Hoe weet je of je in de overgang zit

Hoe weet je of je echt in de overgang zit?

Hoe begint de overgang bij vrouwen?

Ben je benieuwd of je misschien in de overgang zit? Of vraag je je af: hoe ver ben ik in de overgang? De overgang kan behoorlijk verwarrend zijn met al die veranderingen die in je lichaam plaatsvinden. En voor veel vrouwen is het vaak onduidelijk of zij al in de overgang zitten. Daarom vind je in dit blogartikel tips om te ontdekken of je in de overgang bent.

Je leest wat de overgang precies is en waarom het soms lastig is om te weten of je erin zit. Ook krijg je een lijstje met 20 signalen en symptomen die erop kunnen wijzen dat je in de overgang bent. Tenslotte krijg je tips over wat je kunt doen tegen overgangsklachten en wat je kunt doen als je twijfelt of je wel echt in de overgang bent.

 

Wat is de overgang?

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van iedere vrouw. Je kunt het zien als het einde van jouw vruchtbare periode en het begin van jouw nieuwe levensfase waarin je niet meer vruchtbaar bent. Tijdens de overgang vermindert de productie van vrouwelijke hormonen, zoals oestrogeen en progesteron. Dit kan leiden tot verschillende fysieke en emotionele veranderingen.

 

Waarom het soms moeilijk is om te weten of je in de overgang zit

Het herkennen van de overgang kan een uitdaging zijn. Veel vrouwen ervaren namelijk verschillende symptomen op verschillende momenten. Bovendien kunnen sommige symptomen ook veroorzaakt worden door andere factoren, zoals stress of gezondheidsproblemen. Hierdoor is het moeilijk om precies vast te stellen of je in de overgang zit.

 

20 signalen en symptomen van de overgang

Hoewel iedere vrouw de overgang anders ervaart, is er een aantal veelvoorkomende signalen en symptomen die kunnen duiden op het begin van de overgang. Hier is een lijstje om je op weg te helpen:

 1. Opvliegers
 2. Nachtzweten (lees hier hoe je zweetgeur kunt verminderen)
 3. Onregelmatige menstruatie
 4. Stemmingswisselingen
 5. Gewichtstoename
 6. Vermoeidheid
 7. Slaapproblemen
 8. Verminderd libido
 9. Droge huid en haar
 10. Vaginale droogheid
 11. Geheugenproblemen
 12. Concentratieproblemen
 13. Angstgevoelens
 14. Depressieve gevoelens
 15. Hoofdpijn
 16. Gewrichts- en spierpijn
 17. Hartkloppingen
 18. Duizeligheid
 19. Urine-incontinentie
 20. Veranderingen in de borsten.

 

Wat is de gemiddelde leeftijd voor de overgang?

De overgang begint meestal als je tussen de 40 en 60 jaar bent. Gemiddeld genomen beginnen vrouwen rond de leeftijd van 51 jaar met de overgang. Dit kan echter variëren en sommige vrouwen kunnen al eerder of later in de overgang komen. Factoren zoals genetica, levensstijl en gezondheid kunnen van invloed zijn op het tijdstip waarop de overgang begint. Het is dus echt per vrouw verschillend en moeilijk te zeggen wanneer het bij jou begint.

 

Wat je tegen overgangsklachten kunt doen?

Natuurlijk is het niet altijd gemakkelijk om met de symptomen van de overgang om te gaan, maar er zijn zeker stappen die je kunt nemen om verlichting te vinden. Hier zijn enkele tips om overgangsklachten te verminderen:

 

Tip 1 – Praat met je huisarts:

Als je vermoedt dat je in de overgang zit, is het belangrijk om met je huisarts te praten. Of bijvoorbeeld met een andere specialist, zoals een orthomoleculair therapeut of hormoontherapeut. Ze kunnen je symptomen beoordelen en je advies geven over mogelijke behandelingen.

 

Tip 2 – Leef gezond:

Een gezonde levensstijl kan helpen om jouw overgangsklachten te verminderen. Zorg voor een gebalanceerd dieet met voldoende vitaminen en mineralen, zoals vitamine D, beperk alcohol- en cafeïnegebruik en rook niet. Genoeg bewegen kan ook helpen om symptomen te verminderen.

