Spataderen voorkomen en verminderen: handige tips

Spataderen voorkomen en verminderen: handige tips!

Spataderen: veel vrouwen schamen zich ervoor

Ben je op zoek naar informatie over spataderen en wil je weten hoe je ze kunt voorkomen of verminderen? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit blogartikel lees je er veel interessante info over. Zoals, 10 mogelijke oorzaken, 10 tips om ze te voorkomen en nog eens 10 oplossingen om ze te verminderen als je er eenmaal last van hebt. Je hoeft je er echt niet voor te schamen, maar probeer er wel alles aan te doen om ze te voorkomen of te verminderen. Dus, lees vooral even verder!

 

Wat zijn spataderen?

Hoe zien spataderen eruit? Het zijn aderen in je benen die opzwellen en er kronkelig uitzien. Normaal gesproken hebben aderen kleppen die ervoor zorgen dat het bloed in de juiste richting stroomt, namelijk terug naar je hart. Maar bij spataders werken deze kleppen niet goed, waardoor het bloed zich ophoopt en de aderen groter worden. Dit kan leiden tot klachten zoals pijn, zware benen of een vermoeid gevoel. Gelukkig zijn er manieren om ze te voorkomen en te verminderen.

 

Veelvoorkomende symptomen van spataderen

 1. Zichtbaarheid van gezwollen en kronkelende aderen, meestal in de benen.
 2. Zwaar of vermoeid gevoel in de benen, vooral na langdurig staan of zitten.
 3. Pijn of een zeurend gevoel langs de aderen.
 4. Jeuk of een branderig gevoel op de huid rondom de spataderen.
 5. Krampen of rusteloze benen, vooral ’s nachts.
 6. Zwelling van de enkels en voeten, vooral na langdurig zitten of staan.
 7. Veranderingen in de huidskleur rondom de spataderen, zoals verkleuringen of donkere vlekken.
 8. Huiduitslag of eczeem in de buurt van de spataderen.
 9. Bloedingen uit de spataderen bij het stoten of verwonden van het gebied.
 10. Zweren of open wonden (in ernstigere gevallen).

Deze symptomen kunnen variëren van persoon tot persoon. Iedereen ervaart de symptomen anders. Als je vermoedt dat je spataderen hebt of last hebt van deze symptomen, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en passende behandeling.

 

10 mogelijke oorzaken van spataderen

 1. Erfelijkheid: helaas is erfelijkheid een belangrijke factor bij het ontwikkelen van spat aderen. Als het in je familie voorkomt, heb je een grotere kans om ze zelf ook te krijgen.
 2. Zwangerschap: tijdens de zwangerschap neemt het bloedvolume toe en kunnen ze ontstaan of verergeren. Het dragen van een steunpanty en regelmatige lichaamsbeweging kunnen helpen.
 3. Langdurig staan of zitten: een zittende of staande levensstijl kan bijdragen aan de ontwikkeling van spataderen. Probeer regelmatig te bewegen en je benen te strekken om de bloedsomloop te stimuleren.
 4. Overgewicht: overgewicht legt extra druk op je aderen, waardoor spataderen kunnen ontstaan. Een gezond gewicht behouden en eventueel wat afvallen is belangrijk voor het voorkomen ervan.
 5. Gebrek aan lichaamsbeweging: beweging is essentieel om de bloedcirculatie te verbeteren. Regelmatig sporten, zoals wandelen, zwemmen of fietsen, kan helpen om ze te voorkomen.
 6. Roken: roken heeft een negatieve invloed op de bloedvaten en kan bijdragen aan de ontwikkeling van spataderen. Stoppen met roken is niet alleen goed voor je algehele gezondheid, maar ook voor je aderen.
 7. Hormonale veranderingen: hormonale schommelingen, zoals die optreden tijdens de puberteit, de overgang of het gebruik van anticonceptiepillen, kunnen invloed hebben op de aderen en spat aderen veroorzaken.
 8. Hoge bloeddruk: een hoge bloeddruk kan de aderen belasten en spataderen veroorzaken. Het reguleren van je bloeddruk door middel van een gezonde levensstijl en medicatie kan helpen.
 9. Strakke kleding en hoge hakken: strakke kleding, vooral strakke broeken of rokken die de bloedstroom belemmeren, en het dragen van hoge hakken kunnen de kans op spataderen vergroten. Kies voor comfortabele kleding en schoenen.
 10. Leeftijd: helaas neemt het risico op spataderen toe naarmate we ouder worden. Hoewel je de leeftijd niet kunt veranderen, kun je wel proactief zijn in het voorkomen en verminderen ervan.

