10 handige tips bij verstopping van je darmen

10 handige tips bij verstopping van je darmen

Verstopping van je darmen is een vervelend kwaaltje

Help, harde ontlasting wil er niet uit! Heb je de laatste tijd last gehad van verstopping van je darmen, ook wel obstipatie genoemd? Dit komt best wel vaak voor en zeker ook bij vrouwen en kan heel ongemakkelijk zijn. Lees daarom hier wat verstopping precies is, wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn en vooral, wat jij kunt doen om je weer opgelucht te voelen.

 

Wat is verstopping (obstipatie)?

Verstopping van de darmen betekent een onregelmatige stoelgang of moeite hebben met het legen van je darmen. Dit kan gepaard gaan met harde ontlasting, een opgeblazen gevoel en een gevoel dat je moet poepen maar dat het niet lukt. Verschillende factoren kunnen bijdragen aan verstopping, dus bekijk hieronder enkele van de mogelijke oorzaken.

 

10 mogelijke oorzaken van verstopping (obstipatie):

  1. Onvoldoende vezelinname: een vezelarm dieet kan de darmbeweging vertragen, waardoor de kans op verstopping toeneemt.
  2. Gebrek aan lichaamsbeweging: als je veel zit, dan kan dit leiden tot een trage spijsvertering en obstipatie.
  3. Onvoldoende vochtinname: het drinken van voldoende water is heel belangrijk om de stoelgang soepel te laten verlopen.
  4. Stress en angst: stress kan de spijsvertering beïnvloeden en tot verstopping leiden.
  5. Medicatiegebruik: sommige geneesmiddelen, zoals pijnstillers en antidepressiva, kunnen verstopping als bijwerking hebben.
  6. Hormonale veranderingen: hormonale schommelingen tijdens de menstruatie of tijdens de zwangerschap kunnen de werking van je darmen verstoren.
  7. Reizen: veel reizen kan invloed hebben op je darmen. Je hebt bijvoorbeeld niet altijd een toilet in de buurt of eet anders dan je gewend bent. Of je reist misschien met iemand bij wie je schaamt dat je poepgeluiden maakt en houdt je ontlasting op, met alle gevolgen van dien.
  8. Te lang negeren van de aandrang: het regelmatig negeren van de aandrang om naar het toilet te gaan, kan de darmen in de war brengen.
  9. Ouder worden: naarmate we ouder worden, kan de spijsvertering trager worden, wat kan leiden tot verstopping.
  10. Onderliggende gezondheidsproblemen: bepaalde aandoeningen, zoals het prikkelbare darmsyndroom (PDS) of schildklierafwijkingen, kunnen obstipatie veroorzaken.

 

Wat moet je doen als je darmen verstopt zijn? 10 handige tips:

 

Tip 1 – Verhoog je vezelinname:

Voeg voedingsmiddelen zoals volkoren granen, groenten en peulvruchten toe aan je dagelijkse eten.

 

Tip 2 – Water drinken!

Drink minimaal 6-8 glazen water per dag om je ontlasting zacht te houden. Je hoort ook vaak dat diverse glazen lauw water helpt.

 

Tip 3 – Regelmatige lichaamsbeweging:

Maak dagelijks tijd vrij voor om te bewegen, zoals wandelen of yoga, om je spijsvertering te stimuleren.

 

Tip 4 – Verminder stress:

Probeer stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken zoals mediteren of diepe ademhalingsoefeningen.

 

Tip 5 – Vraag om andere medicijnen als dat kan:

Overleg met je arts over mogelijke alternatieven als je medicijnen obstipatie veroorzaken.

 

Tip 6 – Gebruik natuurlijke laxeermiddelen:

Natuurlijke laxeermiddelen kunnen helpen de stoelgang te bevorderen. Wat is het beste natuurlijke laxeermiddel? Hierin heb je diverse opties, zoals: pruimen, pruimensap, lijnzaad of psylliumvezels, volkoren granen, fruit, noten, zaden, yoghurt, kefir.

 

Tip 7 – Maak gebruik van het toilet:

Negeer de aandrang niet en geef jezelf voldoende tijd op het toilet om je darmen volledig te legen. Ga je dus ook niet schamen voor de geur en de geluiden, want denk maar zo: “Iedereen moet poepen!”

 

Tip 8 – Neem probiotica:

Voeg probiotische voedingsmiddelen zoals yoghurt of kefir toe aan je dieet om de darmgezondheid te bevorderen.

 

Tip 9 – Overweeg supplementen:

In sommige gevallen kan het nemen van supplementen zoals magnesium of vitamine C helpen bij verstopping.

 

Tip 10 – Raadpleeg een arts:

En natuurlijk een hele belangrijke tip: als verstopping te lang duurt of gepaard gaat met ernstige symptomen, zoek dan hulp bij je huisarts of andere specialist! En kijk bijvoorbeeld ook naar tips van Oma Weet Raad bij verstopping.

 

Weet wat je moet doen bij verstopping van je darmen

Verstopping is dus best wel een veelvoorkomend en vervelend probleem dat veel vrouwen kunnen treffen. Gelukkig zijn er tal van effectieve oplossingen om dit ongemak te verlichten en je spijsvertering weer op de rails te krijgen. Een gezonde stoelgang is heel belangrijk voor je algehele welzijn, dus het is belangrijk om aandacht te besteden aan je darmgezondheid.

Door een gezonde levensstijl na te streven, met een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan vezels, voldoende drinken, regelmatige lichaamsbeweging en het omgaan met stress, kun je verstopping effectief tegengaan. Het nemen van natuurlijke laxeermiddelen en probiotische voedingsmiddelen kan eveneens gunstig zijn voor een soepele stoelgang.

Maar, in sommige gevallen kan verstopping een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem. Als je langdurige of ernstige symptomen ervaart, aarzel dan niet om je huisarts te bezoeken. Een arts kan je helpen om de juiste diagnose te stellen en een passende behandeling voor te schrijven.

 

Last but not least, weet dat je er niet alleen voor staat

Veel vrouwen ervaren vergelijkbare uitdagingen met verstopping en delen misschien wel dezelfde zorgen als jij. Er rust nog best wel een taboe op, maar probeer het ijs te breken door er zelf wél over te praten, bijvoorbeeld met je beste vriendin, je partner of huisarts. En ga sowieso bij twijfel of langdurige klachten naar je huisarts!