 

Tip 3 – Stressvermindering:

Stress kan de symptomen van de overgang verergeren. Probeer stressverlichtende activiteiten te integreren in je dagelijkse routine, zoals yoga, mediteren of wandelen in de natuur. Neem de tijd voor jezelf en zorg voor voldoende ontspanning.

 

Tip 4 – Natuurlijke supplementen:

Er zijn verschillende natuurlijke supplementen die kunnen helpen bij overgangsklachten, zoals rode klaver en teunisbloemolie. Praat altijd met je huisarts of andere specialist voordat je deze supplementen gaat gebruiken om mogelijke interacties met andere medicijnen te voorkomen.

 

Tip 5 – Hormoonvervangende therapie:

In sommige gevallen kan hormoonvervangende therapie worden overwogen om symptomen te verminderen. Deze therapie vervangt de hormonen die tijdens de overgang verminderd worden. Het is belangrijk om met je huisarts de risico’s en voordelen van deze therapievorm te bespreken voordat je eraan begint.

 

Tips wat je kunt doen als je twijfelt of je in de overgang zit

Twijfel je of je daadwerkelijk in de overgang zit? Dat is logisch, het is ook niet altijd duidelijk. Hier zijn enkele tips om meer duidelijkheid te krijgen:

 1. Houd een dagboek bij: noteer je symptomen, de frequentie en de ernst in een dagboekje. Dit kan je helpen om patronen te herkennen en te zien of er veranderingen zijn in je menstruatiepatroon.
 2. Zoek steun: praat met andere vrouwen die al door de overgang zijn gegaan. Ze kunnen hun eigen ervaringen delen en je geruststellen dat je niet alleen bent.
 3. Raadpleeg een specialist: als je twijfels blijven bestaan, kun je overwegen om een specialist, zoals een huisarts, gynaecoloog of andere specialist, te raadplegen. Zij kunnen je verder onderzoeken en advies op maat geven.

 

Ook belangrijk: verschil tussen de overgang en de menopauze

Toch nog even iets belangrijk om te weten, namelijk het verschil tussen de overgang en de menopauze. De overgang, ook wel bekend als de perimenopauze, is de periode voordat de menopauze begint. Het is wanneer jouw vruchtbaarheid langzaamaan ten einde komt. Tijdens de overgang verandert de hormoonproductie, vooral oestrogeen en progesteron nemen af, en dat kan allerlei vervelende en soms zelfs gekke symptomen en veranderingen in jouw lichaam veroorzaken.

Aan de andere kant is de menopauze het moment waarop je als vrouw jouw allerlaatste menstruatie hebt gehad. Officieel wordt het gezien als het niet hebben van een menstruatie gedurende 12 opeenvolgende maanden. Het is een natuurlijk onderdeel van het ouder worden en betekent dat je niet meer vruchtbaar bent.

Dus, kort samengevat: de overgang is de aanloop naar de menopauze, waarin de hormonen in de war raken en het lichaam verandert. De menopauze zelf is het punt waarop de menstruaties helemaal stoppen.

Maar, let op: de termen “overgang” en “menopauze” worden soms door elkaar gebruikt, wat verwarrend kan zijn. Maar eigenlijk verwijst de overgang dus naar de periode vóór de menopauze (de perimenopauze genoemd), terwijl de menopauze het specifieke moment van de laatste menstruatie aangeeft.

hoe weet je of je in de perimenopauze bent

 

Maak van je overgang ook een mooie tijd

Hopelijk heb je meer duidelijkheid om te weten of je in de overgang zit en tips wat je moet doen als je erover twijfelt. Het is een normale fase in het leven van iedere vrouw iedereen ervaart het op haar eigen manier. Iedereen ervaart de eerste symptomen overgang anders. Als je twijfelt, praat dan met je huisarts of andere specialist en zorg voor de nodige ondersteuning. En lees ook zeker het blogartikel over 10 dingen die je beter kunt vermijden in de overgang.

En zorg extra goed voor jezelf! Luister naar je lichaam, neem de tijd voor ontspanning en zoek naar manieren om je symptomen te verlichten. Het hoeft echt niet alleen maar een vervelende periode te zijn met nare klachten. Tuurlijk, je zal misschien flink balen van bepaalde klachten, maar laat dat niet je leven overheersen en vraag hulp als het te lang aanhoudt.