 

Leestip: Eelt onder je voeten verwijderen met deze 10 handige tips!

 

10 manieren om spataderen te voorkomen

Heb jij er nog geen last van, maar wil je wel voorkomen dat je ze krijgt? Dan heb je zeker wat aan de onderstaande 10 tips:

 

Tip 1 – Blijf in beweging:

Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, zwemmen of yoga, verbetert de bloedcirculatie en vermindert het risico op spataderen.

 

Tip 2 – Vermijd langdurig staan of zitten:

Als je een zittend of staand beroep hebt, probeer dan regelmatig je benen te strekken, op te staan en een korte wandeling te maken om de bloedsomloop te stimuleren.

 

Tip 3 – Houd je gewicht onder controle:

Door een gezond gewicht te behouden, verminder je de druk op je aderen en verklein je het risico op spat aderen.

 

Tip 4 – Draag compressiekousen:

Compressiekousen helpen de druk op de aderen te verminderen en bevorderen een gezonde bloedstroom. Draag ze dagelijks, vooral als je langdurig moet staan of zitten. Als je een beroep hebt waar je veel moet zitten of staan, kan dit dus verlichting aan je benen geven.

 

Tip 5 – Eet gezond:

Een uitgebalanceerd dieet met veel vezels, fruit en groenten helpt je gewicht onder controle te houden en ondersteunt een gezonde bloedsomloop.

 

Tip 6 – Vermijd strakke kleding:

Draag kleding die niet te strak zit, vooral rond je middel, lies en benen, om de bloedcirculatie niet te belemmeren.

 

Tip 7 – Verhoog je beenhoogte:

Als je zit of ligt, probeer dan je benen af en toe iets omhoog te houden om de bloedstroom te bevorderen.

 

Tip 8 – Mijd hete baden en sauna’s:

Warmte verwijdt de bloedvaten, wat de symptomen van spat aderen kan verergeren. Beperk je tijd in hete baden en sauna’s.

 

Tip 9 – Masseer je benen:

Regelmatig je benen masseren kan de bloedcirculatie verbeteren en helpen bij het verminderen van spataderen.

 

Tip 10 – Let op je schoeisel:

Kies voor comfortabele schoenen met een lage hak om de druk op je aderen te verminderen. Vermijd hoge hakken, omdat deze de bloedstroom belemmeren.

 

Extra tip: minder je benen over elkaar doen

Hoewel het over elkaar slaan van de benen geen directe oorzaak is van spataderen, kan het bijdragen aan de ontwikkeling ervan. Het langdurig en herhaaldelijk over elkaar slaan van de benen kan de bloedcirculatie belemmeren en de druk op de aderen verhogen. Dit kan op zijn beurt bijdragen aan de ontwikkeling of verergering van spat aderen.

Het is daarom aan te raden om regelmatig van houding te veranderen en je benen niet constant over elkaar te slaan om de bloedstroom vrij te laten stromen. Het is goed om te weten dat het over elkaar slaan van de benen slechts één van de vele mogelijke oorzaken en risicofactoren is voor spataderen. Andere factoren, zoals erfelijkheid, zwangerschap, leeftijd, een zittende levensstijl en andere factoren zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan ervan.

