhoogde eetlust en een trager metabolisme. Zorg voor een rustige slaapomgeving en probeer een regelmatig slaappatroon te handhaven.

 

Tip 7 – Professionele begeleiding:

Overweeg om samen te werken met een diëtist, orthomoleculaire therapeut, gewichtsconsulent of fitnesscoach. Ze kunnen je voorzien van gepersonaliseerd advies en een plan op maat maken dat rekening houdt met je individuele behoeften en doelen. Een professional kan je helpen om realistische doelen te stellen en je motiveren gedurende je afvalreis. Kijk ook eens op internet naar artikelen over afvallen in de overgang.

 

Afvallen in de overgang gaat jou ook lukken

In de overgang is het behouden van een gezond gewicht van groot belang om gezond te blijven en je fit en vrolijk te blijven voelen. Helaas kunnen hormonale veranderingen en andere factoren het afvallen bemoeilijken.

Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen die je direct kunt toepassen. Door kun je bijvoorbeeld door gezond te eten, regelmatig te bewegen, stress te beheersen en professionele begeleiding te overwegen, je je gewicht onder controle houden en je goed voelen tijdens de overgang. Geef niet op, je kunt het!