 

10 oplossingen om spataderen te verminderen als je ze eenmaal hebt

Heb je ze helaas al ontdekt op je benen, dan zul je daar misschien flink van balen. Maar gelukkig zijn er manieren om ze te verminderen, alhoewel je ook moet weten dat het niet altijd lukt:

 

Tip 1 – Medische behandeling:

Als je last hebt van spataderen, kan een medische behandeling noodzakelijk zijn. Raadpleeg een specialist, zoals een vaatchirurg, die je kan adviseren over de beste behandelopties voor jouw specifieke situatie. Dit kan variëren van het inspuiten van een vloeistof om de aderen te sluiten tot laserbehandelingen of zelfs chirurgische ingrepen, zoals spataderen verwijderen.

 

Tip 2 – Compressietherapie:

Het dragen van compressiekousen is niet alleen een preventieve maatregel, maar kan ook helpen bij het verminderen van symptomen en het bevorderen van de bloedcirculatie. Compressiekousen oefenen druk uit op de aderen, waardoor ze beter functioneren en de zwelling en pijn verminderen.

 

compressiekousen bij spataderen

 

Tip 3 – Verandering van levensstijl:

Pas je levensstijl aan om de symptomen van spataderen te verminderen. Blijf actief, vermijd langdurig staan of zitten en neem regelmatig pauzes om je benen te strekken. Gezonde voeding en het behouden van een gezond gewicht kunnen ook bijdragen aan het verminderen ervan.

 

Tip 4 – Benen hoger leggen:

Leg regelmatig je benen omhoog om de bloedcirculatie te bevorderen. Dit kan helpen om de druk in de aderen te verminderen en zwelling te verminderen.

 

Tip 5 – Vermijd strakke kleding:

Draag geen strakke kleding rond het gebied van de spataderen, omdat dit de bloedstroom kan belemmeren en de symptomen kan verergeren. Kies voor comfortabele, loszittende kleding.

 

Tip 6 – Natuurlijke remedies:

Sommige natuurlijke remedies kunnen verlichting bieden bij spataderen. Denk aan het aanbrengen van paardenkastanje-extract of het gebruik van essentiële oliën, zoals cipresolie of pepermuntolie, op het getroffen gebied. Raadpleeg altijd een specialist voordat je deze of andere natuurlijke remedies probeert.

 

Tip 7 – Regelmatige lichaamsbeweging:

Blijf in beweging om de bloedcirculatie te stimuleren. Ga bijvoorbeeld wandelen, zwemmen of fietsen.

 

Tip 8 – Voedingssupplementen:

Er zijn bepaalde voedingssupplementen die de gezondheid van je aderen kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld supplementen met vitamine C, vitamine E, flavonoïden of visolie. Overleg met een arts voordat je voedingssupplementen inneemt.

 

Tip 9 – Koude kompressen:

Breng af en toe koude kompressen aan op het gebied van de spataderen om zwelling en pijn te verminderen. Wikkel een zak ijs of een koud washandje in een doek en breng het gedurende 15 minuten aan op het getroffen gebied.

 

Tip 10 – Positieve mindset en zelfzorg:

Tot slot, wees vriendelijk voor jezelf. Het hebben van spataderen kan frustrerend zijn, maar vergeet niet dat je niet alleen bent. Praat erover met vrienden of met mensen die er ook last van hebben.

 

Wees zuinig op je lichaam en je benen

Je hebt zojuist een schat aan informatie gekregen over spataderen. Probeer er zoveel mogelijk aan te doen om ze te voorkomen. En als je ze wel hebt, doe dan je best om ze te verminderen of in ieder geval niet erger te laten worden. Een gezonde leefstijl kan bijvoorbeeld al het risico erop verkleinen! Als je ze al wel hebt, raadpleeg dan een specialist voor advies over de beste behandelopties voor jouw situatie. En blijf je lichaam en je benen goed verzorgen.